Vilja-allergian aiheuttaa immunologinen vasta-ainereaktio viljan proteiineille. Useimmiten lapsi on allerginen vehnälle, ohralle ja rukiille.

Vilja-allergian oireet ovat samat kuin ruoka-allergioissa yleensä. Allergia todetaan välttämis-altistuskokeella lastenlääkärin valvonnassa. Jos lapsella on suolisto-oireita, keliakian mahdollisuus on suljettava pois ennen altistusta. Viljoilla on tärkeä ravitsemuksellinen merkitys ruokavaliossa, joten niitä ei pidä karsia perusteettomasti pois ruokavaliosta.

Allergian hoito

Oireita aiheuttavat viljat jätetään pois lapsen ruokavaliosta lääkärin ohjeiden mukaisesti, välttämisen jälkeen viljoja kokeillaan uudellen. Ruokavalioon etsitään kokeilemalla korvaavia ruoka-aineita. Useimmille vilja-allergikoille sopivat riisi, tattari, hirssi, maissi ja kaura.

Energian ja suojaravintoaineiden saannin turvaaminen on tärkeää. Sopivia viljavalmisteita tulee syödä riittävästi puurona, leipänä ja leivonnaisina. Täysjyvävalmisteita, kuten tummia riisi-, hirssi-, maissi- ja tattarisuurimoita sekä hirssi- ja tattarihiutaleita on tärkeää käyttää valkoisen riisin lisäksi.

Keliakia

Keliakiassa viljan proteiini, gluteeni, aiheuttaa immunologisen reaktion.

Hoitamattomassa keliakiassa ohutsuoleen suolinukka on vaurioitunut, mikä heikentää ravintoaineiden imeytymistä. Keliakiaan voi liittyä alussa myös laktoosin imeytymishäiriöitä, mikä yleensä korjautuu suolinukan parantuessa.

Keliakia voi puhjeta missä iässä tahansa. Hoitona on elinikäisen ja ehdottoman gluteeniton ruokavalio. Gluteenia on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Korvaavina viljoina käytetään maissia, riisiä, tattaria, hirssiä, kauraa ja gluteenittomia jauhoseoksia.