Vastuullinen kokki

Viisailla ruokavalinnoilla voidaan vähentää ruoantuotannon ilmasto- ja rehevöittämisvaikutuksia. Ruoantuotanto ja –kulutus aiheuttavat noin viidenneksen koko hiilijalanjäljestämme. Kasvisten käytön lisääminen sekä lihan kulutuksen ja ruokahävikin vähentäminen pienentävät ruoan ympäristökuormaa.

Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio edistää terveyttä ja on ympäristön kannalta mahdollisimman kestävä. Suomalaisten ruokavalion muuttuminen ravitsemussuositusten mukaiseksi vähentäisi jo sinällään ruoan ympäristökuormitusta. Peräti kolmannes kuluttajien kaikista ympäristövaikutuksista syntyy ruoasta. Ruoantuotanto kuluttaa maapallon makean veden varantoja, ravinteita sekä energiaa ja hallitsee huomattavaa osaa maapinta-alasta. Syöminen on nautinto ja välttämättömyys, mutta eläinperäisten elintarvikkeiden korvaaminen kasvisperäisillä vähentää esimerkiksi vesien rehevöitymistä ja ilmastonmuutosta. Lue lisää ruoantuotantoon kuluvista resursseista: ruoantuotanto kuluttaa.

Merkittävät ilmasto- ja ympäristöhyödyt, sekä samalla terveyshyödyt, saavutetaan kun syödään:

  • lautasmallin mukaisesti ravitsevaa ruokaa
  • kasvisvoittoisesti
  • kaudenmukaisesti eli suosimalla sesonkeja
  • oman energiantarpeen mukaisesti
  • ruokahävikki minimoiden

Ruokavalion koostumuksella on merkitystä

Mitä enemmän resursseja ruoantuotanto kuluttaa, sitä haitallisempaa se on. Suurin ilmastovaikutus on runsaasti punaista lihaa ja maitotuotteita sisältävillä ruokavalioilla, ne vievät eniten resursseja. Tutkimusten mukaan vegaaninen ruokavalio on ilmaston kannalta paras vaihtoehto. Myös erilaisten lihatuotteiden ja kasvituotteiden välillä on isoja eroja kuormittavuudessa. Esimerkiksi broilerinlihan ja sianlihan ympäristövaikutukset ovat selvästi pienempiä kuin naudanlihan.

Riisintuotannon ympäristövaikutukset ovat suuremmat perunaan verrattuna. Sekä naudanlihan että riisintuotanto lisäävät erityisesti ilmastonmuutosta. Toisaalta nautojen laidunnus vaikuttaa Suomen viljelyolosuhteissa myönteisesti luonnon monimuotoisuuteen ja maaperän kasvukuntoon.

Avomaalla kasvatetut kasvikset ovat ympäristöystävällisiä. Kasvihuonetuotteiden energiantarve on suurta, mutta kasvihuonetuotanto taas rehevöittää vesistöjä vähemmän kuin peltotuotanto. Kasvihuoneissa merkittäviä parannuksia ovat ravinneliuosten kierrättäminen ja energiatehokkuutta parantavat ratkaisut.

Ruokavaliota ei tarvitse kuitenkaan muuttaa kertaheitolla ja kokonaan. Jo pienillä muutoksilla on vaikutusta. Muutoksen voi aloittaa esimerkiksi välttämällä ruoan pois heittämistä, korvaamalla osan lihatuotteista kasviksilla ja kasviproteiinilla ja panostamalla lähellä tuotettuun ruokaan. Vastuullisia valintoja kannattaa lähestyä pienin askelin ja lähteä liikkeelle ensin yhdestä asiasta.

Ota kuusi kevyttä askelta kohti vastuullisempaa syömistä!
Löydät vinkit täältä. 

Kokkaa energiatehokkaasti, näin säästät luontoa ja rahaa

Kun valmistat ruokaa, tee sitä useammaksi kerraksi. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa tai pakasta tulevaa käyttöä varten. Kun lämmität uunin, valmista useampi ruokalaji samalla lämmityksellä. Esimerkiksi laatikkoruoka, sämpylät ja uunipuuro. Lue vinkkimme energiansäästöön keittiössä täältä.