Tervetuloa tutustumaan vuoden 2021 toimintaamme!  Belgian Kässämarttojen tämän vuoden kuvat löydät omalta sivultaan täältä. Olemme tehneet oman sivuston kierrätys- ja vihertapahtumille, löydät kuvat näistä tapahtumista Ekomarttailun sivustolta täältä.

Askartelimme havukransseja jouluksi 27.11. Woluwe-St-Lambertissa

Belgian Marttojen ja Suomi-klubin Viherpeukaloiden perinteisillä havukranssikursseilla opettelimme sitomaan luonnonoksista joulukranssin omaan oveen tai ystävälle lahjaksi! Taijan opastuksella kokoonnuimme kahdessa eri ryhmässä, toinen oli aamupäivällä ja toinen iltapäivällä. Tuttuun tapaan mukana oli sekä vanhoja että uusia tekemässä kranssia. Hienoa, että vuoden tauon jälkeen tämä tapahtuma pystyttiin järjestämään turvallisia käytänteitä noudattaen.

Pikkujoulujuhla Brysselin merimieskirkolla 13.11.

Tätä oli odotettu: Vihdoinkin pikkujoulujuhlat kasvokkain! Parikymmentä marttaa, niin uutta kuin vanhaa, kokoontui viettämään lauantaita yhdessä juhlien. Pikkujoulut olivat perinteiseen tapaan Brysselin merimieskirkolla, mutta tällä kertaa emme olleetkaan kirjastossa vaan pihapatiolle pystytetyssä juhlateltassa. Lämmittimet pitivät huolta siitä, että kylmä ei tullut heillekään, jotka kävivät saunomassa ennen varsinaisen juhlan alkua.

Brysselin merimieskirkon kokit olivat loihtineet meille herkullisen lounaan. Ohjelmassa oli tuttuun tapaan martta-aiheinen tietovisa. Tällä kertaa hallitus oli laatinut myös kyselyn osallistujille. Saadun palautteen ja tapahtumaehdotusten pohjalta on hyvä suunnitella ensi vuoden toimintaa.

Juhlista kuultua: ”Tarjoilut oli loistavat ja teltassa iloinen puheensorina, kaikki tuntuivat viihtyvän. Tietovisa oli tosi hauska ohjelmanumero, hienosti laadittu. Kaikkiaan tosi onnistuneet pikkujoulut.”

Puuroaamiainen 29.10. Wezembeek-Oppemissa

Martat ovat jo yli 40 vuotta tehneet kehitysyhteistyötä kahdeksassa maassa Afrikassa. Lokakuussa vietetään puurokuuta, jonka hyväntekeväisyystapahtumien tuotto menee Marttaliiton kehitysyhteistyön tukemiseen.

Hallituksemme jäsen Karoliina kutsui Belgian Marttoja läheisineen kotiinsa puuroaamiaiselle. Tarjolla oli herkullista puuroa ja mukavaa seuraa. Ihana avaus päivälle ja aamun tuotto lahjoitettiin Marttojen kehitysyhteistyölle.

Karjalanpiirakka-kurssi 24.10. Zaventemissa

Kovin moni ei vielä ole innostunut lähitapaamisiin, mutta sitä yksilöllisempää opetusta oli tänään tarjolla. Kurssin vetäjänä oli Krista Taipale, perustajajäsenemme ja monivuotinen puheenjohtajamme. Pääsimme tekemään karjalanpiirakoita Kristan kotiin Zaventemiin ja piirakoista tuli käsissämme sekä kauniita että maukkaita.

Olimme esittelemässä toimintaamme Brysselin merimieskirkon Tervetuloa Belgiaan -illassa 20.10.

Brysselin merimieskirkko järjesti merimieskirkolla Tervetuloa Belgiaan -illan uusille Belgiaan muuttaneille suomalaisille ja kaikille, joita asia kiinnosti. Mukana olivat edustajat kirkkoraadista, Belgian Martoista, Belgian Suomi-Klubista, merimieskirkolta, Belgian Suomi-Koulusta, konsulipalveluista sekä partiolippukunta Tuulihaukoista. Tuulihaukkojen edustaja ehti poistua ennen kuvausta. Belgian Marttoja edusti hallituksemme jäsen Karoliina Rasi, toinen vasemmalta. Kuva: Brysselin merimieskirkko

 

Juuri sinulle – Suomalaista ruisleipää kotikonstein Belgiassa 30.9.

Etätapaamisessamme elintarvikemikrobiologi Marjo Toivo kertoi ruisleivän juurileivonnasta. Tutustuimme ruisleivän juureen pintaa syvemmältä kemiallisesta prosessista alkaen. Kuulimme myös vinkit esimerkiksi ruisjauhojen ostosta Belgiassa. Suomalaisia jauhoja voi ostaa Brysselin merimieskirkolta ja paikallisista kaupoista mm. Stockelissa sijaitsevasta Sequoia -ekokaupasta.  #JuuriSinulle

Kävele Naiselle Ammatti -hyväntekeväisyyskävely 5.9. Tervurenissa

Naisten Pankin Kävele Naiselle Ammatti (KNA) on Suomen suurin vuosittainen kävelytempaus. Tänä vuonna 11. kertaa järjestettävä KNA-kampanja kerää varoja hauraiden maiden naisten hyväksi. Lahjoitusvaroilla tuetaan naisten ammatillista koulutusta, yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa.

Belgian Martat ovat osallistuneet tapahtumaan jo useana vuonna. Tälläkin kertaa mukaan aurinkoiselle kävelylle oli lähtenyt peräti 19 marttaa ja marttojen ystävää.

Etävierailu Taidekoti Kirpilässä 3.6.

Belgian Martat halusi tarjota jäsenilleen taide-elämyksen ja niinpä vierailimme Teamsin välityksellä Taidekoti Kirpilässä .

Oppaamme Katri Järvenpää esitteli meille Taidekodin tiloja ja teoksia sekä kertoi kokoelman kerääjästä lääketieteen lisensiaatti Juhani Kirpilästä. Kierros kesti noin 50 minuuttia ja sen jälkeen saimme tehdä kysyksiä

Taidekoti Kirpilä on Suomen Kulttuurirahaston ylläpitämä yksityiskokoelma Helsingin Töölössä, joka esittelee lääkäri Juhani Kirpilän (1931−1988) keräämää yli viidensadan teoksen suomalaisen taiteen kokoelmaa 1850−1980-luvuilta.

 

Kasvienvaihtopäivä Stockelissa 16.5.

Tapahtuman löydät Belgian Ekomarttojen kuvagalleriasta täältä.

Puheenjohtajamme Katriinan kevättervehdys

Nyt on paras viheraika aloittaa siemenistutukset! 🌱

Jo toinen kevät lock-downissa on saanut tällaisen aloittavan viherpeukalon innostumaan puutarhanhoidosta. Välillä innostus on suurempaa kuin tietämys, ja kun vauhdilla mennään, niin nähtäväksi jää kasvaako siemenistä syötäviä vihanneksia vaiko kukkia vaiko jopa syötäviä kukkia!

Nyt on muuten hyvä aika suunnistaa toreille kasvien hankintaan. Esim Tervurenin kunnassa järjestetään seuraavana viikonloppuna (1-2.5) vuotuinen ”bloemenmarkt”, josta löytyy kerralla koko repertuaari kasveja ja kukkia mukaan, jos ei itse jaksa aloittaa siemenistä saakka.

Hyvää kevättä kaikille jäsenille ja seuraajillemme!

Katriina – Belgian Marttojen puheenjohtaja

Kierrätysilta Jitsissä  29.4.

Tapahtuma on siirretty Belgian Ekomarttojen kuvagalleriaan tänne.

Maailman suurin marttailta 22.4. Jitsissä – Ekologiset tekstiilit ja tekstiiliteollisuuden innovaatiot!

Tapahtuma on siirretty Belgian Ekomarttojen kuvagalleriaan tänne.

Etämarttailta marttaperinteestä 13.4. Zoomissa

Marttamekoista nukkeihin, marttahuiveista maljakoihin. Lyhyt katsaus siitä, mitä kaikkea marttaperinteeseen voi sisältyä.

Leni Blomvall esitteli kuvien avulla marttamekon eri vuosimalleja, marttaneuleita ja muita asusteita. Näimme myös minkälaisia tuotteita martoille on annettu esimerkiksi muistamisina ja mistä niitä voi vielä löytyä ostettavaksi. Esitys perustui marttaperinteen asiantuntijan Kirsi Vesterbackan (Porin Marttayhdistys) pitämiin kahteen Marttojen Aarteet -etämarttailtaan 24/7 marttailta- facebook-ryhmässä.

Vuosikokous pidettiin 14.3. täysin etänä

Kokoonnuimme jo tuttuun Jitsi-videoneuvottelusovellukseen. Kokoukselle valittiin puheenjohtajaksi Heidi Era ja saimme sujuvasti käytyä läpi kaikki esityslistalla olleet asiat. Tämä vuosikokous oli ensimmäinen sääntömuutoksen jälkeen. Uusien sääntöjen mukaan kokous on pidettävä maaliskuun loppuun mennessä, joten kokousjärjestelyihin jäi aikaa enemmän. Samoin mahdollisuus etäkokouksen pitämiseen oli uusien sääntöjen tuoma uutuus, joka tuli tänä vuonna todella tarpeeseen!

Hallituskautensa päättivät Marlene Katajisto, Sanna Kivikoski, Päivi Koskinen ja Terhi Niemi. Heidän tilalleen hallituksen valittiin aivan uusina Pia Nieminen ja Jaana Rask. Hallitukseen palasivat muutaman vuoden tauon jälkeen Heidi Era ja Mia Lehtisare.

Etämarttailta aivoterveydestä 2.2.

”Aivoterveys on tärkeää erityisesti muistisairauden riskin pienentämisen kannalta. Aivot käyttävät viidenneksen päivittäisestä energiantarpeestamme. Aivoterveyttä edistävät kurissa oleva verenpaine ja kolesteroli, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, sosiaalinen kanssakäyminen ja aivojen käyttö.”

Haastavaa korona-aikaa täällä Belgiassa eläessämme on jokaisen entistä tärkeämpää huolehtia henkilökohtaisesta hyvinvoinnistaan. Illan aikana keskusteltiin Karoliina Rasin alustuksen jälkeen siitä, mitä pieniä tekoja voimme tehdä aivoterveyden eteen joka päivä.