Pensasangervot

Pensasangervot ovat kestäviä ja kauniita pensaita yksittäispensaaksi istutuksiin tai aidanteisiin. Kaikki lajikkeet ovat tiheäkasvuisia ja runsaasti kukkivia.

Kasvupaikka

Pensasangervot viihtyvät aurinkoisilla kasvupaikoilla. Puolivarjossa kukinta voi kestää hieman pidempään. Maa saa olla kuivahko, mutta tuore, keskiravinteinen ja kalkittu.

Ulkonäkö

Lajista riippuen pensaiden koko ja ulkomuoto vaihtelee. Matalakasvuiset pensasangervot peittävät tehokkaasti maan leveällä kasvutavallaan tai luovat muotoja istutuksiin. Pensaat kukkivat runsaasti.

Kasvutapa ja hoito

Pensaiden kasvutapa on tiivis ja tuuhea. Varsinkin matalat lajikkeet peittävät maata vierekkäin istutettuina. Pensasangervot kestävät alasleikkausta tai lumikuormien aiheuttamaa katkeilua hyvin. Leikkausta ei kuitenkaan vaadita.

Käyttö

Soveltuvat istutuksiin yksittäisiksi koristepensaiski tai aidanteisiin.

Alkuperä

Erilaisia angervolajeja on Suomessakin luonnonvaraisena, mutta ne kaikki ovat kuitenkin uustulokkaita. Monen viljelyssä käytettävän, FinE -merkinnän saaneen pensasangervon emokasvi on suomalainen.

Koivuangervo Spiraea betulifolia FinE® I-VI

Peittävä, pyöreä noin 80 cm korkea pensas, joka versoo runsaasti. Kukkii pitkään kesäkuusta heinäkuuhun valkoisin pörröisin kukin. Kukinnot jäävät pensaaseen talveksi ja jäävät keväällä uuden kasvuston alle piiloon. Syysväri on aurinkoisella kasvupaikalla leimuavan punainen.

Koivuangervo
Keijuangervo Spiraea japonica ’Little Princess’ FinE® I-VI

Peittävä ja pallomainen, noin 50 cm korkuinen pensas. Kestävä lajike. Viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Kukkii vaaleanpunaisin kukin pari viikkoa kesä-heinäkuussa. Lehdet heleän vihreät.

Keijuangervo ’Little Princess’
Loistoangervo Spiraea japonica ’Odensala’ FinE® I-VII

Metrin korkuiseksi kasvava, pyöreä ja kaunis pensas. Kukkii ruusunpunaisin, suurin kukin heinäkuun puolesta välistä eteenpäin. Lehdet isot ja heleän vihreät. Hyvin kestävä lajike.

Loistoangervo ’Odensala
Verhoangervo Spiraea beauverdiana ’Lumikki’ FinE® I-VI

Kuivuutta hyvin sietävä maanpeittopensas. Korkeutta vain noin 40 cm. Tiheä ja hidaskasvuinen. Lehdet ovat pienet ja kesällä tummanvihreät. Syysväri on keltainen. Kukkii kesäkuun loppupuolella valkoisin kukin. Emokasvi kotoisin Ylikiimingistä, Lapista.

Verhoangervo ’Lumikki’