Viisailla ruokavalinoilla voidaan vähentää ruoantuotannon ilmasto- ja rehevöittämisvaikutuksia. Kasvisten käytön lisääminen, lihan kulutuksen ja ruokahävikin vähentäminen pienentävät ruoan ympäristökuormaa. Ravitsemussuositusten mukainen ruoka edistää terveyttä ja on ympäristön kannalta mahdollisimman kestävä. Suomalaisten ruokavalion muuttuminen ravitsemussuositusten mukaiseksi vähentäisi jo sinällään ruoan ympäristökuormitusta.

Peräti kolmannes kuluttajien ympäristövaikutuksista syntyy ruoasta. On vaikea vähentää syömistä, mutta eläinperäisten elintarvikkeiden korvaaminen kasvisperäisillä vähentää esimerkiksi vesien rehevöitymistä ja ilmastonmuutosta.

Kasviksia vai lihaa?

Erilaisten lihatuotteiden ja kasvituotteiden välillä on isoja eroja kuormittavuudessa. Esimerkiksi broilerinlihan ympäristövaikutukset ovat selvästi pienempiä kuin naudanlihan. Riisintuotannon ympäristövaikutukset ovat ylivoimaisen suuremmat perunaan verrattuna. Sekä naudanlihan että riisintuotanto lisäävät erityisesti ilmastonmuutosta. Toisaalta nautojen laidunnus vaikuttaa Suomen viljelyolosuhteissa myönteisesti luonnon monimuotoisuuteen ja maaperän kasvukuntoon.

Avomaalla kasvatetut kasvikset ovat ympäristöystävällisiä. Kasvihuonetuotteiden energiantarve on suurta, mutta kasvihuonetuotanto taas rehevöittää vesistöjä vähemmän kuin peltotuotanto. Kasvihuoneissa merkittäviä parannuksia ovat ravinneliuosten kierrättäminen ja energiatehokkuutta parantavat ratkaisut.

Merkittävät ilmasto- ja ympäristöhyödyt, sekä samalla terveyshyödyt, saavutetaan kun syödään:

  • lautasmallin mukaisesti ravitsevia raaka-aineita
  • kasvisvoittoisesti
  • kaudenmukaisesti
  • vain todellisen energiantarpeen mukaisesti
  • minimoiden ruokahävikki.

Kokkaa ja käytä kodinkoneita ekotehokkaasti, näin säästät luontoa ja rahaa

Kun valmistat ruokaa, tee sitä useammaksi kerraksi. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa tai pakasta tulevaa käyttöä varten. Kun lämmität uunin, valmista useampi ruokalaji samalla lämmityksellä. Esimerkiksi laatikkoruoka, sämpylät ja uunipuuro.

Ekotehokas ruoanvalmistus

  • Valitse kattila valmistettavan ruoan määrän mukaan.
  • Valitse keittolevyn kokoinen kattila.
  • Käytä kattilassa kantta, kun kypsennät ruokaa liedellä.
  • Laita ruoka uuniin kannellisessa astiassa tai paistopussissa.
  • Hyödynnä jälkilämpöä.
  • Pienennä levyn tehoa, kun ruoka alkaa kiehua.
  • Paksupohjainen kattila kuluttaa vähemmän sähköä kuin ohutpohjainen.
  • Valmista pienet ruokamäärät mieluummin liedellä kuin uunissa.
  • Lämmitä ja kypsennä pienet annokset mikroaaltouunissa.
  • Keitä vesi vedenkeittimessä.
  • Keitä perunat ja kasvikset vähässä vedessä.

Ympäristöystävälliseen ruokavalioon siirtyminen ei edellytä mittavaa ruokaremonttia, muistuttaa maa- ja metsätalousministeriön ja Luonnonvarakeskuksen Ota iisisti -kuluttajakampanja.

Jaa sivu