Samaa ruokaa vauvalle ja koko perheelle. Vähitellen ensimmäisen ikävuoden loppupuolella lapsi voi siirtyä syömään samaa ruokaa kuin muu perhe.

Useimmat keitot, pataruoat, laatikkoruoat ja kastikkeet sopivat kaikille. Vauvan ruoka erotetaan ennen suolaamista ja voimakasta maustamista ja soseutetaan tarvittaessa. Yhteinen ruoka helpottaa ruoanvalmistusta ja houkuttelee lasta maistamaan uusia ruokia. Kun lapsi siirtyy kiinteisiin ruokiin, ne tarjotaan lautaselta. Jos käytetään purkkiruokia, nekin on hyvä tarjota lautaselta. Miellyttävä tunnelma ja iloinen kattaus lisäävät syömisen nautintoa. Ruokien nimeäminen ja ruokapuhe on tärkeää.


Myös säännölliset ateriat ovat osa lapsen perusturvallisuutta. Lapsen on hyvä syödä yhdessä perheen kanssa ja noudattaa tavanomaista perheen ateriarytmiä.

10-12 kk esimerkkiateriat 

Aamupala: Puuro + marja-/hedelmäannos
Lounas: Kasvis-/kala-/liharuoka, tuoreraaste/salaatti
Välipala: Marja-/hedelmäannos
Päivällinen: Kasvis-/kala-/liharuoka, tuoreraaste/salaatti
Iltapala: Puuro + marja-/hedelmäannos

Muina ruokina äidinmaito/vieroitusvalmiste lapsen viestien mukaisesti.


Katso nettiluennoltamme vinkkejä yhdessä syömiseen: Syödään yhdessä – vinkkejä perheen yhteisiin ruokahetkiin

Maitoa vuoden iässä

Kun lapsi on yli 10 kk:n ikäinen, annetaan makuannoksina maitovalmisteita. Rasvattomat ja vähärasvaiset, maustamattomat viilit, jogurtit, rahkat ja piimä sopivat totutteluun. Maitoa voi aluksi käyttää kuumennettuna lapsen ruoissa. Lapsi tarvitsee noin 4 dl maitoa päivittäin. Määrään luetaan äidinmaito, maito, äidinmaidonkorvike ja hapanmaitovalmisteet. Rasvaton maito on suositeltava maito koko perheelle. Ruokapöydässä juomat juodaan jo pienestä pitäen nokkamukista tai mukista.

 

Ruokaa koko perheelle

Ruokaa koko perheelle -aineistossa paljon tietoa monipuolisesta ruokavaliosta, alle 1-vuotiaan lapsen ruokavalion erityispiirteistä sekä ruokaohjeita koko perheelle.