Tällä sivulla voit tutustua Belgian Marttojen tapahtumiin vuonna 2020.

Joululahja jäsenille

Vuosi oli ollut kaikille raskas ja pystyimme järjestämään vain murto-osan suunnitelluista tapahtumista. Tämän vuoksi hallitus päätti muistaa jäseniään pienellä lahjakortilla Brysselin merimieskirkon kauppaan.

Havukranssiviesti Taijalta

Pikkujouluissa tuli esille, miten paljon kaipaamme jokavuotista perinnettämme kokoontua tekemään Taijan johdolla havukransseja jouluksi. Pyynnöstämme Taija lähetti kuvan omasta kranssistaan näillä saatesanoilla:

”Tänä vuonna emme voineet kokoontua askartelemaan yhdessä joulukransseja. Opit ja knopit ovat edellisistä kerroista varmaankin muistissa, joten materiaaleja rohkeasti katselemaan oman pihan lisäksi lähiviheralueiden suojaisemmista katveista Vuoden päästä voimme toivottavasti kokoontua jälleen yhteiseen askarteluun! Rauhallista joulunodotusta kaikille”

Belgian Marttojen etäpikkujoulut 8.12.2020

Joulujuhlaa jouduimme myös viettämään etänä. Juhlissa oli ohjemana

🎄Marttavisa. Sanna oli tehnyt kymmenen kysymystä Martat-lehden sivuilta. Kisan voitti puheenjohtajamme Katariina 7.5 pisteellä.

🎄Lyhyt esitys kehitysyhteistyöstä. Karoliina kertoi marttojen kehitysyhteistyöstä, sen historiasta ja nykyhetkestä.

🎄Mikä on sinun jouluaarteesi? Onko se koriste, ruoka, laulu tai jokin muu? Mitä ilman joulustasi puuttuu jotain? Leni johdatti osallistujat keskusteluun jokaisen omasta jouluaarteesta. Esille tulivat mm. jouluruuista rosolli, piparit ja kinkku. Musiikista Lumiukko-elokuva ja sen tunnuslaulu, Varpunen jouluaamuna, Kun joulu on ja Kello löi jo viisi. Muita jouluaarteita olivat seimi Jerusalemista, enkelikello, joulun muistivihot ja koko adventtiaika Hoosiannan laulamisesta sekä kolme joulukuusta koristeille. Kaiken kruunasi Ruthin rakkain joululaulu Neitsyt Mariasta Ruthin itsensä laulamana tilaisuuden lopuksi.

Etämarttailta Jitsissä 5.11.

Jatkoimme viime marttaillan suosituissa teemoissa keskustelua seksuaalineuvoja Nina Oran johdolla. Tänään aiheena oli Läheisyys ja läsnäolo.

Etämarttailta Jitsissä 1.10.

Illan aiheena oli Seksuaalisuus ja kehopositiivisuus aikuisella naisella. Keskustelun alusti NLP Practioner Nina Ora, joka oli juuri valmistumassa seksuaalineuvojaksi.

Lokakuu on jälleen puurokuu

Haastoimme jäsenemme julkaisemaan kuvia lempipuuroannoksistaan ja lahjoittamaan varoja tytöille ja naisille Kamerunissa, Etiopiassa ja Malawissa. Julkaisimme  näitä kuvia Belgian Marttojen somessa.

Vuonna 2020 on kulunut 40 vuotta siitä, kun Marttojen ensimmäinen kehitysyhteistyöhanke, Äiti ja lapsi Keniassa, käynnistyi. Järjestössämme heräsi 1970-luvun lopulla ajatus, että Marttojen menetelmiä voisi ottaa käyttöön naisten voimaannuttamiseksi myös Suomen ulkopuolella. Maailma ei ole samanarvoinen kaikille, mutta voimme itse vaikuttaa siihen, mihin suuntaan se muuttuu. Kamerunilaisen Marie Louise Wandjin sanoin: ”Naisen elämä on kuin auto. On parasta opetella ajamaan, niin voi itse päättää, mihin suuntaan auto kulkee.”

Martat ovat tämän merkkivuoden kunniaksi julkaisseet Marttojen kehitysyhteistyöstä kertovan kirjasen ”Annos Afrikkaa” josta löytyy myös ruokaohjeita Afrikasta.

Etämarttailta Naisten terveys -aiheesta 22.9. Jitsissä

Syksyn tullen Marttaillat myös palasivat, etänä. Ensimmäisessä illassa tiistaina osallistujia oli 21, mikä taisi olla ennätys. Aihe oli tärkeä, naisen terveys, vaihdevuodet. Kiitos illan alustajalle, gynekologi Maria Lindenille hyvästä ja mielenkiintoisesta esityksestä aiheesta virisi paljon ajatuksia ja juttua riittäisi enemmänkin.

Kävele Naiselle Ammatti 6.9. Tervurenissa

Syksyllä oli mahdollista tavata ulkona pienissä ryhmissä. Järjestimme perinteisen hyväntekeväisyyskävelyn Tervurenin puistossa.

Koronakevät 2020

Jouduimme peruuttamaan kaikki suunnitellut tapahtumat keväältä. Hallitus siirtyi kokoustamaan videoyhteydellä Jitsi-sovelluksella. Teimme yhteisvideon jäsentemme iloksi sekä jaoimme nuukuusvinkkejä ja ideoita kotipuuhiin.

Pullanleivontakurssin 8.3. Kraainemisssa

Kokoonnuimme opettelemaan pullien leivontaa Raijan ohjauksella. Tuloksena oli sekä korvapuusteja että ajankohtaan sopivasti laskiaispullia.

Vuosikokous 16.2. Brysselin merimieskirkon kirjastossa

CV-klinikka 12.2. Brysselin merimieskirkon kirjastossa

Järjestämme ensimmäistä kertaa työnhakukurssin, josta tämä ilta on toivottavasti vasta ensimmäinen osa. Jäsenemme Katja Lehto-Komulainen ideoi kurssin ja pyysi paikalle opettajaksi Dr. Daniel Valtakarin. Illan aikana saimme neuvoja CV:n ja työhakemuksen laatimiseen sekä vinkkejä haastattelutilanteisiin.

Jokamartan tee-se-itse -kurssi 8.2.

Belgian Marttojen ensimmäinen remppakurssi täyttyi päivässä. Kuusi nopeinta marttaa kokoontui lauantaina Tervureniin Wetzelarien autotalliin opettelemaan Walterin johdolla pieniä, mutta tärkeitä kodin korjaus- ja asennusjuttuja.

Nuorten kokkikerho 2019-2020

Syksyllä 2019 alkanut Nuorten kokkikerho päättyi kahteen kertaan vielä tammikuussa 2020. Brysselin merimieskirkon kanssa järjestetyllä kurssilla oli viisi kokoontumiskertaa ja näissä kävi yhteensä 50 nuorta. Kurssin vetäjinä olivat ruokamarttamme Raija Kotajärvi ja Marlene Katajisto.

Ohessa kuvia viimeiseltä kurssikerralta 22.1.2020. Illan kolmen ruokalajin menussa valmistettiin alkuruuaksi salaattia, pääruoaksi pizzaa vapaavalintaisin täyttein ja jälkiruuaksi marjaista kääretorttua.