Kun syöt runsaasti kuitua, pidät ruoansulatuksen kunnossa ja autat painonhallintaa. Täysjyvleivät ja puurot ovat hyviä kuidunlähteitä. Puuroon saat uusia makuja sekoittamalla erilaisia hiutaleita ja leseitä tai lisäämällä puuroon marjoja tai hedelmäsosetta.

Ravintokuitua on kahdenlaista.

Liukenematon kuitu parantaa suoliston toimintaa ja voi ehkäistä ruoansulatuskanavan sairauksia. Runsaasti liukenematonta kuitua on täysjyväviljassa. Syö täysjyvävalmisteita 6-9 annosta päivässä. Leipä on hyvä kuidun lähde kun, siinä on 6 g tai enemmän kuitua/ 100 g leipää. Tumma riisi ja makaroni sisältävät myös runsaasti kuitua.

Liukoinen kuitu tasaa aterian jälkeistä verensokerin nousua, alentaa veren kolesterolipitoisuutta ja pitää pitkään kylläisenä. Liukenevaa kuitua on runsaasti marjoissa, hedelmissä ja palkokasveissa.

Kuidun saantisuositus on naisilla vähintään 25 g ja miehillä vähintään 35 g päivässä.

Elintarvikkeiden kuitupitoisuuksia

Elintarvike annos kuitua g
Ruisleipä viipale (30 g) 2,5
Ruisnäkkileipä pala 2,2
Grahampaahto viipale (20 g) 0,8
Sekaleipä viipale (30g) 1,1
Jälkiuunileipä viipale(30g) 3,5
Korvapuusti kpl (60 g) 1,3
Munkki kpl (60 g) 1
Kaurapuuro 2 dl 2.6
Ruispuuro 2 dl 5,8
Kuitumurot 2 dl 7,5
Kauralese rkl 1,5
Vehnälese rkl 1,7
Ruislese rkl 1
Omena kpl 2,5
Appelsiini kpl 2,8
Mustaherukka 1 dl 2,5
Peruna kpl 1
Porkkana kpl 1
Herne (keitetty) 1 dl 3,9
Jäävuorisalaatti 50 g 0,6

Vinkit puuron valmistukseen