Kasvimaan perustaminen

Haaveena oma kasvimaa? Tee haaveesta totta ja perusta kasvimaa kotipihalle tai kesämökin pihalle. Jos pihaa ei ole, vuokraa viljelypalsta.

Valikoi kasvimaan paikaksi pihan lämpimin ja valoisin alue. Hyötykasvit tarvitsevat auringonvaloa vähintään 6 tuntia päivässä, mieluiten 8-10 tuntia. Parhaiten kasvit kasvavat multavassa ja kuohkeassa maassa. Jos maa on jo valmiiksi hyvässä kasvukunnossa, säästyt suurilta maanparannustoimilta.  Huomioi viljelypaikkaa valitessa myös kasteluveden saanti, koska etenkin viljelyn alussa ja kuivina kausina on varauduttava kastelemaan.

Viljelypalstat  ovat yleensä aarin kokoisia . 1 aari (a) =100 m²=10mx10m.  Aarin alueelta saa yhdessä kesässä syötävää monta sataa kiloa. Siitä riittää säilöttävää myös talven varalle. Pienemmältäkin kasvimaalta, esimerkiksi 20 m²:n alalta, saa hyvin tuoretta syötävää koko kesäksi.

Päätä oman kasvimaan koko sen mukaan, minkä kokoinen kasvimaa pihalle mahtuu,  kuinka paljon ja mitä kasveja haluat kasvattaa ja paljonko voit käyttää aikaa kasvien hoitoon. Aarin kokoisen kasvimaan hoitoon kuluu helposti 60 tuntia kesän aikana. Aluksi voit perustaa pienemmän kasvimaan ja tarpeen mukaan sitä voi laajentaa.

Suorakulman muotoiselle kasvimaalle on helppo suunnitella kasvit suoriin riveihin, mutta toki muoto voi olla vaikka pyöreä. 120 cm leveän kasvimaan voit hoitaa hyvin kummastakin reunasta, eikä sinun tarvitse astua mullan päälle. Jos alue on leveämpi tee hoitokäytäviä. Muotoile noin 10 cm korkeita kohopenkkejä ne ovat tasamaata lämpimämpiä ja multa kuivuu sateen jälkeen nopeammin. Pituutta kasvimaalla voi olla tarpeen mukaan.  Merkitse alueen rajat merkkikepeillä ja narulla ja ryhdy perustuspuuhiin!

Torju monivuotiset rikkakasvit

Ensimmäiseksi kasvimaan paikalta on hävitettävä monivuotiset rikkakasvit. Juolavehnä, peltokorte, vuohenputki ja muut rikkakasvit kilpailevat kasvutilasta, valosta, vedestä ja ravinteista  viljelykasvien kanssa ja kasvavat yleensä paremmin kuin viljelykasvit. Siksi ne on hävitettävä kasvimaan paikalta huolellisesti.

Pieneltä alalta rikkakasvit kerätään pois juurineen samalla kun maa käännetään lapiolla. Rikkakasvit ovat hyvin sitkeitä ja lähtevät helposti uuteen kasvuun jopa pienestä maahan jääneestä juurenpalasta. Torjuntaa onkin varauduttava jatkamaan myös kasvukaudella. Sitkeän työn tuloksena rikkakasvit kyllä väistyvät lopulta. Maan peittäminen, kesannointi ja viherlannoituskasvi ovat rikkakasvien muita torjuntatapoja. Lisätietoja ja ohjeita löydät sivuilta  Rikkakasvien torjunta.

Käännä nurmikko kasvimaan paikalta ja kerää rikkakasvit pois juurineen.

Paranna maan rakennetta ja multavuutta

Hyötykasvit tarvitsevat ilmavan, sopivasti vettä pidättävän, multavan ja ravinteikkaan maan. Hyvä multakerroksen paksuus on 40 cm. Aloita tutkimalla maa perusteellisesti. Selvitä mikä on maalaji, multavuus, happamuus ja ravinnetaso. Voit tutkia maata lapiotestin avulla. Paikalla viihtyvistä kasveista voi myös päätellä maan ominaisuuksista jotain.  Tarkat tiedot maalajista, multavuudesta, ravinnepitoisuudesta ja pH:sta saat lähettämällä maanäytteen tutkittavaksi. Kotipuutahramaan ravinneanalyysejä tekevät monet tahot. Samalla kannattaa tilata myös maanparannus- ja lannoitusohjeet.

Maanparannus tarkoittaa, että esimerkiksi tiiviiseen ja kylmään savimaahan lisätään läpäisevää ja lämmintä hiekkaa, ja hiekkamaahan puolestaan savipitoista maata. Jos maa ei ole riittävän multavaa viljelyn alussa on hyvä lisätä maahan myös kompostia tai muuta eloperäistä ainetta. Perustamisvaiheessa maa myös peruskalkitaan ja  peruslannoitetaan. Maanparantamisen tarkoitus on parantaa maan ominaisuuksia niin, että kasvit kasvaisivat siinä mahdollisimman hyvin ja tuottaisivat hyvän sadon, samalla myös kasvien hoitotyöt helpottuvat. Lisätietoja maan tutkimiseen, parantamiseen ja kalkitsemiseen löydät sivulta Maanparannus.

Kasvit tarvitsevat monia ravinteita. Lannoittamisessa huomioidaan mm. maan ravinnevarat, kasvilaji ja kehitysvaihe.

Lannoita eloperäisillä lannoitteilla.

Tasapainoiseen kasvuun ja sadon tuottamiseen viljelykasvit tarvitsevat ravinteita. Peruslannoitus tehdään viljelyä aloittaessa ja vuosittain keväällä. Suosi eloperäisiä lannoitteita, kompostoi ja kierrätä ravinteita oman pihan ekosysteemissä. Lue ohjeet lannoittamiseen Lannoitus-sivulta

Maanparannusaineet sekoitetaan multaan.

Muokkaa maa viljelykuntoon

Muokkaa uusi kasvimaa perusteellisesti, niin että maa kuohkeutuu syvältä ja maakimpaleet ja -kokkareet murustuvat. Poista samalla näkyvät rikkakasvit juurineen. Levitä maanparannus-, kalkitus- ja lannoiteaineet ja muokkaa ne koko kasvualustan syvyyteen. Tasoita lopuksi maa ja haraa se viljelykuntoon.

Myöhemmin kasvimaata ei kannata muokata turhaan. Syksyllä maan voi peittää kuivilla puunlehdillä ja keväällä riittää maanparannusaineiden kääntäminen pintamaahan. Tiivistä savimaata muokataan perusteellisemmin. Savimaa käännetään syksyllä roudan murustettavaksi ja muokataan keväällä kylvökuntoon. Kokeile rohkeasti myös kateviljelyä.

Kasvimaan kasvit

Kun kasvimaa on kunnostettu hyvään kasvukuntoon on aika aloittaa kylvö- ja istutuspuuhat. Ennen siemenkauppaan lähtöä on kuitenkin hyvä hetkeksi istua suunnittelemaan, mitä kasvimaalla kasvattaisi. Valittavana on runsaasti erilaisia kasvilajeja ja viljelyssä on huomioitava myös viljelykierto.  Katso vinkit viljelysuunnitelman tekoon Kasvimaan kasvit -viljelysuunnitelma- sivulta. 

Vinkkejä siementen kylvöön

  • Kastele maa kunnolla ennen siementen kylvöä, mieluummin jo edellisenä iltana.
  • Narun avulla saat suoran kylvövaon. Kastele kylvövaon pohja ja anna veden hetki imeytyä ennen siementen kylvöä.
  • Kylvä ja peitä siemenet siemenpussin ohjeen mukaan.
  • Liota paksukuorisia siemeniä yön yli vedessä (herneet, pavut).
  • Kylvä herneet ja pavut vasta kun maan lämpötila on yli 10 astetta.
  • Sekoita hyvin pienet siemenet hiekkaan tai perunajauhoista keitettyyn juoksevaan kiisseliin. Kaada kiisseli muovipussiin ja tee pussin nurkkaan pieni reikä. Valuta kiisseli ohuena nauhana kylvövakoon.
  • Hitaasti itävien siementen (porkkana) sekaan voit kylvää muutaman salaatinsiemenen, niin näet myöhemmin rivin paikat ja voit harata rivivälit ennen viljelykasvin itämistä. Siemennauhoissa siemenet ovat valmiiksi sopivin taimivälein.
  • Pilleröidyn siemenen ympärillä on savikuori, isompi siemen on helpompi kylvää.
  • Merkitse kylvörivit ja kirjoita nimikyltit, että muistat mitä kylvit.
  • Säilytä siemenpussit, koska niissä on paljon tietoa!

Vinkkejä taimien istutukseen

  • Istuta taimet lämpimään maahan touko-kesäkuussa.
  • Karaise taimet ennen istuttamista, eli toteuta ne vähitellen ulkoilmaan. Pidä niitä viikon ajan päivät ulkona ja yöt sisällä ennen istuttamista.
  • Kastele taimet hyvin ennen istuttamista.
  • Kaiva riittävän syvä istutuskuoppa, täytä se vedellä ja anna veden hetki imeytyä.
  • Irrota taimi varovasti ruukusta. Aseta taimi istutuskuoppaan hieman entistä kasvusyvyyttä syvempään, niin että juuripaakku ei jää näkyviin mullan pinnalle. Tiivistä multa varovasti juuripaakun sivuilta. Myös kastelu tiivistää multaa.
  • Kastele taimia aluksi usein ja niin paljon että maa kastuu juuristoa syvemmältä. Kun taimet juurtuvat ja juuret kasvavat syvemmälle, vähennä kastelua.