Maitoallergia puhkeaa yleensä päivien tai viikkojen kuluttua siitä, kun lapsi alkaa saada äidinmaidonkorviketta, lastenvelliä tai maitoa.

Maitoallergiaa on noin kahdella prosentilla imeväisikäisistä lapsista. Oireina ovat ruoka-allergian oireet. Maitoallergiassa allergeenit eli allergiareaktion aiheuttavat aineet ovat maidon proteiineja. Maitoallergian diagnosointi kuuluu lastenlääkärille ja perustuu valvottuun välttämis-altistuskokeeseen. Oireet helpottavat ruokavalion aloittamisen jälkeen yleensä viikossa tai kahdessa.

Ruokavalion karsiminen

Lapsen ruokavaliosta ja tarvittaessa myös imettävän äidin ruokavaliosta karsitaan seuraavat elintarvikkeet:

  • lehmänmaitopohjaiset äidinmaidonkorvikkeet
  • maito, piimä, kerma, jogurtti, viili, rahka, jäätelö, juustot ja muut maitovalmisteet
  • voi ja maitoproteiinia sisältävät margariinit
  • kaikki maitoa ja maitovalmisteita sisältävät elintarvikkeet
  • maitojauhetta, maitoproteiinia, maidon kuiva-ainetta, heraa, herajauhetta, heraproteiinia, kaseiinia, kaseinaatteja ja laktalbumiinia sisältävät elintarvikkeet

Maidon korvaaminen

Imeväisiässä lapsi saa rintamaitoa tai imeväisikäisen erityisvalmistetta, jota käytetään yhden vuoden ikään saakka.Imetystä voi halutessa jatkaa pitempäänkin.

Erityisvalmisteita on soijapohjaisia, digeroituja ja aminohappopohjaisia. Digeroidussa äidinmaidonkorvikkeessa maidonproteiinit on pilkottu niin pieniin osiin ettei elimistö tunnista niitä, jolloin ne eivät aiheuta allergista reaktiota.

Yli yksivuotiaana maito korvataan muiden ruoka-aineiden käyttöä lisäämällä. Lapsen proteiinin saanti on riittävä, kun hän syö kahdella aterialla kypsää lihaa yhteensä 4–6 rkl päivässä. Energian riittävyyden takaamiseksi lapsen ruokiin lisätään 2–3 rkl öljyä tai maidotonta rasiamargariinia päivittäin.

Maitoallergiselle ei suositella vuohenmaitoa, koska valtaosa saa siitä oireita. Yli yksivuotiaille suositellaan ruokajuomaksi pikkulapsille tarkoitettua soija-, kaura- ja kvinoa tai muuta viljajuomaa, joka on täydennetty kalsiumilla ja D-vitamiinilla. Omatekoisten siemenmaitojen ravitsemuksellinn ja hygieeninen laatu voi olla puutteellinen.