Jouluinen havukranssi piristää pimeitä iltoja ja on oiva lahjaidea. Tee helposti oma kranssi!

Materiaaliksi tarvitset esimerkiksi havunoksia tai puolukanvarpuja Kranssin pohjan voi tehdä mistä vain taipuisasta oksasta. Lisäksi tarvitset rautalankaa ja hyvät terävät oksasakset, mahdollisesti kuumaliimapistoolin ja koristelutarvikkeita. Askartelukaupoista saa monenlaisia tarvikkeita.

  1. Aloita kranssin teko pohjasta. Kerää pajusta nuoria taipuisia oksia ja kierrä ne ympyrän muotoon haluamaasi kokoon. Voit kiinnittää oksat toisiinsa rautalangalla tai punoa ne yhteen.
  2. Varaa materiaalia riittävästi, 10-15 cm halkaisijaltaan olevaan havukranssiin menee materiaalia noin muovipussillinen.
  3. Sido rautalangalla ensin materiaalista samankokoisia nippuja, esimerkiksi kolme pientä kuudenoksaa samaan nippuun. Kun oksat tai niput ovat samankokoisia, kranssista tulee tasainen ja siisti. Mitä pienemmästä materiaalista kranssi tehdään, sen sirompi siitä tulee.
  4. Kierrä materiaalia myötäpäivään pohjan ympärille tasaisesti kranssin joka puolelle. Sido ensimmäinen nippu keskelle pohjaa kiertämällä se kiinni puolalangalla ja seuraava samansuuntaisesti edellisen viereen kranssin sisäpuolelle. Sido ulkopuolelle nippu ja seuraava kerros pari senttiä alemmaksi.
  5. Voit halutessasi jättää kranssin taustan täyttämättä, jolloin säästät materiaalia. Kun ympyrä täyttyy, sido viimeiset niput ensimmäisten alle siististi.
  6. Sido kranssin päät yhteen rautalangalla ja kierrä vielä mahdollisesti jääneeseen tyhjään kohtaan materiaalia. Päättelykohdan voit myös koristella piiloon.
  7. Tee ripustuslenkki rautalangasta tai nauhasta valitsemaasi kohtaan.
  8. Koristeeksi voit laittaa mitä vain, mielikuvituksella ei ole rajaa! Koristeet saat kiinnitettyä joko rautalangalla tai kuumaliimalla.

Koristeeksi sopivat esimerkiksi

Kävyt, punatulkut, omenat, pähkinät, rusetit, nauhat, helmet ja kaikki luonnosta kerätty materiaali.  Myös erilaiset tontut, olkipukit, joulupallot ja hileet tuovat jouluista
tunnelmaa kransseihin.