6–10 kk:n iässä vauva tarvitsee jo kunnon purtavaa. Tässä vaiheessa häntä on hyvä totuttaa karkeampijakoiseen ruokaan.

Yli puolivuotias vauva syö jo monta sose- ja puuroateriaa päivässä. Sose- tai sormiruokia tarjotaan perheen pääaterioilla, puuroa aamu- ja iltapalaksi sekä marja- ja hedelmäruokaa välipalaksi.

Kiinteän ruoan lisääntyessä maitomäärät vastaavasti vähenevät. Lapsen monipuoliset ateriat ovat tärkeitä syömisen ja nielemisen opettelussa.

Rasvasta energiaa lapselle

Pieni lapsi tarvitsee energiaa ja myös rasvaa suhteessa enemmän kuin aikuinen. Vauva saa runsaasti hyvälaatuista rasvaa äidinmaidosta ja äidinmaidonkorvikkeesta. Rasvan laatu on tärkeä. Lapselle joka syö hyvin, lisärasvaa ei tarvitse antaa. Mutta jos lisärasvan tarvetta on, on parasta lisätä lapsen ruokaan tilkka rypsiöljyä.

Sormiruokaa

Reilun puolen vuoden ikäisenä vauva on yleensä valmis siirtymään aterioimaan keittiön pöydän ääreen omaan syöttötuoliin istumaan. Lapsen yksilölliset valmiudet määrittävät sormiruokailun aloitusajankohdan. Opitut taidot, jotka vauvalla tulee olla ennen sormiruokailun aloittamista:

  • Vauva hallitsee pään liikkeitä ja pystyy koordinoimaan silmiään
  • Hän yrittää tarttua ruokiin ja seuraa kiinnostuneena toisten ruokailua
  • Vauva onnistuu poimimaan ruokia käteensä ja viemään ne suuhunsa
  • Hän osaa käsitellä ruokaa suussaan niin, ettei kielellään työnnä kaikkea ruokaa pois suustaan
  • Vauva osaa istua tukevassa pystyasennossa syöttötuolissa tai aikuisen sylissä

Sormiruokailussa lapsen annetaan syödä itse ja edetään lapsentahtisesti. Ruoan tunnustelu on lapselle elämys. Myös sormilla syöminen alkaa kiinnostaa lasta. Lapsi tutustuu monipuolisesti uusiin raaka-aineisiin ja ruokien väreihin, muotoihin, makuihin ja koostumuksiin. Sormiruokailussa lapsi hallitsee itse ruokailua, määriä ja sitä, mitä syö. Vanhemmat sen sijaan päättävät ruokailuajankohdat ja sen, mitä kulloinkin on tarjolla. Vanhemmat voivat itse valita syökö lapsi omin sormin kokonaan vai esimerkiksi osittain soseiden rinnalla.

Sormiruokailu tukee lapsen motoristen taitojen, kuten sorminäppäryyden ja pinsettiotteen kehittymistä, vahvistaa silmän ja käden yhteistyötä ja esimerkiksi purennan kehitystä. Sormiruokailu myös kehittää lasta erilaisten ruokien maistelijana.

Sormiruokailu on yhtä turvallista kuin soseruokailu, kunhan vain muistaa seuraavat turvallisuusasiat:

  • Lapsen oikea pystyistuma-asento (ei esim. sitterissä)
  • Kakomisrefleksi on normaali vauvan opetellessa sormiruokailemaan. Sitä ei kannata pelästyä, eikä aikuisen tule koskaan laittaa sormia vauvan suuhun hänen kakoessa, jotta ruoka ei työnny syvemmälle kurkkuun.
  • Lapsen sormiruokailua tulee aina valvoa
  • Tyhjä suu pöydästä noustessa, lapsen suu kannattaa tarkistaa
  • Sopivan kokoiset palat
  • Ensiapuohjeisiin on hyvä tutustua etukäteen, syötiin sitten sormi- tai soseruokia

Lapselle kannattaa tarjota monipuolisesti ja rohkeasti eri raaka-aineita, makuja ja rakenteita. Näin lapsi oppii tunnistamaan erilaisia, puhtaita kasvismakuja. Mitä pienempi lapsi, sitä suurempi tulisi sormiruokapalan olla. Puolivuotias käyttää aluksi koko kättään tarttuessaan ruokiin, pinsettiote opitaan n. 8 kk:n iässä.

Lapselle voi tarjota esimerkiksi höyrytettyjä tai keitettyjä isohkoja, sopivan pehmeitä kasvisten paloja, kuten perunaa, porkkanaa, bataattia, parsa- ja kukkakaalia (varsi toimii kahvana). Lisäksi banaania, kuorittua kurkkua tai esimerkiksi suolattomia leivänpalasia. Kotimaiset marjat sopivat pinsettiotteen opetteluun.

Jaa sivu