Vauva kasvaa ensimmäiset elinkuukautensa äidinmaidolla tai korvikevalmisteella. Vähitellen nielemisrefleksi alkaa kehittyä, ja elimistö on valmis sulattamaan muutakin ruokaa.

Täysimetys on suositeltavaa 4-6 ensimmäistä kuukautta. Imetystä suositellaan jatkettavaksi yksivuotiaaksi saakka. Äidinmaidonkorvikkeet on kehitetty alle 6 kuukauden ikäisille, joita ei imetetä tai jotka eivät saa riittävästi äidinmaitoa.

Vauva pärjää ensimmäiset kuusi kuukautta äidinmaidolla, lisäksi tarvitaan vain D-vitamiinia. Rintaruokinnan ohella voi joustavasti antaa kiinteitä makuannoksia 4–6 kk iässä lapsen tarpeiden, kasvun ja valmiuksien mukaan. Maisteluannokset annetaan imetyksen jälkeen, ja lapsentahtista imetystä jatketaan. Imetystä suositellaan jatkettavaksi yksivuotiaaksi asti kiinteiden ruokien ohella.

Ensimmäiset makuannokset

Kun halutaan totuttaa lasta uusiin makuihin, makuannoksiksi sopivat aluksia esim. peruna ja kasvikset sekä marjat ja hedelmät. Ruoka tarjotaan vauvalle hienojakoisena ja melko löysänä soseena. Uutta makua annetaan aluksi vain pieninä annoksina. Lapsi tarvitsee yksilöllisesti jopa 10–15 maistelukertaa, ennen kuin hän tottuu uuteen makuun. Tärkeää on ruokahetkien sanoittaminen ja ruokapuhe.

Aluksi kasvikset on hyvä tarjota kypsennettyinä soseina, jolloin niiden sulavuus on parempi. Marjoja ja hedelmiä tarjotaan soseina, raasteina ja tuorekiisseleinä. Teolliset marja- ja hedelmäsoseet vastaavat ravintosisällöltään kotona valmistettuja tuorekiisseleitä.

Viljaa puurona

Viljavalmisteisiin voi vauvaa totuttaa vähitellen 5–6 kuukauden iässä. Puuroja voi keittää hiutaleista, jauhoista ja suurimoista. Puurot kannattaa valmistaa täysjyväviljasta. Puurohiutaleita voi hienontaa esimerkiksi sauvasekottimella, jotta puurosta saa sileämpää. Riisiä ja pastaa voi käyttää kasvisoseissa.

Lihaa vähitellen

Lihaa, kanaa, kalaa ja kananmunaa voi vauvalle antaa 5–6 kuukauden iästä lähtien. Lapselle kannattaa valita vähärasvaista lihaa tai jauhelihaa. Totutteluvaiheessa 1 tl (5 g) jauhettua lihaa yhdellä soseaterialla on sopiva määrä.

Alle yksivuotiaalle riittää 1–1,5 rkl (15–25 g) lihaa ateriaa kohti. Lihan, kalan ja kasvisten perusmakuihin totuttamiseksi on tärkeää, että lapselle tarjotaan näitä ruoka-aineita myös erillisinä annoksina.