Omenoista, herukoista, karviaismarjoista, luumuista, ruusunmarjoista ja monista muista marjoista ja hedelmistä voi tehdä erinomaisia soseita.

Soseita voi käyttää monella tavalla: puuroihin, kiisseleihin ja leivonnaisten täytteeksi sekä viilin, maustamattoman jogurtin, ohukaisten ja pannukakun kanssa. Pieni määrä omena- tai pihlajanmarjasosetta ruokaleipätaikinassa tekee leivästä mehevän ja maultaan erilaisen.

Soseaineet voi pehmittää ennen soseuttamista höyrymehustimessa, uunissa, mikroaaltouunissa tai liedellä kattilassa. Sosemylly, monitoimikone ja sauvasekoitin ovat erinomaisia soseuttajia.

Jos sose aiotaan säilöä pelkästään sokerin avulla, sokeria on käytettävä 8–9 dl
(700–800 g)/sosekilo. Säilöntäainetta käyttämällä voidaan vähentää sokerimäärää. Pakastettaessa sokeria ei tarvitse lisätä välttämättä lainkaan. Hillosokeri sopii myös soseiden makeuttamiseen.

 

 

Jaa sivu