Hokkaidokurpitsa on pisaranmuotoinen ja väriltään kirkkaan oranssi kurpitsa, jonka hedelmäliha on kiinteämaltoista. Hokkaidon toinen kutsumanimi on japanilainen talvikurpitsa.

Hokkaidokurpitsa on kovakuorinen talvikurpitsa. Sadonkorjuu suoritetaan mahdollisimman myöhään syksyllä. Kun kurpitsat saavat kypsyä pitkälle syksyyn, niiden hedelmäliha muuttuu makoisan makeaksi. Samalla kurpitsaan muodostuu kova, suojaava kuori. Sadonkorjuun jälkeen hokkaidoa säilytetään huoneenlämmössä 2–4 kuukautta. Tässä ajassa kurpitsa kypsyy valmiiksi.

Käyttö

Hokkaidokurpitsa sopii hyvin esimerkiksi soseisiin ja keittoihin. Kurpitsaa voi myös paahtaa lohkottuna uunissa. Koska hokkaidokurpitsa on kiinteämaltoista, sen rakenne ei muutu vetiseksi kypsennettäessäkään.

Hokkaidokurpitsan sisus on täynnä suurehkoja siemeniä, jotka voidaan käyttää käyttää kuivatuksen jälkeen.

Kokeile hokkaidokurpitsaa myös makeisiin jäkiruokiin ja esimerkiksi kurpitsapiirakan täytteeksi.

Jaa sivu