18.12.2022

Pikkujoulukahvit Saaren joulussa. Hyvät kahvit ja herkut oli tarjolla sekä kaikkea kaunista ympärillä.  Jotain pientä siina myös suunniteltiin tulevan vuoden varalle.

25.11.2022

Kävimme Lahden kaupunginteatterissa katsomassa Minna Canthin elämästä kertovan näytöksen” Rouva C”. Ennakko-odotuksista poiketen näytöksessä saikin nauraa. Aika moderni, pilkettä silmakulmassa – versio!

12.10.2022 

Kaikki Mäntsälän marttayhdistykset saivat kutsun Mäntsälän kunnantalolle kuuntelemaan dos. Ville Jalovaaran luentoa 2019 julkaistusta kirjasta ”On suurempi koti -Martat 120 vuotta”. Oli mielenkiintoinen esitys! Kiitos kutsusta 🙂

15.9.2022

Keilailuilta Mäntsälän hallilla. Oli oikein hauska ilta! Selkävaivatkin se hauska yhdessäolo hävitti. Pitää mennä toistekin!

8.8.2022

Hallituksen kokous. Suunniteltiin syksyn ohjelmaa. Siihen sisältyy keilailua, kulttuuria teatteriretken muodossa ja pikkujoulut vietämme tällä kertaa Saaren joulumaassa kahvitellen.

26.7.2022

Martan päivänä juhlistimme Veteraanimajalla puheenjohtajamme Maikki Peltolan merkkipäivää!

 

17.5.2022

Puuhastelimme vielä Veteraanimajan pihapiirissä kivikkopenkin parissa ja tietysti kahvittelimme!

4.5.2022

Veteraanimajan pihan siivoustalkoot. Makkaranpaistoa grillikatoksella kiitokseksi reippaille talkoolaisille.

 

23.4.2022

Osallistuimme Hautjärven Metsästysyhdistyksen järjestämään toimintapäivään Veteraanimajalla. Makkaraa paistettiin mukavassa säässä ja väkeä oli kivasti paikalla. Mielenkiintoista oli seurata miten puupöllistä syntyy hetkessä linnunpönttö, kun on hyvät välineet. Paikalla oli nimittäin Metsästäjäliiton Uudenmaan piirin linnunpönttöjen tekoon käytettävä sorvi, jota Hannu Mynttinen taitavasti käytteli.

Paikalla oli myös ampumaharjoitteluun käytettävä EcoAims -kivääri, jota sai kokeilla.  Sokerina pohjalla oli Risto Laineen kirjan julkistamistilaisuus. Mukava päivä!

 

16.2.2022

Vuosikokous veteraanmajalla.

 

19.1.2022

Hallitus kokoontui, teamsin välityksellä. Vuosikokous sovittiin pidettäväksi 16.2.2022.

14.9.2021

Vietimme taas iltaa Veteraanimajalla pihalla puuhastellen. Laitoimme pihaa syyskuntoon.

25.5.2021

Vietimme marttailtaa Veteraanimajalla. Ohjelmassa oli taimenvaihtoilta. Turvavälit pysyivät kun puuhasteltiin pihalla, ja paistettiin makkaraa.

8.9.2020

Vietimme syyskuun marttailtaa jälleen ulkosalla, kokoontumispaikkamme grillikatoksella. Tulen ääressä on aina tunnelmaa ja makkara maistui niin hyvälle 🙂

28.7.2020

Martan päivää vietimme ulkosalla liikkuen. Pelasimme mölkkyä ja nautimme kesäpäivästä yhdessä pitkän tauon jälkeen.

10.3.2020

Marttailta Maunolassa. Kädentaitoryhmä askarteli pääsiäismunia.

25.2.2020

Vuosikokous Veteraanimajalla.

13.2.2020

Vietimme mahtavan Maailman Suurimman Marttaillan Marttasisarten kanssa Sälinkään kartanolla. Meitä oli runsaslukuisesti paikalla neljästä Mäntsälän marttayhdistyksestä. Saimme tutustua toisiimme ja kuulla yhdistystemme kuulumisia. Pöytä oli katettu koreaksi Marttaliiton ehdotusten mukaan. Kisailimme hieman myös kestävän kulutuksen tietämyksessä. Arpajaispöytä notkui voitoista, joiden tuotto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Tämän voisi ottaa vaikka jokavuotiseksi perinteeksi!

28.1.2020

Saimme vieraaksemme Pohjois-Mäntsälän Martat! Vietimme mukavan illan Veteraanimajalla tulevaa vuotta suunnitellen. Odotamme myös kesää innolla, koska lähdemme retkelle yhdessä! Siitä lisää myöhemmin!

10.12.2019

Tunnelmallinen pikkujouluilta veteraanimajalla.  Terttu oli tehnyt meille herkullisen riisipuuron ja kädentaitoryhmä oli koristellut paikan itse tekemillään koristuksilla. Lauloimme vanhoja tuttuja ja vähän uudempiakin joululauluja. Olimme ilmeisesti olleet kilttejä, koska pikkuisen kuusemme alle oli ilmestynyt pikkupaketteja 🙂

26.11.2019

Joulukorttiaskartelua kädentaitoryhmässä. Tehtiin uusia kortteja lähetettäväksi ja uusiokäytettiin vanhoja kortteja. Niistä saa esimerkiksi suloisia rasioita vaikkapa joulusuklaiden kätköpaikaksi. 🙂

12.11.2019

Kädentaitoryhmässä tehtiin vähän niinkuin iso kanamunankuori liimaamalla puhalletun ilmapallon ympärille mm. silkkipaperia ja wc-paperia. Kunhan kovettuu niin sitten leikataan reunat ja vähän maalataan sisä- ja ulkopintaa. Sisälle voi laittaa kynttilän loistamaan.  Patterikynttilä tai led- valoketju on tässä kohtaa turvallinen valinta. Kuvia laitetaan myöhemmin.

Marttaillassa tehtiin ns. purkinavaajat. Otetaan kaksi palaa liukuesteverkkoa, jota laitetaan yleensä mattojen alle. Virkataan yhteen reunoista ja siinä on yllättävän hyvä apu tiukan purkin avaamiseen. Ihan mukava pikkulahja ystävälle.

 

22.10.2019

Kädentaitoryhmässä tehtiin mosaiikkia mm. vanhoista cd-levyistä. Oli sakset ja vähän sormetkin kovilla, mutta mukavaa taas kerran.

8.10.2019

Kädentaitoryhmässä puuhasteltiin vanhojen lehtien parissa. Vanhat mainokset ovat niin viehättäviä, että niitä tuppaa unohtua vain ihailemaan. Tuli sitä valmistakin kuten kuvasta näkyy:)

Marttaillassa istutettiin pihan kivikkoryhmään kukkasipuleita. Kyllä nyt on pitkä talvi edessä, kun tahtoisi jo nähdä kasvun ihmeitä. Uurastuksen jälkeen nautittiin herkullista puuroa.

24.9.2019

Kädentaitoilta. Satiininauhaa ja lämpökynttilöitä, saksia, vähän liimaa ja tietysti bling-blingiä.  Niitä me hipelöitiin porukalla. Eikä olleet sormet rakoilla, palohälytinkään ei huutanut! Kuva kertoo enemmän kuin teksti.

10.09.2019

Sieni-ilta. Syksy ei ole suonut meille kummoista sienisatoa. Tutkimme muutamia löytyneitä sieniä luontoportin eli www.luontoportti.fi  ja googlen avulla. Illan emäntä oli tehnyt meille herkullisen sienipiirakan(koska viisaalla martalla on aina tallessa luonnon antimia, jokainen kesä ja syksy kun ei ole niin antelias).

 

17.08.2019

Saatoimme pitkäaikaisen jäsenemme, kunniajäsen Sirkka Vainion viimeiselle matkalle. Kiitos Sirkka, kaikesta mitä olet yhdistyksemme ja koko kylämme hyväksi tehnyt. Muistotilaisuus oli kaunis ja sinun näköisesi. Olit ahkera ja työteliäs, mutta samalla näit maailmassa niin paljon muutakin kuin arkisen aherruksen. Sinun kynästäsi piirtyi niin monta kaunista puhetta ja kronikkaa. Yhden lauseen, joka jäi voimallisesti mieleeni, oli lause, jonka olit kirjoittanut ystäväsi juhlapuheeseen, tahdonkin sen tässä kirjoittaa. Siinä meille kaikille hyvä ohjenuora elon tielle.

”Jos huomaan lähimmäisen ja iloa hälle jaan niin kaksinkertaisena sen itselleni myös saan”

29.07.2019

Vietimme Martan päivää kulttuurin parissa, kävimme Orimattilassa jätinpesässä katsomassa Minna Canthin klassikon Työmiehen vaimo. Esitys oli antoisa ja sääkin suosi meitä!

9.6.2019

Kävimme Koiramäen pajutallilla Tuusulassa. Ihana miljöö, ihana sää. Paljon ihasteltavaa, ostettavaa, paljon ideoita kädentaitajille. Kahvit suuren vehreän puun alla-Japanin jalopähkinä kuulemma- hyvässä seurassa 🙂 Lopuksi kurvasimme vielä Pirilän kukkatalolle, Kotiin lähtiessä oli takakontit täynnä kukkia. Kannattaa poiketa katsomassa  paikan päällä ja vähintään Koiramäen pajutallin internet sivuilla.

21.05.19

Kevään viimeisessä marttaillassa kädentaitoryhmä rakensi kesäisiä ruukkuasetelmia. Yhdessä istutimme pihapiiriin kivikkokasveja meitä kaikkia ilahduttamaan. Sade ei meitä häirinnyt vaikkakin ukonilma piti pientä jännitystä ilmassa.

 

7.5.2019

Marttaillassa ulkoiltiin, tikkakisaa ja makkaranpaistoa Veteraanimajan grillikatoksella. Tuuli oli kylmä, mutta makkarat kuumia ja herkullisia! Kädentaitoryhmä tuunasi lähes 100 vuoden ikäisiä lautoja riippuhyllyiksi. Rustiikkia meininkiä!

9.4.2019

Marttailta pääsiäisaskartelun merkeissä.

12.3.2019

Kädentaitoryhmä pujotteli lankaa verkkopohjalle, työn alla oli mm. tyynynpäällisiä. Marttaillassa kokosimme talteen lempireseptejä tänne sivuille kaikkien kokeiltavaksi.

 

26.2.2019

Kädentaitoryhmä tuunasi männynkäpyjä kukiksi. Toisilla oli työstövehkeet vähän isommat ja toisilla pienemmät, mutta kaikki oli toimivia. Saatiin kauniita kukkia kiinnitettäviksi tauluihin, kukkakoreihin, ja koristelautoihin. On hienoa, kun luonto tarjoaa meille niin paljon kaikenlaisia antimia! Muistetaan vaan kulkea silmät tarkkoina:)

18.02.19

24 paria sukkia viety eteenpäin toimitettavaksi Hyvinkään sairaalaan ensi kertaa äidiksi tuleville! Lämmin kiitos kaikille puikkoja kilkuttaneille!

12.02.19

Vuosikokous pidetty ja tehty suunnitelmia alkaneelle vuodelle!

 

31.01.19

Vietimme maailman suurinta marttailtaa. Kädentaitoryhmä leipoi pöytään M-kirjaimen muotoisen kakun ja nosti seinälle 120-valotaulun juhlavuoden kunniaksi. Kohotimme maljat, kahvittelimme, luimme Sirkka Vainion kirjoittaman yhdistyksemme historiikin kymmenen vuoden takaa. Kuuntelimme Marttojen valtakunnallisen tervehdyksen ja katsoimme Marttojen historiavideon. Katselimme valokuvia vuosien takaa. Saimme kunnian kiinnittää Sirkka Vainion rintaan 70-vuotismerkin! Sirkka on ollut aktiivisesti ja ansiokkaasti mukana yhdistyksen toiminnassa jo vuodesta 1949!

 

11.12.18

Vietimme pikkujoulujuhlaa Veteraanimajalla. Perinteinen Tertun joulupuuro oli mitä herkullisinta! Kädentaitoryhmä valmisti pientä suolaista ja makeaa puuron kera ja laittoi majan juhlakuntoon. Jouluvalojen loisteessa, vatsat täynnä herkkuja, lauloimme muutaman joululaulun ja vaihdoimme perinteiset joululahjat.

12.11.18

Vierailimme Mäntsälän kirjastossa tutustumassa kirjaston tämän hetkiseen toimintaan. Mielenkiintoisessa esityksessä perehdyimme mm. äänikirjoihin, erilaisiin e-kirjaston sisältöihin, kotiseutukokoelmaan verkossa.  Saimme todeta, että oma kirjastomme on monipuolinen tietokeskus! Kiitos mielenkiintoisesta esityksestä!

9.10.18 Marttailta

Juhlistimme rahastonhoitajamme merkkipäivää! Pöydässä oli herkullinen kattaus:) Kiitos päivänsankarille!

 

 

20.9.2018 Marttatori 

Marttatori Kaukalammen Teboililla aamulla. Sää oli hyvä. Myynnissä oli leivonnaisia, villasukkia ja puolukoita. Puolukat menivät alta aikayksikön, sämpylät tekivät kauppansa ja villasukillekin löytyi ostajia. Kiitos talkoolaisille ja myyntimestareille!

11.9.2018 Marttailta

Päivitimme kesän kuulumiset. Päätimme pitää Marttatorin Kaukalammen Teboililla. Myyntiin puolukkaa, käsitöitä ja leivonnaisia.

11.8.2018 Kädentaitoryhmän retki Verlaan

Teimme kadentaitoryhmän voimin retken Verlan tehdasmuseoon. Kauniinpaa retkipäivää emme olisi voineet saada. Verlan tehtaassa on tehty pahvia 1800-luvun lopulta 1960 -luvulle asti, jonka jälkeen paikka on toiminut museona.  Osallistuimme tunnin kestävään opastettuun kierrokseen tehtaassa, saimme jonkinlaisen käsityksen siitä mitä tehdastyöskentely on 1900-luvun alkupuolella ollut. Erittäin kiintoisa kierros. Kysymyksiä olisi riittänyt toiseksi tunniksi. Söimme maittavan lounaan auringon alla puutarhassa. Vain ampiaiset häiritsivät hieman tunnelmaa. Paikallisten kädentaitajien tuotoksia oli esillä ja ostoksiakin tehtiin. Kotimatkalla koukattiin Korian ABC:n kautta, siellä kun on Novitan tehtaanmyymälä. Syksy saapuu ja silloin pitää olla projektia vähintäänkin suunnitteilla:)

Voimme suositella Verlan tehdasmuseoaluetta kaikille retkikohteeksi! Poiketkaa ainakin internetsivuilla tutustumassa, helpoiten pääset yllä olevasta linkistä.

26.7.2018 Martan päivä

Vietimme Martan päivää Veteraanimajalla musiikin merkeissä. Lauloimme yhdessä Markku Pietalan johdolla perinteisiä tuttuja lauluja. Herkuttelimme kesäisesti vohveleilla. Ilta oli kaunis ja lämmin.

15.5.2018 Marttailta – Taimiswap ja istutustalkoot

Kevään viimeinen marttailta. Istutimme 70-vuotislahjaksi saadut alppiruusut ja pihlajan. Kuuma päivä oli kääntynyt miellyttäväksi lämmöksi ja vietimme kauniin kesäisen illan Veteraanimajalla yhdessä puuhastellen, toiselle kuoppaa kaivaen 😉  ja tietty myös rennosti kahvitellen. Juhlista kun jäi vähän tarjottavaa. Erityismaininta illan leipurille raparperikeikauskakusta. Oli ihan superhyvää! Taimia tuli mukavasti vaihdettavaksi. Taimiswappia kannattaa kaikkien viherpeukaloiden harrastaa, siemenpusseista kun tulee monesti taimia yli oman tarpeen ja kotipihalta löytyy aina jotakin kaverille ylös kaivettavaa. Taas saadaan katsastaa kasvun ihmeitä.

Kiitos kaikille yhdistyksen jäsenille kuluneesta kaudesta!

6.5.2018 Yhdistyksen 70 v juhla Veteraanimajalla

Aamu toi tullessaan kevään kauneimman päivän. Aloitimme juhlan perinteisellä Marttalaululla, olipa se tällä kertaa oikein naulan kantaan; ”Päivä kun paistaa…”  Juhlatunnelmaan meidät nostivat Porvoon musiikkiopiston Mäntsälän toimipisteen opiskelijat; Riikka Mäkinen ja Elisa Honkonen,  Sarmannon, Kuulan ja Merikannon sävelin.

Tervetulotoivotuksen lausui yhdistyksemme puheenjohtaja, Maikki Peltola. Mäntsälän kirkkoherra Mikko Seppälän johdolla pohdimme jokainen tahollamme yhdistystoiminnan ja yhdessä tekemisen merkitystä Suomalaisille niin menneinä kuin tulevinakin vuosikymmeninä.

Kahvipöytä kantoi meille yhteistyön hedelmiä, suolaista ja makeaa. Kyllä oli osuneet maut kohdalleen!

Mikä mahtavinta, saimme paikalle todellisen kunniavieraan; Sirkka Haapaniemi, yhdistyksen perustajajäsen jaksoi tulla juhlimaan korkeasta iästään huolimatta,  nimittäin 102 vuotta piakkoin täyttymässä!

Kotimatkalle lähetimme vieraamme pienen muiston kera. Päätimme kädentaitoryhmässämme toteuttaa patalapputempauksen näin hiukan omalla tavallamme. Eli jokainen juhlavieras sai matkaansa valitsemansa patalapun muistoksi Martoista, juhlastamme sekä siitä mihin kaikki marttailu oikeastaan perustuu, yhdessä tekemisen iloon!

Kiitos kaikille vieraille muistamisesta, lahjoista, läsnäolosta ja lämpimästä tunnelmasta!

Kiitos kaikille leipureille ja kädentaitajille talkootyöstä!

 

27.4.2018 Veteraanimajan siivoustalkoot.  Kansallinen Veteraanipäivä muuten!

Perinteisestä kevätsiivouksesta ei laistettu, vaikka luontoäiti säikytteli vesisateella ja rakeilla, jopa jyräytti ukkonenkin jonkun kerran. YhdessäHautjärven Kylä ry ja metsästysseuran miesväen kanssa laitettiin pihapiiriä kuntoon ja siivoiltiin sisätiloissa. Päätteeksi kahvia voileipien ja pullan kera, ja hyvän mielen tietenkin 🙂 . Kiitos kaikille osallistujille! Kesä saa tulla!

 

14.4.2018 Retki Lapinlahden vanhaan sairaalaan

Lähdimme tutustumaan Lapinlahden vanhaan psykiatriseen sairaalaan, Helsinkiin. Meitä hemmoteltiin heti aamusta kauniilla, aurinkoisella kevätsäällä ja tietty hyvällä seuralla ? .  Perillä odotti mielenkiintoinen kohde, innostava opas ja kiintoisa historia. Opastetun kierroksen jälkeen kahvittelimme viehättävässä kahvila Lähteessä, kuljeskelimme taidetta katsellen ja tekipä osa ostoksiakin sairaalan puodissa ja kirpputori Patinassa.

Kannattaa käydä tutustumassa Lapinlahden Lähteen sivuihin, jos jäi kiinnostamaan.

 

 

[slideshow /]