Nektarit
Nektari on jauhamalla tai soseuttamalla valmistettu sakea juoma,
jossa on mukana marjojen tai hedelmien hedelmäliha.
Nektarin valmistukseen sopivat esimerkiksi:
- kypsät mustaherukat
- vadelmat
- mustikat
- mansikat
- puolukat
- karpalot
Nektareista saa hyvin mielenkiintoisen makuisia yhdistelemällä erilaisia marjoja
ja hedelmiä.
Nektari nautitaan laimentamattomana. Sitä voi nauttia myös jäätelön kanssa
tai kuumennettuna liha- ja linturuokien kastikkeena.
Nektarin perusohje
1 | kg | marjoja |
4–6 | dl | vettä |
100–150 | g | sokeria/nektarilitra |
- Poista huonot marjat ja huuhdo tarvittaessa. Jos soseutat nektarin sosemyllyllä, marjoja ei tarvitse riipiä.
- Pane marjat ja vesi kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi. Käytä pehmeille marjoille pienempää ja kovakuorisille isompaa vesimäärää.
- Kaada viittä vaille kiehuva seos toisen kattilan päällä olevaan sosemyllyyn ja soseuta.
- Sekoita nektarin joukkoon sokeri ja kuumenna uudelleen lähelle kiehumispistettä. Täytä puhtaat, kuumennetut pullot ääriään myöten ja sulje heti.
- Nektari sopii erinomaisesti pakastettavaksi. Silloin sitä ei tarvitse kuumentaa sokerin lisäämisen jälkeen. Nektarin voi pakastaa myös ilman sokeria. Jääpalapusseissa pakastetusta nektarista saa helposti virkistävän janojuoman.
Tilhinektari
1 ½ | kg | puolukoita |
½ | kg | pihlajanmarjoja |
8–10 | dl | vettä |
200 | g | sokeria |
Valmista nektarin perusohjeen mukaan.