Nektari on jauhamalla tai soseuttamalla valmistettu sakea juoma,
jossa on mukana marjojen tai hedelmien hedelmäliha.
Nektarin valmistukseen sopivat esimerkiksi:

  • kypsät mustaherukat
  • vadelmat
  • mansikat
  • puolukat
  • karpalot

Nektareista saa hyvin mielenkiintoisen makuisia yhdistelemällä erilaisia marjoja
ja hedelmiä.

Nektari nautitaan laimentamattomana. Sitä voi nauttia myös jäätelön kanssa
tai kuumennettuna liha- ja linturuokien kastikkeena. 

Nektarin perusohje

1 kg marjoja
4–6 dl vettä
100–150 g sokeria/nektarilitra
  • Poista huonot marjat ja huuhdo tarvittaessa. Jos soseutat nektarin sosemyllyllä, marjoja ei tarvitse riipiä.
  • Pane marjat ja vesi kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi. Käytä pehmeille marjoille pienempää ja kovakuorisille isompaa vesimäärää.
  • Kaada viittä vaille kiehuva seos toisen kattilan päällä olevaan sosemyllyyn ja soseuta.
  • Sekoita nektarin joukkoon sokeri ja kuumenna uudelleen lähelle kiehumispistettä. Täytä puhtaat, kuumennetut pullot ääriään myöten ja sulje heti.
  • Nektari sopii erinomaisesti pakastettavaksi. Silloin sitä ei tarvitse kuumentaa sokerin lisäämisen jälkeen. Nektarin voi pakastaa myös ilman sokeria. Jääpalapusseissa pakastetusta nektarista saa helposti virkistävän janojuoman.

Tilhinektari

1  ½ kg puolukoita
 ½ kg pihlajanmarjoja
8–10 dl vettä
200 g sokeria

Valmista nektarin perusohjeen mukaan.