Huomioi suunnittelussa ympäristö ja pihan tyyli, mutta ole myös rohkea ja luo puutarha, joka sopii unelmiisi. Ajattele pihaa kokonaisuutena ja suunnittele pala kerrallaan. Kokonaisuus muodostuu aina yksityiskohdista.

Kirjaa ylös asioita, jotka vaikuttavat pihan suunnitteluun

Pihan suunnitteluun vaikuttavat se, mitä siellä halutaan tehdä sekä siellä jo olemassa olevat asiat, joita ei voi muuttaa. Myös välttämättömät toiminnot ja tekniikka pitää mahtua pihalle.

Omat ja perheen toiveet

Mitä toimintoja pihalla on tai mitä toimintoja sinne tarvitaan? Tarvitaanko pyykinkuivausteline tai pyykkinaru? Tomutusteline matoille, leikkipaikka lapsille? Minkälainen oleskelupaikka sopisi parhaiten teidän tarpeisiinne?

Luvat ja määräykset

Selvitä alueen yleismääräykset ja mitä rakennusluvassa sanotaan.

Tutustu tonttiin

Selvitä pihan olosuhteet ja pienilmasto. Miten valoisaa eri kohdissa on? Kuinka valo-olosuhteet muuttuvat eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina? Onko kuivia paikkoja ja näkyvissä kalliota tai kiviä? Onko kosteita paikkoja? Seisooko vesi pihalla keväisin sateen jälkeen? Onko pihalla alavia notkokohtia, onko hallaa esiintynyt? Missä ovat pihan suojaisat ja tuuliset paikat? Mistä päin yleensä tuulee? Mihin lunta sataa ja mihin se kasataan? Tippuuko katolta lunta? Millainen maaperä ja kasvualusta on? Mitä kasveja pihalla kasvaa?

Pihan suunnitteluun vaikuttavia asioita

Selvitä pihan suunnitteluun vaikuttavia asioita, kuten pihan historia, pihan korot ja korkeuserot, menestymisvyöhyke, pihan tekniikka, mitä kasveja pihalla kasvaa sekä tuulen suunta.

Kokeile erilaisia vaihtoehtoja

Merkitse ensin rakennukset ja toiminnot sekä niiden väliset kulkureitit. Mieti sen jälkeen mihin tarvitaan tuulensuojaa, näköestettä jne. Tämän jälkeen voit alkaa hahmotella muotokieltä. Mieti pihan tyyliä, tunnelmaa ja muotoja. Tee useita luonnoksia asettamalla voipaperi  pihan pohjapiirustuksen päälle. Luonnostele erilaisia vaihtoehtoja ja käytä tähän aikaa. Keskity alkuvaiheessa luonnostelemaan päälinjoja, yksityiskohdat ja kasvivalinnat ehdit tehdä myöhemmin.