Rasva antaa energiaa ja ruoalle täyteläisyyttä ja makua

Leikki-iässä lapsi tarvitsee 20–30 g näkyvää rasvaa päivässä (4–6 tl kasvimargariinia tai 1,5–2 rkl kasviöljyä). Teelusikallisessa rasvaa on yhtä paljon energiaa kuin leipäviipaleessa.

Suosi pehmeitä

Salaatinkastikkeeksi suositellaan öljypohjaista kastiketta tai kasviöljyä sellaisenaan. Ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa kannattaa suosia kasvirasvapohjaisia margariineja, öljyä ja juoksevaa margariinia. Leivän päällä käytetään rasiamargariinia. Niin kutsuttu leivontamargariini sekä kookos- ja palmuöljy sisältävät paljon kovaa rasvaa eikä niiden käyttöä tai niitä sisältäviä tuotteita suositella (keksit, murot, sipsit).

Vältä piilorasvoja

Pääosa rasvasta tulee elintarvikkeiden mukana ns. piilorasvana, joka on pääasiassa kovaa rasvaa. Kovaa rasvaa on paljon liharuoissa, juustoissa, kermoissa, leivonnaisissa ja kekseissä. Kotona leivottaessa ja ruokaa laitettaessa on mahdollisuus vaikuttaa niin rasvan määrään kuin laatuunkin.

Jaa sivu