Säännölliset ateriat ovat osa lapsen perusturvallisuutta. Lapsen on hyvä syödä yhdessä perheen kanssa ja noudattaa tavanomaista perheen ateriarytmiä:

Vähitellen ensimmäisen ikävuoden loppupuolella lapsi voi siirtyä syömään samaa ruokaa kuin muu perhe. Kun lapsi siirtyy kiinteisiin ruokiin, ne tarjotaan lautaselta. Jos käytetään purkkiruokia, nekin on hyvä tarjota lautaselta.

Samaa ruokaa vauvalle ja koko perheelle

Useimmat keitot, pataruoat, laatikkoruoat ja kastikkeet sopivat kaikille. Vauvan ruoka erotetaan ennen suolaamista ja voimakasta maustamista ja soseutetaan tarvittaessa. Yhteinen ruoka helpottaa ruoanvalmistusta ja houkuttelee lasta maistamaan uusia ruokia. Miellyttävä tunnelma ja iloinen kattaus lisäävät syömisen nautintoa.

Katso nettiluennoltamme vinkkejä yhdessä syömiseen: Syödään yhdessä – vinkkejä perheen yhteisiin ruokahetkiin 2017

Maitoa vuoden iässä

Kun lapsi on yli 10 kk ikäinen, annetaan makuannoksina maitovalmistetta. Viili, jogurtti ja piimä sopivat totutteluun. Maitoa voi aluksi käyttää lapsen ruoissa. Lapsi tarvitsee noin 4 dl maitoa päivittäin. Määrään luetaan äidinmaito, maito, äidinmaidonkorvike ja hapanmaitovalmisteet. Rasvaton maito on suositeltava maito koko perheelle. Ruokapöydässä juomat juodaan jo pienestä pitäen nokkamukista tai mukista.

Jaa sivu