Imeväisikäisen ruokavaliossa tulisi välttää ruoka-aineita, jotka ovat huonosti sulavia tai jotka sisältävät vauvalle haitallisia aineita.

  • Nitraattipitoiset kasvikset:
    • punajuuri, kiinankaali, lehtikaali, kyssäkaali
    • kurpitsa (mukaan lukien kaikki kurpitsalajit, pois lukien kesäkurpitsa)
    • retiisi, varsiselleri, fenkoli
    • pinaatti, nokkonen
    • lehtisalaatit, rucola
    • tuoreet yrtit, idut
    • juuresmehut
  • Hunaja – botuliinivaaran vuoksi
  • Merilevävalmisteet – korkeat jodi- ja raskasmetallipitoisuudet
  • Kaneli (kassiakaneli) – korkea kumariinipitoisuus
  • Aprikoosin siemenet – luontaiset toksiinit
  • Öljykasvien siemenet (esim. pellavan- ja auringonkukan siemenet) – raskasmetallikertymien vuoksi
  • Raakavilja-/siemenpuurot, vehnänorasmehu, maitohappokäymisellä valmistettu mehu- tuotteiden hygieeninen laatu voi olla huono
  • Idut – salmonella- ja EHEC-bakteeririskin vuoksi
  • Korvasieni – myrkkyjäämävaara
  • Pienet, sormenpään kokoiset varhaisperunat – sisältävät runsaasti nitraattia ja solaniinia
  • Kaakao, kaakaojuoma – tanniinin vuoksi
  • Tee ja kahvi, energiajuomat – kofeiinin vuoksi
  • Yrttiteejuomat – voivat sisältää luontaisia haitta-aineita
  • Riisijuoma – korkea raskasmetallipitoisuus (arseeni)
  • Bentsoehappoa ja bentsoaatteja sis. elintarvikkeet (mehujuomat) – turvallisen päiväsaannin ylittyminen mahdollista
  • Maksa ja maksamakkara – korkean A-vitamiinipitoisuuden vuoksi
  • Suola tai suolaiset elintarvikkeet, suolaa sisältävät mausteet
  • Makkara ja leikkeleet – suolan ja nitriitin vuoksi
  • Tyhjiö- ja suojakaasupakatut tai itse valmistetut graavisuolatut ja kylmäsavustetut kalatuotteet sekä mädit ja niitä sisältävät tuotteet käyvät vain kuumennettuna (sisälämpötila vähintään 70 astetta)
  • Raakamaito ja pastöroimaton maito, pastöroimattomat juustot taudinaiheuttajabakteerivaaran vuoksi

Listaus on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusta Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille.
Ruoka-aineiden turvalliseen käyttöön liittyviä ohjeita löytyy Eviran ylläpitämältä sivulta.

Jaa sivu