Vuoden 2022 kuvat ja tarinat ekomarttatoiminnastamme

Marttailuviikon 16. – 22.5. teemana laatikkoviljely

18/5/2022:

Onko viljelylaatikko villiintynyt? Eikö mikään kasva? Ruostuuko puutarhalapiosi? Ei haittaa, marttojen nettisivuilta löytyy paljon vinkkejä viljelylaatikon perustamiseen, kasvupohjan parantamiseen ja helppohoitoisiin viljelykasveihin. Täällä Belgiassa tosin toivoisi @fiskars in tuotteita markkinoille. Eipä olisi puutarhavälineistä ainakaan kukoistus kiinni. Seurataan, miten yhdistyksen jäsensihteeri Lauran viljelylaatikkoprojekti etenee.

 

17/5/2022:

Pia kasvattaa mansikkaa viljelylaatikoissa paahteisella terassillaan. Pian mukaan ”mansikka viihtyy auringossa, kun muistaa kastella joka ilta. Linnut ovat jättäneet marjat onneksi rauhaan ja satoa tulee mukavasti pitkin kesää. Helppo ja huoleton monivuotinen marja sopii hyvin viljelylaatikkoon.”

 

Tässäpä Katriinan, omien sanojensa mukaan ”lähes villiintynyt viljelylaatikko”. Kata kertoo: ”Kasvatan yrttejä, ja tässä laatikossa ne tuntuvat viihtyvän. Ostin laatikon joitakin vuosia sitten Avevesta, ja käytän sitä vuoden ympäri. Keväisin vaihdan mullan: joka toinen vuosi kaiken mullan ja joka toinen vuosi vain puolet mullasta. Käytän näitä yrttejä ruoanlaitossa, mutta koristelen myös puutarhapöytää ja kukka-asetuksia yrteillä ja yrttikimpuilla.”

 

16/5/2022:

Sihteerimme Tuijan projekti: Liikuteltava ja kierrätysmateriaaleista (20 vuotta vanha puutarhapöytä) valmistettu upea viljelylaatikko. Tuijan mukaan ”lähes koko perhe innostui projektista ja työn tuloksista saadaan toivottavasti nauttia koko kesän ajan maistuvien yrttien muodossa (basilika, rosmariini, rakuuna, ruohosipuli, minttu ja persilja).”

Kasvinvaihtopäivät 30.4.

Kokoonnuimme jälleen kerran Pia Niemisen kauniissa puutarhassa kasvinvaihtopäiville. Vaihtoon pääsi kaikkea mahdollista puutarhaan liittyen: kasveja, siemeniä, ruukkuja, koristeita ja ennen kaikkea vinkkejä. Taija Toratti piti pienen viheraiheisen alustuksen maaperän terveydestä ja sen edistämisestä. Lopuksi nautimme herkulliset munkkikahvit vapun kunniaksi.

Roskakävely 27.3.

Maaliskuun viimeisenä sunnuntaina Belgian Martat siivosivat puistoa Roodebeekissä. Pieni  porukkamme keräsi tunnin sisällä peräti kahdeksan jätesäkkiä roskia – kiitos ahkerille osallistujille! Syksyllä jatketaan taas 🙂