MARJA-ARONIA

Aronia Prunifolia-ryhmä ´Viking FinE (I-IV) (V)

2 – 2,5 metriä korkeaksi kasvava marja-aronia on kaunis koko kasvukauden: keväällä sitä koristaa valkoinen kukinta, kesällä tummanvihreät kiiltävät lehdet ja syksyllä punaiset lehdet sekä syötävät, mustat marjat.

Kasvupaikka

Viking menestyy vyöhykkeillä I – IV (V) aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Se viihtyy kuivassa sekä tuoreessa, keskiravinteisessa kasvualustassa. Se sietää tiesuolaa, tuulta ja lumen painoa.

Kukinta

Marja-aronia kukkii kesäkuussa valkoisilla, miedosti pihlajalle tuoksuvilla kukinnoilla. Se on täysin itsepölytteinen. Marja-aronialla on loistavan punainen syysväri. Sen loppusyksyllä kypsyvät marjat ovat mustat.

Käyttö

Marja-aronia sopii aitakasviksi. Pensaat kannattaa sijoittaa kauemmas pihan oleskelualueista, jotta marjat eivät tahraa laatoitusta tai terassia. Viking soveltuu muita aronioita paremmin marjantuotantoon, koska sen marjat ovat isommat ja maukkaammat. Täysikasvuinen pensas tuottaa 7 – 8 kg marjoja.

Hoito

Marja-aronia ei vaadi säännöllistä leikkausta. Vanhaa pensasta nuorennetaan poistamalla vanhoja ja huonokuntoisia oksia.