Joulukukat ovat monelle tärkeitä joulumielen tuojia. Jouluruusu on unohduksissa ollut perinteikäs kukka, joka on alkanut taas löytää tiensä moneen kotiin. Jouluruusu on hieman arvokkaampi kasvi, koska sen kasvatus kestää 1,5 vuotta.

jouluruusu_martat

Jouluruusu ei ole varsinaisesti ruusu lainkaan, ulkonäöltään se muistuttaa enemmän vuokkoja. Jouluruusut on suku leinikkikasvien heimossa. Ja kuten muutkin leinikit se on myös hyvin myrkyllinen kaikilta osiltaan. Jouluruusu on monivuotinen kasvi eli perenna ja se kasvaakin villinä Keski-Euroopassa, Etelä-Euroopassa ja Vähän Aasian vuorisilla seuduilla. Leudoilla seuduilla se kukkii joulun tienoilla ja meillä puutarhassa kasvaessaan aikaisin keväällä.

Jouluruusu on hyvin koristeellinen hentoine vihertävän valkoisine kukkineen, vihreän nahkaisella lehtimättäällä. Valkoiset kukat muuttuvat päivien kuluessa ensin vihreä juovikkaiksi ja lopulta kokonaan jopa vihreiksi.

Jouluruusu viihtyy parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa, ja sisätiloissa se saattaa kukkia 4-6 viikkoa.

Se pitää tasaisesta ja säännöllisestä kastelusta, joten älä anna mullan kuivua, eikä sitä tarvitse lannoittaa. Huomioi, että huoneenlämmössä kukat kuihtuvat nopeasti, kukan ikää pidentää viemällä kukka yöksi viileään.Kun kukinta on ohi ja kasvi alkaa ränsistyä, jouluruusu pitää siirtää kellariin tai muuhun viileään pakkaselta suojattuun paikkaan odottam aan kevättä. Heti kun routa on sulanut, jouluruusun voi istuttaa ulos puolivarjoisalle, varjoisalle paikalle puiden ja pensaiden alle, jolloin ne ehtivät kukkia ennen lehtien puhjettua. Ja jos se viihtyy, niin se voi kukkia uudelleen kesän tai pari jälkeen.

Maarit Sallinen-Uusoksa