Porkkanasato valmistuu noin 2,5 kuukauden päästä kylvöstä. Sadonkorjuu tehdään koneellisesti porkkanannostokoneella. Nostokoneessa on piikit, jotka kaivautuvat syvälle maahan ja irrottavat porkkanat maasta.

Tämän jälkeen kone nostaa porkkanaa naatista ja kuljettaa sen liukuhihnan avulla listittäväksi ja siitä edelleen laatikoihin. Listimisellä tarkoitetaan porkkanan naattien poistamista.

Noston jälkeen porkkana viedään linjastolle, jossa se pestään ja lajitellaan. Lajittelun tarkoitus on, että tuleviin porkkanapusseihin pääsee vain tasalaatuista porkkanaa eikä esimerkiksi vioittuneita porkkanoita.

Porkkanat pakataan muovipusseihin ja kuljetetaan kauppaan, jossa ne säilytetään viileässä ja laitetaan myyntiin. Kaupasta porkkanapussi ostetaan kotiin syötäväksi. Yleensä porkkana kuoritaan, jolloin siitä jää jätettä. Kuoret kannattaa laittaa kompostiin tai biojätteen keräykseen, jolloin kuoret päätyvät mullaksi ja sitä kautta takaisin luontoon.

Linjastossa porkkana lajitellaan pusseihin.

Jaa sivu