Pajuangervot – Spiraea

Pajuangervot ovat näyttäviä purppuranpunaisin tai valkoisin kukin kukkivia aidannepensaita.

Kasvupaikka

Pajuangervot kasvavat parhaiten keskiravinteisessa puutarhamaassa, mutta ovat vaatimattomia kasvupaikan suhteen ja viihtyvät niin aurinkoisilla kuin varjoisillakin paikoilla. Ne ovat sitkeitä kasveja ja kasvavat vaikeissakin paikoissa.

Ulkonäkö

Pajuangervojen pitkien ja pystyjen versojen päässä kukkii hoikat, kartiomaiset kukinnot. Kukkien väri vaihtelee lajeittain valkoisesta ja purppuranpunaiseen. Kukinnot muodostuvat saman vuoden versoihin. Lehdet ovat pitkulaiset ja muistuttavat ulkomuodoltaan pajun lehtiä.

Kasvutapa ja hoito

Pensaat kasvavat noin 150 cm korkuisiksi tiiviiksi pensaiksi. Pensaat leviävät voimakkaasti juurivesojen avulla ja siksi pajuangervoa käytetäänkin massaistutuksissa ja suurissa aidanteissa. Pajuangervot kasvavat nopeasti ja sietävät leikkausta. Leikattujen pensaiden kuka ovat suurempia, kuin vapaasti kasvavien. Leikkausta ei kuitenkaan vaadita.

Alkuperä

Pajuangervoja on viljelty Suomessa jo satoja vuosia. Ne ovat vanhimpia ulkomaisia koristekasveja ja niitä on viljelty jo 1700-luvulla.

Pajuangervolajikkeita on monia, mutta vain kahdella on tällä hetkellä FinE® -tunnus. Muita lajikkeita ovat esimerkiksi mökinangervo, punapajuangervo, rusopajuangervo ja viitapajuangervo.

Kuninkaanangervo Spiraea x watsoniana ’Kruunu’ FinE® I-VI

Pystykasvuinen ja tuuhea pensas, joka kasvaa noin metrin korkuiseksi. Voimakkaan vaaleanpunaiset kukat ovat leveän kartiomaiset. Kukinta alkaa heinäkuussa. Lehdet ovat pitkulaiset.

Kuninkaanangervo ’Kruunu’
Valkopajuangervo Spiraea alba ’Allikko’ FinE® I-VI

Pystyhaarainen ja tuuhea, noin 1,5 metriä korkeaksi kasvava pensas. Kestävä aidanne- ja suojapensas. Kapeat lehdet ovat tummanvihreät. Kukinnot 5 cm pitkiä, valkoisia huiskilokukintoja, jotka kukkivat heinäkuun puolenvälin jälkeen. Kasvattaa maarönsyjä.

Valkopajuangervo ’Allikko’