Vauva kasvaa ensimmäiset elinkuukautensa maidolla. Vähitellen nielemisrefleksi alkaa kehittyä, ja elimistö on valmis sulattamaan muutakin ruokaa.

Täysimetys on suositeltavaa kuusi ensimmäistä kuukautta. Imetystä suositellaan jatkettavaksi yksivuotiaaksi saakka.

Vauva pärjää ensimmäiset 6 kuukautta äidinmaidolla. Rintaruokinnan ohella voi joustavasti antaa kiinteitä makuannoksia 4-6 kk iässä lapsen tarpeiden, kasvun ja valmiuksien mukaan. Imetystä suositellaan jatkettavaksi yksivuotiaaksi asti kiinteiden ruokien ohella.

Ensimmäiset makuannokset

Kun halutaan totuttaa lasta uusiin makuihin, makuannoksiksi sopivat aluksia esim. peruna ja kasvikset sekä marjat ja hedelmät. Ruoka tarjotaan vauvalle hienojakoisena ja melko löysänä soseena. Uutta makua annetaan aluksi vain pieninä annoksina. Lapsi tarvitsee yksilöllisesti jopa 10─15 maistelukertaa, ennen kuin hän tottuu uuteen makuun.

Aluksi kasvikset on hyvä tarjota kypsennettyinä soseina, jolloin niiden sulavuus on parempi. Marjoja ja hedelmiä tarjotaan soseina, raasteina ja tuorekiisseleinä. Teolliset marja- ja hedelmäsoseet vastaavat ravintosisällöltään kotona valmistettuja tuorekiisseleitä.

Viljaa puurona

Viljavalmisteisiin voi vauvaa totuttaa vähitellen 5─6 kuukauden iässä. Puuroja voi keittää hiutaleista, jauhoista ja suurimoista. Puurot kannattaa valmistaa täysjyväviljasta.Riisiä ja pastaa voi käyttää kasvisoseissa.

Lihaa vähitellen

Lihaa, kanaa, kalaa ja kananmunaa voi vauvalle antaa 5─6 kuukauden iästä lähtien. Lapsen soseisiin kannattaa valita vähärasvaista lihaa tai jauhelihaa. Totutteluvaiheessa 1 tl (5 g) jauhettua lihaa yhdellä soseaterialla on sopiva määrä.

Alle yksivuotiaalle riittää 1─1,5 rkl (15─25 g) lihaa ateriaa kohti. Lihan, kalan ja kasvisten perusmakuihin totuttamiseksi on tärkeää, että lapselle tarjotaan näitä ruoka-aineita myös erillisinä soseina.

 

Jaa sivu