Suunnittele pihalle vesiaihe, lampi, puro, allas, kosteikko, oja tai ainakin lintujen juoma-astia.

Vesiaihe tuo pihalle tunnelmaa, lisää pihan monimuotoisuutta ja varastoi kasteluvettä. Monet kasvit, eläimet, hyönteiset ja linnut viihtyvät veden äärellä. Hulevedet voi johtaa ja varastoida vesiaiheeseen. Suunnittele vesiaihe kasvillisuuden yhteyteen tai sido se pihan rakenteisiin.  

Muoviallas

Altaan pohjana voidaan käyttää allasmuovia tai -kumia. Kaupoissa on myös valmiiksi muotoiltuja muovisia altaita. Purojen ja vesiputouksien pohjana voidaan käyttää allasmuovia tai -kumia.

Luonnonmukainen allas

Luonnonmukaisin allas syntyy tekemällä vesitiiviin pohjan vettä läpäisemättömällä maa-aineksella kuten savella. Paras paikka on sellainen, johon luonnostaan kertyy vettä.

Lapsiturvallinen vesiaihe

Soliseva suihkulähde, jonka vesi valuu kivillä koristellun ritilän tai reiällisen muovikannen läpi on turvallinen vaihtoehto pikkulapsiperheelle.

Ruukkuvesiaihe

Pienelle pihalle sopivan altaan voi tehdä umpipohjaisesta kukkaruukusta tai tilkitä pohjan reiän korkilla. Pieniä vesikasvejakin voi kasvattaa ruukkuvesiaiheessa, mutta ne täytyy talvettaa kellarissa tai sisällä.

Juoma-astia linnuille ja siileille

Tähän riittää vaikka kultareunainen kukkalautanen! Lintujen, oravien ja siilien käymistä vesiastialla on mukava seurata.