Joulukaktus eli marraskuunkaktus kukkii talvella pimeimpään aikaan. Tässä kaktuksessa ei ole piikkejä, vaan kasvilla on mehevät litteät lehdet, joihin se pystyy varastoimaan vettä. Joulukaktukset voivat kukkia jopa 2 kertaa vuodessa, syksyllä ja talvella.

Joulukaktuksia on olemassa vaaleanpunakukkaisia, sinipunakukkaisia ja valkokukkaisia. Ne voivat elää hyvin vanhoiksi, jopa vuosikymmeniä! Kysypä vaikka isovanhemmiltasi minkä ikäisiä heidän joulukaktuksensa ovat!

Luonnossa joulukaktukset kasvavat puiden latvoissa päällyskasveina, koska ne eivät tarvitse juurikaan multaa juurilleen. Juuristo on nimittäin hyvin pieni. Nykyään joulukaktusta käytetään hyvin paljon jouluasetelmissa, koska se on kestävä ja tuo väriä asetelmiin. Se sopii erityisen hyvin sipulikukkien, kuten ritarinkukan kanssa samaan astiaan.

Joulukaktuksen hoito-ohjeet

  • Sijoita joulukaktus valoisaan paikkaan esimerkiksi ikkunan ääreen. Kaktuksena se kestää hyvin paahdettakin, tosin pitkään kestävä paahde saattaa vaikuttaa sen kasvuun hidastavasti.
  • Kastele joulukaktusta siten, että multa kastuu kunnolla ja sitten sen voi antaa kuivahtaa. Kesällä se tarvitsee enemmän vettä, mutta muuten se on vaatimaton kastelun suhteen. Sen mehevät lehdet kun varastoivat vettä.
  • Huonekasveille tarkoitettua lannoitetta on hyvä antaa maaliskuusta syyskuulle, mutta talvella lannoitusta ei tarvita.
  • Joulukaktus pitää sumutuksesta, joten suihkuttele kasvia säännöllisesti.