Kotipuutarhan kasveja vaivaavat taudit ja tuholaiset pysyvät kurissa, kun tarhuri on tarkkana koko kesän. Paras tapa estää tuhoja on pitää huolta kasvien hyvinvoinnista.

Kasvituhoojia voi parhaiten ehkäistä huolehtimalla kasvien hyvästä kunnosta ja tarkkailemalla kasveja. Kun vioitus huomataan ajoissa ja tuhoojat hävitetään, vahingot jäävät pieneksi.

Niin kasvitaudit kuin tuholaisetkin viihtyvät tiheissä ja kosteissa kasvustoissa. Kun kasvit on istutettu sopivan harvaan, ne saavat riittävästi valoa ja pysyvät kuivina, mikä ehkäisee tuhoja. Riittävä kastelu ja lannoitus parantavat kasvin vastustuskykyä.

Kotipuutarhassa ei yleensä kannata käyttää torjunta-aineita. Usein kasvintuhoojista selvitään viljelyteknisin keinoin ja kotikonstein.

Vuoroviljely

Vuoroviljelyssä kasvit pysyvät terveinä. Vaihtele samalla lohkolla kasvattatettavia kasvilajeja vuosittain. Näin maa pysyy viljavana ja rikkaruohot vähenevät.

Viljelyssä vuorotellaan maata parantavia ja lannoittavia kasveja runsaasti ravinteita käyttävien ja vähän ravinteita käyttävien kasvien kanssa.

  1. vuosi: herne ja pavut
  2. vuosi: kaalit, kurkku, selleri, kesäkurpitsa, purjo
  3. vuosi: juurikasvit, peruna, yrtit, sipuli

Kotipuutarhassa kannattaa suosia  mäntysuopaliuosta tai nokkosvettä sekä luonnonpyretriinistä valmistettuja torjunta-aineita. Vesisuihkullakin voi hätää kirvoja kasvien lehdiltä ja versojen kärjistä.

Kasvitaudit

Kasvitauteja aiheuttavat virukset, bakteerit ja sienet. Ne leviävät ilman, veden, saastuneen kasvimateriaalin, maan ja työvälineiden mukana. Tuhohyönteiset kuten kirvat levittävät monia virustauteja kasvista toiseen.

Kasvitauteja torjuntaan käyttämällä puhdasta lisäysmateriaalia, poistamalla sairaat kasvit ja huolehtimalla hygieniasta etenkin taimikasvatusvaiheessa.

Taimikasvatuksessa käytettävät ruukut ja laatikot pestään huolellisesti. Siemenet kylvetään uuteen multaan puhtain käsin.

Jos kasvia kasvatetaan samassa paikassa monta vuotta, taudit yleistyvät. Vuorottelemalla eri kasveja kuten perunaa, kaalikasveja ja palkokasveja, voidaan tautien esiintymistä ehkäistä.

Tuhoeläimet

tuholainen_kasvitaudit

Puutarhan tuhoeläimet ovat pääosin hyönteisiä mutta myös isommat eläimet ja linnut voivat vioittaa kasveja.

Kirvat ja punkit vioittavat kasveja imemällä lehtiä ja versojen kärkiä. Perhosten ja kovakuoriaisten toukat syövät kasvien lehtiä. Kärpästen toukat vioittavat kaalien, sipulien ja porkkanoiden juuria. Myyrät syövät melkein kaikkea eteensä osuvaa, jänikset ja kanit jyrsivät puuvartisten kasvien kuorta.

Lentäviä hyönteisiä voi torjua peittämällä kasvustot harsolla tuholaisten lentoajaksi. Kumppanuuskasveilla voi yrittää karkottaa ei-toivottuja vieraita. Sipuli karkottaa porkkanakärpästä ja samettikukka ankeroisia. Lehtiä syöviä toukkia ja etanoita voi kerätä pois käsin. Voimakas vesisuihku poistaa ylimääräiset asukkaat kasveista.

 

Jaa sivu