Tätä sivua päivitetään parhaillaan.

Kasvata kotona, lapsiperhe viljelee

Onko sinulla omia huonekasveja tai oletko koskaan hoitanut kotonasi kasvavia kasveja? Oletko kuullut mummon juttelevan kukilleen? Kasvit tarvitsevat hyvää hoitoa, kuten kaikki elävät olennot. Huonekasveja on hyvin paljon erilaisia ja niillä kaikilla on lajinsa mukaan hieman erilaisia tarpeita kasvaakseen hyvinvoivina. Muutamat perusasiat pätevät kuitenkin kaikkien kasvien kasvatukseen.

Kaikki kasvit tarvitsevat
  • Valoa. Kasvit saavat elintoimintoihinsa tarvittavan energian valosta.
  • Multaa. Useimmat viherkasvit viihtyvät kevyessä multaseoksessa. Toiset kasvit, kuten kaktukset, kaipaavat mullan sekaan hiekkaa.
  • Vettä. Kasvit juovat juurillaan.
  • Lannoitetta. Kasvit eivät pysty syömään ja siksi niille annetaan lannoitetta, josta ne saavat ravinteita. (Paitsi, tiesitkö, että on olemassa hyönteisiä syöviä lihansyöjäkasveja?)

Näillä perusasioilla pääset hienosti alkuun ja pian huomaat kasvien viihtyvät hoidossasi. Jos olet valinnut kukkivia kasveja, ne palkitsevat hoitosi kukkimalla sinulle.

Hoida huonekasvejasi

Huonekasvit tarvitsevat lajin mukaan hyvin erilaista hoitoa. Toiset pitävät auringonpaahteesta ja toiset jaksavat kasvaa, vaikka eläisivät varjossa. Toiset juovat paljon vettä ja vastaavasti toiset pärjäävät hyvin vähällä kastelulla. Osaatko nimetä muutamia eri tavalla eläviä kasveja?

Mistä sitten tietää, miten mitäkin kasvia hoidetaan? Kasvin kastelun tarvetta voi päätellä esimerkiksi siitä, mistä kasvi on alun perin kotoisin. On kiva tutkia, missä kotisi viherkasvit elävät luonnossa. Ovatko ne kotoisin sademetsistä? Silloin ne ovat tottuneet saamaan paljon kosteutta. Tai ovatko ne lähtöisin aavikolta? Silloin ne sietävät kuumaa ja kuivaa ikkunalautapaikkaa mainiosti. Tutki siis kasvejasi ja maailmankarttaa – voiko kasvin kasvutavan perusteella jo päätellä, mistä se on kotoisin? Kasvin lehtien koko ja paksuus voivat myös antaa vinkkejä kasvin luontaisesta kasvupaikasta.

Täällä pohjoisessa, kun valon määrä vaihtelee vuodenaikojen mukaan, on hyvä noudattaa hoitotapaa, jossa valon määrä, kastelu ja lämpötila pidetään samassa suhteessa keskenään. Eli kesällä, kun valoa ja lämpöä on paljon, kastellaan myös enemmän. Talvella, kun lämpötila saattaa laskea ja valoa on vähän, kastellaan niukemmin. Anna huonekasveille talvilepo ja kun kevätaurinko taas alkaa kunnolla paistaa, on aika lannoittaa ja lisätä kastelua. Talvilevon aikana kasvia ei lannoiteta, mutta kasteluveteen voidaan sekoittaa merileväuutetta. Pyyhi pölyt kasvien lehdiltä niin ne näyttävät kauniimmilta ja voivat paremmin.

Tehtävä

Voit luoda minimaailmoja viherkasvi-istutuksilla. Kukkakaupat myyvät viherkasveja pienen pienissä ruukuissa, joita voit istuttaa valitsemiisi astioihin. Laakeasta hiekka-astiasta tulee hetkessä aavikko, kun siihen sommittelee kaktuksia tai suureen lasipurkkiin voi istuttaa ikioman sademetsän. Asettelemalla purkkiin leludinosauruksia pääset mielikuvitusmatkalle miljoonien vuosien taakse. Vain mielikuvitus on rajana!