6–10 kk:n iässä vauva tarvitsee jo kunnon purtavaa. Tässä vaiheessa häntä on hyvä totuttaa karkeampijakoiseen ruokaan.

Yli puolivuotias vauva syö jo monta sose-, sormiruoka- ja puuroateriaa päivässä. Lapsi tutustuu perheen ruokamaailmaan. Sose- tai sormiruokia tarjotaan perheen pääaterioilla, puuroa aamu- ja iltapalaksi sekä marja- ja hedelmäruokaa välipalaksi.

Ruokavaliota monipuolistetaan imetystä turvaten. Kiinteän ruoan lisääntyessä äidinmaito-/vieroitusvalmistemäärät vastaavasti vähenevät. Lapsen monipuoliset ateriat ovat tärkeitä syömisen ja nielemisen opettelussa. Tärkeää on myös ruokapuhe ja ruokien nimeäminen.

Puolen vuoden iässä lapselle sopivat jo monipuolisesti kasvikset, viljavalmisteet, liha, kala ja kananmuna sekä marjat ja hedelmät. Palkokasveja, kuten herneitä, linssejä, papuja voidaan tarjota lapselle puolen vuoden iästä alkaen. Niiden tarjoaminen kannattaa aloittaa vähitellen ruoan osana. Se helpottaa vauvan suoliston tottumista palkokasveihin.

Pieni lapsi tarvitsee energiaa ja myös rasvaa suhteessa enemmän kuin aikuinen. Vauva saa runsaasti hyvälaatuista rasvaa äidinmaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta/ vieroitusvalmisteesta. Rasvan laatu on tärkeä. Lapselle joka syö hyvin, lisärasvaa ei tarvitse antaa. Mutta jos lisärasvan tarvetta on, on parasta lisätä lapsen ruokaan tilkka rypsiöljyä.

Sormiruokaa

Reilun puolen vuoden ikäisenä vauva on yleensä valmis siirtymään aterioimaan keittiön pöydän ääreen omaan syöttötuoliin istumaan. Lapsen yksilölliset valmiudet määrittävät sormiruokailun aloitusajankohdan. Lue lisää sormiruokailusta täältä.

Ruokaa koko perheelle

Lue lisää alle 1-vuotiaan monipuolisesta ruokavaliosta Ruokaa koko perheelle -aineistosta.
Rohkaisulistan niistä ruoka-aineista, jotka soveltuvat alle 1-vuotiaan vauvan ruokavalioon löydät aineiston sivulta 9.