Tiettyjen tuotteiden kuivaaminen onnistuu ilman energiaa sekä kuivassa, lämpimässä ulkoilmassa että sisätiloissa. Kotona jo valmiina olevia lämmönlähteitä kannattaa käyttää hyväksi. Uunikuivatukseen soveltuu parhaiten kiertoilmauuni. Jos taloudessa kuivataan paljon esimerkiksi yrttejä, juureksia ja sieniä, on järkevää hankkia kasvikuivuri.

Kesällä voi kuivata ulkona esimerkiksi luonnosta kerättyjä teeaineksia, korvasieniä ja mustikoita. Parhaiten kuivaus onnistuu alkukesällä, jolloin ilman suhteellinen kosteus on alhainen. Suorassa auringonpaisteessa ei saa kuivata.

Kuivattavat ainekset levitetään alustalle, joka voi olla tiheäsilmäisellä verkolla päällystetty puukehikko, puhdas hyttysverkko tai kuitukankaalla vuorattu lankakori. Kehikoiden ja korien alle voi asettaa pari lautakappaletta ilmankiertoa parantamaan. Kehikoille voi rakentaa myös oman telineen. Kehikon tai korin päälle on hyvä levittää ohuen kankaan estämään tuulen lennättämistä sekä suojaamaan hyönteisiltä ja linnuilta. Kuivauksen aikana aineksia pitää silloin tällöin pöyhiä. Yöksi alustat siirretään sisälle. Parhaissa oloissa ohuet kasvit kuivuvat 1–3 päivässä.

Sisätiloissa, joissa on lämmintä ja kuivaa sekä hyvä ilmanvaihto, voi kuivata yrttejä ja ohutmaltoisia sieniä. Ainekset levitetään alustoille kuten ulkokuivauksessakin. Yrtit voi sitoa myös pieniksi, löyhiksi kimpuiksi ja ripustaa naruun.

Monissa kodeissa on lämmönlähteitä, joiden läheisyyttä kannattaa käyttää kuivauksessa hyödyksi. Tällaisia paikkoja ovat lämpöpattereiden, jää- ja pakastinkaappien yläpuoliset tilat, leivinuunin päällys, keskuslämmityskattilan läheisyys. Kuivattavat tuotteet levitetään ritilöitten päälle. Tärkeää on, että paikat ovat puhtaita, ilma on pölytöntä ja kiertää hyvin.

Uunikuivaus onnistuu parhaiten kiertoilmauunissa. Tavalliseen ylä-alalämpöuuniin ei saa riittävän tehokasta ilmanvaihtoa. Molemmissa uuneissa ongelmana on myös se, että lämpötilaa ei saa tarpeeksi alhaiseksi. Tuotteista ei tule laadukkaita, jos lämpö nousee
yli 50 °C. Yrttien aromeille jo tämäkin on aivan liikaa. Uuniritilöitten päälle pannaan leivinpaperi tai tiheä metalliverkko. Kiertoilmauuniin voi panna 2–3 ritilää kerrallaan ja uunin luukun pitää olla koko kuivauksen ajan vähän raollaan. Uunikuivauksen kesto riippuu kuivatettavan elintarvikkeen vesipitoisuudesta. Esimerkiksi appelsiiniviipaleiden kuivatus voi kestää jopa 8 tuntia kun taas vähemmän vettä sisältävien elintarvikkeiden kuivatus voi viedä vaan muutaman tunnin.

Mikroaaltouunin käyttöä kuivatukseen emme suosittele. Riskinä on, että kuivunut tuote syttyy palamaan. Vesilasi uunissa estää liiallisen kuivumisen ja tyhjäkäytön, mutta samalla kuivuminen hidastuu.

Erityisissä kasvikuivureissa kuivuminen on nopeinta ja tuotteista tulee laadultaan hyviä. Haittapuolena voidaan pitää niiden muihin menetelmiin verrattuna korkeampaa energian kulutusta. Kuivureissa voidaan termostaatilla säätää lämpötila, ja meillä tällä hetkellä markkinoilla olevissa malleissa (Orakas ja Evermat) voidaan kytkeä myös lämpö pois.