Vuosi 2016

Joulukuu 2016

Kokkikerhokin sitten päättyi tältä erää. 11 kertaa on tavattu vuoden aikana ja nyt 11.12. pidettiin päätäjäiset. Perheet kutsuttiin mukaan ja aika monen lapset ja miehetkin olivat paikalla. Yhteensä oli mukana 39 henkilöä, joten puheensorinaa ja lasten mekastusta riitti. Osa perheistä on jo asettunut tänne, mutta monilla prosessi on vielä kesken. Taas tuli todetuksi että pienetkin lapset ja varsinkin nuoret ovat niitä, jotka jo jotenkin selviävät suomen kielellä ja auttavat vanhempiaan. Tarjottavat maistuivat. Feta-vihannespiirakka ja hedelmätäytekakku, lisäksi teetä ja suklaata. Kotiinkin vietäväksi Päivi oli hankkinut perheille suklaarasioita. Mukava tunne kun urakka on saatu päätökseen. Katsotaan mitä tapahtuu ensi vuonna.

unnamed-2

Hedelmäkakku maistu kaikille. Niitä syötiin kaksi tällaistä jättiläistä.

Piirakkatalkoot ja myyjäiset.

Tehtiin ennätys piirakkatalkoissa 13.12. Yli 600 piirakkaa leivottiin seurakuntatalolla saman illan lähetysmyyjäisiä varten ja pikkupulliakin syntyi melkein sata kpl.  Kun yhdeksän marttaa pani tuulemaan niin syntyyhän siinä. Lisäksi melkein kaikki olivat valmistelleet kakkuja, leipiä ym.tuotteita illan omaa myyntipöytää varten. Tuotto oli kohtalaista ja lahjoitimme suuren osan seurakunnan kautta Heinolan alueen lapsiperheille ja yksinhuoltajille.

unnamed-1

Iloiset leipojat

Ihanan joululounaan nautimme lauantaina 10.12. uudessa paikassa Sport Cafen kabinetissa, joka olikin yllättävän kiva paikka, joskin ahtaanlainen. Porukkaa oli saatu mukavasti paikalle peräti 22 henkilöä. Olimme ahkeroineet sen verran vuoden aikana, että yhdistys maksoi melkein koko lystin. Ruoka oli todella hyvää ja palvelu miellyttävää. Allekirjoittanut meinasi vaan missata koko jutun. Kertakaikkiaan pääkoppa oli kiireessä päättänyt, että tapahtuma olisi sunnuntaina. Hälytys tuli ja yllättävän nopeasti, joskin puutteellisesti sain lauluvihot, ohjelman ja toimintakertomuksen kasaan ja suunniteltu ohjelma toteutui. Todettiin yhdestä suusta, että IHMINEN SE MARTTAKIN VAAN ON!

Marraskuun touhuja

Kokkikerhossa

on viimeiset tapaamiset käsillä. Jäljellä on enää yksi kerta joulukuun 14 päivänä. Kaksi kertaa on tavattu nyt marraskuussa ja me martat teimme pääruuaksi ekstra maustettuja lihapullia ja muusia ja tunisialaista alkuperää olevaa ”shakshouka”– nimistä maustettua tomaatista, paprikasta ja sipulista haudutettua lisäkettä. Tuntuvat maistuvan heille ihan hyvin. He taas valmistivat meille sokerittomia, rapeita leivonnaisia upporasvassa valmistettuina. Hyviä olivat.

Eilen, 23.11. oli taas  tapaaminen ja uusiakin kasvoja ilmaantui ja oli aikamoinen vilske ja meteli. Lapsiakin ilmaantui paikalle vaikka se ei olekaan kovin toivottavaa, koska täysi keittiö ja kuumat hellat ovat vaaran paikkoja.

Kaikki meni kuitenkin hyvin ja kielikin alkaa jo joiltakin luistaa. Varsinkin nuoret koululaiset ovat oppineet hämmästyttävästi suomea lyhyenä aikana ja auttavat näin vanhempiaan.

Saimme nauttia pääruokana afganistanilaisesta lammasriisistä ja raikkaasta salaatista. Ruuan nini oli ”kabäli ozbaki” ja se sisälsi lampaanlihaa sekä jauhettuna että paloina. Mukana oli runsaasti öljyssä haudutettuja rusinoita, kanelia, sipulia, kurkumaa, chiliä, pippuria ja ties mitä mausteita, mutta ruoka ei ollut tulista vaan pehmeän maukasta. Seurakunnan ostamista ruoka-aineita oli jäljellä kaikenlaista ”jämää”, joista me teimme pannarin, joka maistui varsinkin lapsille vattuhillon kanssa.

afkanistanilainen-lammasriisi
Afganistanilainen riisi-lammasruoka ”Kabäli ozbaki”

Väliaikatarjoilu VPK-talolla

Talouttamme paikataksemme otimme tehtäväksemme järjestää väliaikatarjoilun ”Kasvoton mies ”-esityksessä  VPK-talolla 15.11.  Kahvia ,teetä ja mehua oli tarjolla suolaisen kinkkukierteen tai makean kääretortun kera. Tupa oli täynnä väkeä ja kauppa kävi kohtlaisesti. Loppuja myytiin ovella halukkaille. Ihan kannattava keikka ja jäi vielä tarjottavaa vuoden viimeiseen marttatapaamiseenkin. Esitystä emme nähneet, mutta toimittaja  Kimmo Oksasen     kertomus kokemuksestaan kasvojen menettämisestä viruksen ja bakteerin aiheuttamana ja taistelustaan elämästä ja kuolemasta oli koskettava.

Lokakuuta mennään edelleen.

Säännöllisten marttatapaamisten ohella on taas ollut monenlaista ylimääräistä. Marttojen syksyn ruokateema ”kukkivat kaalit” oli aiheena Marin ja Siskon ketjukouluttaessa meitä muita. Marttalan kurssilla oli opittu kaikenkaisia yllättaviäkin herkkuja. Harmi ettei allekirjoittanut päässyt mukaan.

Kokkikerho

Kokkikerho jatkuu, ainakin tämän syyskauden. Nyt oli vuoromme maistaa herkullista kypsää ja mureata kanaa tomaattisessa kastikkeessa ja raikasta sitruunalla mehustettua kurkku-, tomaatti- ja salottisipuli-salaattia sekä tietysti riisiä.Vihannekset pilkottiin todella pieniksi.  Täytyy todella ihailla näiden naisten veitsityöskentelyä, kaikki pilkotaan käsin, iso veitsi, eikä mitään leikkuulautoja tarvita. valmista tulee ja nopeasti.

Riisiä pitää olla riittävästi.
Riisiä pitää olla riittävästi

Kirjan ja Ruusun päivänä viime keväänä tarjoilimme Suomalaisen kirjakaupan pyynnöstä kahvia ja pullaa. Ilmeisesti heille tuli hyvää palautetta kun saimme toiveen toteuttaa taas tarjoilu uudistetun myymälän avajaisissa. Kahdessa porukassa hoidimme kahvituksen aamu yhdeksästä ilta kuuteen. Väkeä kävi mukavasti ja lettipulla maistui.

kirjakaupan-avajaiset-161kirjakaupan-avajaiset-162

Martat Maritta ja Eeva odottelevat kahvitettavia.                    Pullaa oli riittävästi ja se maistui.

Syys-Lokakuu 2016

Se on taas marttakausi alkanut ja täydellä tohinalla. Ensimmäinen varsinainen tapaaminen seurakuntatalolla oli 12.9. mutta sitä ennen oli pidetty jo hallituksen palaveri, tavattu SPR:n kummeja maahanmuuttajien kokkikerhon tiimoilta, sihteeri oli käynyt viestitäkoulutuksessa Jyränkölässä ja on osallistuttu porukalla seurakunnan järjestämään lähetyslounaaseen, salin koristeluun, ruokien valmisteluun ja tarjoiluun. Porukkaa kävi n. 300 henkeä, joten ahkerana sai olla ,että kaikki sujui mallikkaasti

Tämä ns. rosvopaistilounas tapahtuu määrävuosin ja olemme olleet yleensa joukolla mukana auttamassa.Tapahtuma on siis varsin mittava ja olemme vain pieni joukko järjestelyihin osallistuneista.

lahetyslounas-16                                                      lahetyslounas-16

Syksyinen sadonkorjuu oli teemana koristelussa. Jakelu sujui kun oli monta marttaa kauhan varressa.

21.9.  Toimittaja Päivi Kuisman ja seurakunnan luotsaama kokkikerho maahanmuuttajanaisten kanssa aloitti myös toimintansa. Tilanne on vähän muuttunut viime keväästä. Osa perheistä on muuttanut pois, mutta kerho saadaan käynnistettyä ja nyt onneksi parempaan kellonaikaan, klo 17.00 keskiviikkoisin.

Ensimmäiseen tapaamiseen tuli kolme ilosta tuttua nuorta naista, joiden kanssa suunnittelimme jatkoa ja kokkasimme syksyisen omenapiirakan ja joimme teetä. Tapaamme vielä 4 kertaa syksyn aikana ja varmaankin suuremmalla joukolla.

24.9. Vietettiin Heinolassa ympäristöviikkoa ja olimme Kyläpirtin tapahtumassa mukana sienien, syyssäilykkeiden ja martta- infon tiimoilta. Tapahtumia oli ilmeisesti niin paljon, että väkeä ei ollut paljon liikkeellä ja tilaisuus jäi melko vaisuksi.

Samaan aikaan kirjastolla mehu- ja keksitarjoilua hoiteli kolme marttaamme. Jäsenemme Tuula Vigman esitteli uutta lastenkirjaansa”Kesyttäjä”. Toivotellaan menestystä!

puolukoita

Ja puolukassa ollaan käyty yksin ja yhdessä. Karhut pysyy loitolla,kun isolla porukalla huhkitaan metsässä ja parannetaan maailmaa.

Toukokuu 2016

26.5. Onneksi sataa ja pihatöistä pääsee sisälle koneen ääreen. Kuvat ja niiden muokkaus kelvollisiksi sivuille tuottaa sanomatonta tuskaa. Ei tahdo onnistua ja kaikki on monen mutkan takana. Nytkin olen istunut kameroiden kanssa koneen ääressä tuntikausia ja hermot on mennyt (varsinkin mieheltä). Justiin kun luulet onnistuvasi, tapahtuu jotain outoa. Kyllä perusteellinen kurssi olisi taas poikaa. Nyt kuitenkin asiaan.

18.5. saatiin kokkikerhokin päätökseen tätä keväältä. Porukka on hienokseltaan vaihtunut ja lisääntynyt, mutta perusjoukko on pysynyt samana. Lapsiakin on ilmaantunut mukaan, vaikka aluksi toisin sovittiin. Juoksevat lapset voivat aiheuttaa vaaratilanteita kuumien hellojen ja kattiloiden kanssa touhuttaessa.

Viimeisellä kerralla nautittiin lohta afganistanilaiseen tapaan paistettuna ja maustettuna. Hyvää oli, maukasta ja hieman tulista. Ateria lopuksi nautimme ”sesaminekkua”, paahdettua sokeria, jossa sesaminsiemeniä. Päivi Kuisma kukitti vieraat ja koko projektin avainhenkilöt. Kiitos Päiville! Hän olisi itse ansainnut kukat koko homman järjestämisestä. Vaikka kielimuuri oli melkoinen kaikki sujui tosi hyvin. Ruoka on yhteinen asia!

Kiitokset myös muille mukana olleille, seurakunnalle, Punaiselle Ristillle, tulkeille ja tietenkin meille martoille. Voi kyllä sanoa, että olimme koko homman tukipilareita.

14.5. Perennapäivä ei mennyt ihan nappiin. Kyläyhdistys oli jostain syystä päättänyt vetää homman matalalla profiililla, eikä varsinaisia Kesäkauden avajaisia ollut. Ilmakin oli melko kolea ja koko juttuhan oli viikkoa normaalia aikaisemmin. Ihmisiä pistäytyi harvakseltaan, eikä tuottoa juuri tullut. Meitä marttoja oli 5-6 ja rattoisastihan se päivä sujui ja vähän jokaisella oli taas istutettavaa kotiin mennessä.

16.5. Sulkavankoskella kevätkauden lopettajaiset.

Kevätkiireitä on kasaantunut sen verran, että päätimme lopettajaisiin tilata syömiset valmiina. Niinpä nautimme Seija Halmeen valmistamia maittavia kiusauksia, salaattia ja täytekakkua. Aterioinnin lisäksi oli ohjelmassa  puheenjohtajan ja syntymäpäiväsankarin kukitukset ja henkisiä ja fyysisiä mittelöitä. Aivonystyröitä hierottiin anagrammi-, päättely- ja arvoitustehtävin. Ensikauhistuksen mentyä ohi, homma sujui hyvin. Jousiammunnan kokeilu ei aivan kaikkia innostanut.

Arpajaiset ja sauna kuuluivat tietysti asiaan. Saunan kanssa kävi kuitenkin köpelösti, kun ei tullut vettä. Oli vissiin jäänyt pumppu käynnistämättä. Etsinnöistä huolimatta ei löydetty mitään nappulaa, mikä olisi auttanut. Ei muuta kun vaatteet päälle ja takkatulen ääreen makkaraa paistamaan ja maailmaa parantamaan.

Jousiammuntaa Sulkav.kosk.-16
Ohhoh tauluun meni!
arvontap. sulkava
Runsas arpajaispöytä
Sulkavankoski-16
Aivonystyröiden hierontaa

21.5.Ravintolapäivä.

Heinolan museonjohtaja Sirpa Juuti ehdotti meille ravintolapäivän viettoa Kivalterin pihalla teemana keväiset yrtit tai vihannekset. Innostuimme asiasta ja päätimme tarjota nokkoslettuja, raparperikiisseliä ja Louhisaaren juomaa. Lettuja oli mahdollista saada joko hillon tai suolaisten täytteiden kera.

Kahdeksan rivakkaa marttaa pani töpinäksi. Edellisenä päivänä tehtiin lettutaikinaa n.20 litraa turpoamaan. Kiisseli ja juoma tietysti myös valmiiksi ajoissa. Lauantaiaamuna klo 9 olimme me ja pari aviomiestäkin laatimassa kahvilaa pystyyn. Museomestari Häkkinen oli korvaamattomana apuna työpöydän ym. tarvikkeiden järjestelyssä. Kolme muurikkaa rivissä, tarjoilupöytä, kahvilapöydät liinoineen ja kukkamaljakkoineen muodostivat viihtyisän kokonaisuuden isojen lehtipuiden katveeseen. Piha oli aivan ihana: vanhat rakennukset, siisti ryytimaa ja viihtyisät penkit, joiden viereen asettelimme jakkaroita pikku pöydiksi.

Väkeä tuli runsaasti, olihan loistava sää ja letut loppuivatkin niukasti kesken. Noin 150 ihmistä kävi syömässä ja museossakin vierailtiin runsaasti. Saimme valtavasti kiitosta maukkaista tarjoiluista. Eritysesti harvinainen herkku, haukimousse oli asiakkaiden mieleen ja se loppuikin ensimmäisenä.

Tyytyväisinä palasimme koteihimme. Arviointimme menekistä oli osunut kutakuinkin nappiin. Meillä oli mukavaa ja museoväkikin oli tyytyväinen. Kiitos Sirpa hyvästä ideasta!

kivalteri pien3
Rauhalinen hetki. Ihanat museon tytötkin kerkesivät poseeraamaan.

kivalteri pien2 kivalteri pien

Lettukahvila kivalterilla -16

Letut maistuvat ja kolme muurikkaa ja kokkia teki parhaansa.

Huhtikuu 2016

Tämä kuukausi on ollut meillä martoissa kiireistä aikaa. Tapahtumia on riittänyt joka viikolle, parhaimmille useampi.

Kevään kaksi viimeistä maanantain marttatapaamista seurakuntatalolla sujuivat keväisten laulujen ja käsityövinkkien merkeissä.

Vierailimme myös seurakunnan perhekahvilassa tervehtimässä nuoria vanhempia sekä heidän lapsiaan.Mukana veimme virkkaamiamme juureksia ja hedelmiä lasten leikkeihin sekä kasvattamiamme herneen ja porkkanan versoja. ja Tuula Vigman luki uudesta lastenkirjastaan pätkän leikkien  ja askartelun lomassa. Mukava aamupäivä kahvin ja lounaan kera. Ja lapset olivat aivan valloittavia.

21.4.Osalllistuimme myö ruoan valmistukseen ja jakeluun seurakunnan keskiviikko-ruokailussa. Karjalanpiirakat, munavoi ja nakkisoppa maistuivat seurakuntalaisille  ja hommasta jäi mukava mieli.

Suomalainen kirjakauppa pyysi meitä järjestämään kahvitarjoilun Kirjan ja ruusun- päivännä 23.4.  Edellisenä päivänä viiden naisen porukka leipoi 15 pullapitkoa ja seuraavana pistimme kaupalla tarjoilupisteen pystyyn. Vähän oli mutkia matkassa, kun pöydästä katkesi jalka, mutta teipillä kaikki hoitui.

Pullat saivat valtavasti kehuja ja kahvijanoisia riitti. Homma osui nappiin ja kehuja tuli myös liikkeen puolesta.

Kokkikerhokin kokoontuu vielä kevään mittaan kaksi kertaa, kerran huhtikuussa ja vielä toukokuussakin.

Hallituksen on päätettävä ja suunniteltava tänä keväänä vielä monia asioita. Perennanvaihtotori kyläpirtillä 14.5., kevätkauden lopetusrieha Sulkavankoskella 16.5. ja pop up -ravintolapäivän toteutus lääninkivalterin talon pihalla.

Ikäviäkin uutisia kuulimme. Kaksi iäkästä marttaa kuolivat nyt keväällä. Muistamme heitä lämmöllä. He olivat toiminnassa mukana pitkään.

perhekahvila pien 2016

30.3.2016

Kokkikerho

Tälle kuulle mahtuikin peräti kaksi kokkausiltaa maahanmuuttajanaisten kanssa. Bloginpitäjä ei päässyt mukaan, mutta tunnelma oli ollut iloinen jä välitön kuten aina. Siitä huolimatta, että yhdelle perheelle oli tullut kielteinen päätös turvapaikkaan. Mukana oli myös kaksi nuorta kokkia, jotka osasivat jonkinverran suomea, joten kommunikointi oli sujuvaa. Mukana kaikkiaan 16 henkilöä, marttoja, kummeja, Punaisen ristin ja seurakunnan väkeä.

Mausteinen karitsanpata ”cheime”, riisi ja tikkuperunat sekä salaatti maistuivat meille. Meidän kirpeä puolukkavispipuuromme oli heille ehkä vähän outo ja olisi kaivannut lisää makeutta.

Heille on tärkeää aina kaunis kattaus ja ruoan näyttävä esillepano. Odotellaan seuraavaa kertaa.

kokkikerho 30.3.5.

9.3.2016

Kokkikerho

Maaliskuun kokkikerho seurakuntakeskuksessa oli taas iloinen ja meluisa kohtaaminen maahanmuuttajanaisten kanssa. Tunnelma oli lämmin, olihan osa jo vanhoja tuttuja. Mutta uusiakin oli mukana. Apua kieliongelmiin toi 17 vuotias, erään rouvan tytär. Hän oli ollut maassamme jo puolitoista vuotta ja osasi puhua suomea.

Taaskaan eivät toivotut ruokatarvikkeet osuneet ihan nappiin, mutta luovuudella selvittiin, olihan heidän ”pääemäntänsä” kokki.

Ruokalistalla oli heidän puoleltaan maustettu riisi-munakoisopata, joka haudutettiin kattilassa. Lisänä oli sipulin ja mausteiden kanssa haudutettuja papuja sekä chilistä tomaatti- sipulisalaattia. Jälkiruuaksi me taas teimme perinteistä marjakiisseliä, jossa oli todella runsaaasti suomalaisia pakastemarjoja: mansikoita, mustikoita, vadelmia, puna- ja mustaherukoita. Marjat lisättiin jäisinä kuuman kiisselin joukkoon.

Molemmat ruoat onnistuivat hyvin. Riisiruoka lisäkkeineen oli maukasta ja kiisseli sai valtavan suosion. Naiset halusivat viedä sitä perheilleen ja lapsilleen pakolaiskeskukseen maisteltavaksi. Onneksi sitä voitiin tehdä riittävästi, kun martat lahjoittivat niin runsaasti marjoja ja mehua omista varastoistaan.

Väkeä oli 20 henkeä. Meitä marttoja 4, Punaisen ristin ja seurakunnan väkeä 6 ja loput maahanmuuttajia.

Kiisselikupit ja kermavaahto

Luova haudutuskattilaversio.

10.2.2016

Kokkikerho

Toinen kerta kokkikerhossa tuntui sujuvan jo rutiinilla.samat naiset olivat paikalla maahanmuuttajista ja meiltä martoista paikalla uusina 2 henkilöä, joista toinen bloginpitäjä. Me suomalaiset valmistimme kotoista lohikeittoa ja he mausteista kanapataa. Molemmat lajit onnistuivat hyvin, vaikka hankkimamme riisi oli vääränlaista.

Kalakeittomme oli heille selkeästi outoa, mutta jotkut söivat reippaasti ja kehuivat maukkaaksi. Heidän kanapatansa oli todella maukasta ja kauniisti esille laitettua.

Aika äänekästä ja vauhdikasta menoa. Naiset oliva nuoria, iloisia ja rentoja. He tuntuivat viihtyvän toistensa seurassa. Mukava tuokio.

kokkikerho10.2.3
Kaunis ja maittava kana-annos

24.1.2016

Kokkikerho maahanmuuttajien kanssa

Vuosi alkoi vauhdikkaasti. Ensimmäiseksi pidettiin vuosikokous 11.1.2016. Puheenjohtaja ja hallitus pysyivät ennallaan.

Toimittaja Päivi Kuisma kutsui meitä marttoja ideoimaansa projektiin maahanmuuttajien kanssa järjestettävästä kokkikerhosta. Innokkaita jäseniä löytyi ja syntyi suunnitelma kevään aikana totetettavista tapaamisista ruuan merkeissä. Tapaamme kaikenkaikkiaan 5 kertaa.

Ensimmäinen kerhoilta oli 13.1.2016 ja sen aiheena  leipä. Maahanmuuttajanaisia oli paikalla10 ja meitä marttoja 4. Lisäksi muitakin osallistujia suomalaisten puolelta sekä tulkkaaja, koska yhteistä kieltä ei ollut.

Kaikki sujui mukavasti yhteisen perusruoan äärellä ja teehetken merkeissä. Kulttuurinvaihtoa ja kotouttamista parhaimmillaan. Odotamme jo seuraavaa tapaamista.

Vuosi 2015

10.12.2015

Piirakkatalkoot ja joulumyyjäiset.

Perinteisesti toimintamme on päättynyt seurakunnalle, heidän aineksistaan, leivottaviin piirakkatalkoisiin ja saman päivän iltana pidettäviin joulumyyjäsiin.

Aamulla varhain kymmenkunta marttaa kiirehti seurakuntatalolle. Vuosien kokemuksen ja hioutuneen tiimityön ansiosta ennen puoltapäivää n.500 karjalanpiirakkaa oli valmiina. Lisäksi leivottiin pikkupullia myyjäisten kahvitarjoilua varten.

Seurakunta myy piirakat keräten varoja lähetystyöhön. Menevät yleensä kuin kuumille kiville ja niin nytkin.

Saamme pitää myyjäisissä omaa pöytää ja järjestää arpajaiset. Tänä vuonna leivonnaisetolivat kysyttyä tavaraa ja ne loppuivatkin heti. Olisi mennyt paljon enemmän, varsinkin jouluisia kakkuja. Saatiin kuitenkin tuloja kohtuullisesti. Seurakunnalle lahjoitimme 200€ joulukassien ostoon heidän valitsemille henkilöille.

Nyt sitten joulutohinat omissa perheissä ja piireissä. Keväällä taas uudet kuviot!

piirakkakuvat15.1

Aika komee pöytä!

Hyvää joulua ja Onnea Vuodelle 2016!

23.11.2015

Joulupuuro.

Päätimme syyskauden mukavaan ja kodikkaaseen puuro- ja kahvihetkeen. Tavanomaisen ravintola-joululounaan sijasta viimeinen marttatapaaminen vietettiin omassa kokoontumispaikassamme joulutunnelmissa. Emännät olivat laittaneen kaiken kauniisti tunnelmalliseen juhlakuntoon: kynttilät paloivat, glögi ja vastapaistetut tortut tuoksuivat, puuro höyrysi kattilassa ja ihana vanhan ajan sekahedelmäsoppa kiilteli lasimaljassa.

Puuro ja kahvit olivat pääosassa. Totesimme yhdestä suusta. että ensimmäinen joulupuuro maistuu aina niin hyvältä. Mutta ohjelmaakin oli. Luettiin Jouluevankeliumi, laulettiin joululauluja, kuultiin joulukertomus ja sihteeri esitti toimintakertomuksen vuoden tapahtumista ja yhdistyksen tilanteesta. Nimettömät pikkupaketitkin jaettiin.

Olihan tässä taas mukana joukko ahkeria marttoja ja kotijoukkojakin hääräämässä, jotta tilaisuus onnistui. Kiitos heille! Tässä säästyi muutama satanen, jonka voimme lahjoittaa johonkin hyvään tarkoitukseen.

joulupuuro 15 a       joulupuuro 15

Syyspuolella pyöreitä vuosia täyttäneet kukitettiin ja ajatukset jo joulutunnelmissa!

6.9.2015

Ympäristöviikon tapahtuma Kyläpirtillä.

Kyläyhdistys pyysi meitä marttoja mukaan ympäristöviikon tapahtumaan järjestämään sieninäyttelyä tai muuta mukavaa. Lupauduimme, vaikka sienten löytäminen arvelutti Heinolan alueen ennätyskuivuuden vuoksi. Kolme marttaa kolusi metsiä ja jonkinverran sieniä löytyikin, tosin surkeita yksilöitä. Jonkinmoinen kokoelma saatiin kasaan.

Lisähöysteeksi otimme mukaan tapahtumaan marttojen garderobi-teeman, vanhasta tuunaamisen.  Valmistimme koukkuamalla vanhoista t-paidoista leikatuista kuteista mattoa, joka sopii  esim. kylpyhuoneeseen tai muuhun vastaavaan paikkaa. Mukana oli muitakin ideoita ajatuksella vanhasta uutta.

Sää ei oikein suosinut tapahtumaa ja porukkaa kävi harvakseltaan.

Sienipöytämme!
Sienipöytämme!

14.7.2015

Puutarhakatsemus Sisko Kanervan pihalla.

Puheenjohtajamme Sisko on innokas puutarhuri ja alan opiskelija meillä martoissa. Opiskeluun kuuluu mm. erilaisten opintotilaisuuksien järjestäminen ja niinpä nytkin 27 kiinnostunutta oli kokoontunut katselemaan ja kuuntelemaan ja tietysti myös kahvittelemaan. 16 omaa marttaakin oli tullu paikalle tutkailemaan mitä kaikkea löytyy.

Kierreltiin, katseltiin ja kyseltiin ja nautittiin, harvinasta kyllä, tänä kesänä kauniista ja lämpimästä säästä. Saatiin myös tietoa kompostoinnista, omenapuiden varttamisesta ja marjojen c-vitamiinipitoisuuksista. Yllätys oli, että viherherukassa on enemmän c-vitamiinia kuin tyrnissä!

Reumalta jo kadonneista omenapuista Sisko oli muinoin ottanut versot, jotka nyt olivat jo isot tuottavat puut. Koska niiden omenat ovat maukkaita, päätti Sisko yrittää lisätä niitä varttamalla. Operaatio onnistui tosi hyvin ja pihalla oli rivi pikku puita jotka oli nimetty Reuman punaisiksi. Alkuperäistä nimeä ei etsiskelystä huolimatta ole saatu selville.

Hauska ja opettavainen iltapäivä.

puutarhakatselmus 14.7.15

24.5.2015

Perennapäivä 23.5.2015. Perinteiseen tapaan osallistuimme Kyläpirtin kesäkauden avajaisiin vaihtamalla ja myymällä perennoja. Ilma oli kylmä ja viimainen, mutta jos oli sopiva vaatetus pysyi lämpimänä.

Kyläyhdistyksen väki oli satsannut tapahtumaan ja mahdollisiin lapsikävijöihin, mutta sään kylmyys ja ennustetut sateen karsivat rankasti kävijöitä.

Yhdistykdemme puuhanaiset olivat joukolla mukana. He toivat runsaasti hyviä taimiaja osa kärvisteli paikalla koko tapahtuman ajan. Siitä kiitos heille. Saimme  kasvikärryn kutakuinkin tyhjäksi ja rahaakin jonkin verran. Viime vuonna saamamme rahat lahjoitimme lastensairaala keräykseen. Tämänkin vuoden tuloille löytyy varmaan hyvä kohde.

perennat23

5.5.2015

Päätimme kevätkauden toimintamme Sulkavankosken leirikeskuksen keväisissä maisemissa. Mukana oli 17 marttaa ja tunnelma oli mukava ja rento. Tapaamme kuitenkin vielä perennatapahtumassa Kyläpirtillä 23.5.,kesäteatterissa 30.6. ja Siskon puutarhassa 14.7.-15 ennen syksyn toiminnan alkamista.

Tervetuliaisiksi nautittiin muodikas vihersmoothie ja pöytä oli katettu ihanilla ja terveellisillä, villivihanneksilla terästetyillä salaateilla. Vastapainoksi nautittiin kyllä nuotiomakkaraa ja myöhemmin kahvin kera loistavia makeita leivonnaisia ja karkkeja.

Ohjelmaakin oli. Martat neuvoivat ja ”tosinaiset”kuuntelivat ja kommentoivat

Sauna oli lämpimänä ja muutama rohkea uskaltautui jopa uimaan.

Puheenjohtaja ja merkkipäiviä viettäneet kukitettiin perinteisesti ja arpajaisilla paikattiin vähän taloutta. Järjestäjät ansaitsevat kiitokset.  Mukava iltapäivä!

Esityksessä martat neuvoivat ja "tosinaiset" ihmettelivät...
Esityksessä martat neuvoivat ja ”tosinaiset” ihmettelivät…
Ohjelmaa seurattiin huolella ja otettiin opiksi..
Ohjelmaa seurattiin huolella ja otettiin opiksi..
Salaatit mutkattomasti esillä..
Salaatit mutkattomasti esillä..

3.4.2015

 Perustajajäsenemme Siiri Ojala täytti 3.4.2015 tasan sata vuotta.

Yhdistyksemme muisti Siiriä  kukin ja marttaystävät kävivät  Kanervalassa tervehdyskäynnillä. Onnea!

 Siirin kukat

16.3.2015

Virkatut vihannekset ja hedelmät

P1010022

Maanantain marttatapaamisessa  ahkerat marttasormet värkkäsivät korillisen virkattuja vihanneksia ja hedelmiä vietäväksi päiväkodin lasten leikkeihin antamaan lisäväriä.

13.3.2015

Heinolan Kirkonkylän Marttojen kotisivuja päivitettiin tänään kuuden Martan voimin. Sivuille lisättiin uusi ”Blogi” osio, jonne päivitetään tunnelmia erinäisitä tapahtumista.

Mukavaa kevättä kaikille!

Vuosi 2014

3.5.2014

Heinolan Kirkonkylän Martat ry 60 vuotta

P1010104

Heinolan RantaCasinolla juhlimme 3.5.-14 yhdistyksemme 60- vuotista taivalta. Paikalla oli 27 marttaa ja vuosilounaamme oli luonnollisesti tavallista juhlavampi.

Tervetulokuohujen ohessa puheenjohtajamme Eeva lausui kaikki tervetulleiksi ja ruokailun aloitimmekin heti sen jälkeen.Tällä kertaa muistimme merkein ja kukin pitkäaikaisia jäseniä: perustajajäsenet Eila Mannonen, Siiri Ojala ja Hilkka Pietilä saivat 60 v. merkin, Siiri korkean ikänä vuoksi ei ollut paikalla ja merkki toimitettiin hänelle jälkikäteen. Eeva Riihijärvi sai 30v. merkin ja Ritva Loponen 20 v. merkin. Pitkäaikaista jäsentä Aino Ahosta muistettiin kukin ja samoin 6 vuotta puheenjohtajana toiminutta Terttu Schlobohmia.

Pirkko Helminen luki Eila Mannosen kirjoittaman riemastuttavan muistelun yhdistyksemme alkutaipaleelta ja Eeva Hahlomaa kertoili yleensä marttaliikkeen merkittävistä saavutuksista ja ”tienavauksista”.

Tunnelma oli leppoisa ja jälkiruoan ja kahvin jälkeen uskalsimme vielä kevätlaulujen ohessa laulaa tuon niin kiistanalaisen suvivirren juhlamme päätteeksi.

2.5.2014

Tässä vielä lisää merkkivuoden tapahtumia

Marttojen kirkkopyhästä 2014

Marian ilmestymispäivä on perinteinen Marttojen kirkkopyhä ja tänä vuona, 23.3. sen järjestäminen osui meidän yhdistyksellemme.Kymmenkunta marttaa otti asian hoitaakseen. Asiaan kuului leipominen, suolaiset ja makeat, sekä kirkkokahvien käytännön järjestelyt jumalanpalveluksen jälkeen seurakuntatalolla.

Itse palvelukseen tarvittiin myös marttoja.   Tehtäviin kuului ovella kirkkokansan vastaanottaminen, päivän tekstin lukeminen, esirukouksien lukeminen ja kolehdin keruu.. Eeva Riihijärvi ja Sisko Kanerva lukivat päivän tekstin.

Pastori Maarit Kihlström ja diakoni Tarja Soppi hoitivat varsinaisen jumalanpalveluksen.

Leivonnat oli hoidettu jo edellisenä päivänä, sämpylät ja kääretortut kaikkiaan n.50 hengelle. Työ sujui sutjakkaasti, kun oli osaajat asialla.

Kirkkopäivän aamuna ”keittiömartat” hoitivat viimeistelyt joihin kuului munavoin teko, hummuksen, sämpylöiden, kääretorttujen ja muiden tykötarpeiden esillepano, pöytien laitto, kukat ym. valmistelut ja tietysti kahvin keitto ja tarjoilu myöhemmin.

Kaikki onnistui mainiosti ja vapaaehtoinen kahviraha lahjoitettiin yhteisvastuukeräykseen.LS

Tahdon,Tahdon ”-musikaalin väliaika tarjoilu maaliskuussa 2014

Heinolan Akateemisten naisten loistava juhlatarjoilu on kasvattanut mainettamme tarjoilujen järjestäjinä. Muutamista pyynnöistä olemme joutuneet kieltäytymään, mutta Kikka Pohjaväreen pyyntö musikaalin väliaika tarjoilun hoitoon tuntui sopivalta keinolta paikata budjettia, koska tänä vuonna meillä on paljon ylimääräisiä menoja: kirkkopyhä, 60- vuotisjuhlat ja Sulkavankosken saunailta ja vielä kevätretkikin Verlaan ja Lemin särän syöntiin.

Projektista innostui viiden martan iskuryhmä, joka otti homman vastuulleen. Pakettiin kuului ensi alkuun viisi esityskertaa, mutta sitten tuli vielä kolme ylimääräistä näytöstä. Yhteensä siis 8 kertaa.Nämä viisi marttaa muodostivat perusporukan, jonka varassa projekti toimi. Päätettiin ottaa käyttöön yksinkertainen konsepti: mokkapalat. Sama tarjoilu joka esityksessä.Kulttuuritoimistosta otettiin selville ennakkovarausten määrä, jotta summittainen ihmismäärä oli selvillä. Leivonnasta vastasi, pääasiassa kotona,  pari marttaa.

Illalla paikalla oli kutakuinkin viiden porukka, jossa tekijät vaihtuivat jonkin verran. Lisävoimiakin saatiin mukaan. Kaikki sujui mukavasti ja rahaa tuli sopivasti vuoden moninaisiin menoihin.Tämä porukka teki ison työn yhdistyksen eteen. Sitkeitä mimmejä. LS

Perennanvaihtoa Kyläpirtillä 6.5.2014

P1010109

Perennanvaihtomme/ myyntimme on saanut viime vuosina yhä massiivisempia piirteitä. Syy siihen on se, että meille tarjotaan taimia runsaita määriä erään Järvenpääläisen puutarhaintoilijan toimesta. Hankala puoli on se, että tämä viljelijä asuu yli 100 km päässä.

Sihteerin matkat suuntautuvat silloin tällöin Keravalle ja hän on tuonut sieltä taimia Järvenpään ohi kulkiessaan ja saanut joskus mukaansa purkittamisapua yhdistyksen innokkaasta puutarhamartasta.

Kauppa ja vaihto sujuivat ja iso peräkärry tyhjeni hyvin ja tilillemme kertyi mukavasti rahaa. Paikalliset ja varsinkin mökkiläiset taitavat jo odottaa perinteistä tapahtumaa.

Mahtava helle meinasi kuitenkin uuvuttaa kasvit ja myyjät. Itä-Hämeessä oli juttu ja kuva, vaikkakin ei kehuttava. Päätimme lahjoittaa tuotosta 300 € Lastenklinikan keräykseen. Hieno juttu.LS

                                          Marttojemme retki Verlaan ja Lemille 17.5.2014

säränsyönti

Päätimme tehdä kevätretken Lemille maistelemaan tuota kuuluisaa särää. Samalla reissulla, menomatkalla, poikkesimme myös Verlaan, suomen seitsemänteen Unescon maailmanperintökohteeseen, josta Kirsi-Marja Aaltonen piti pienen esityksen menomatkalla .Sää oli mitä parhain ja talviunestaan kuoriutuva ruukkimiljöö todella näkemisen arvoinen, vaikka emme tehdaskierrokselle ehtineetkään. Käsityöpuodit olivat vielä osittain kiinni, mutta katseltavaa riitti muutenkin.

Puolentoista tunnin matka Verlasta Lemille sujui rattoisasti, olihan mukana 15 puheliasta marttaa Kirkonkylästä, Myllykylästä ja Imjärveltä.

Perillä tutustuimme ensin kotiseutumuseoon ja siirryimme sitten säräpaikkaamme Kippurasarveen. Valmistusesittelyn jälkeen siirryimme itse asiaan eli syömiseen ja maistuihan se ihan hyvältä, vaikka omasta mielestäni maine Suomen seitsemännestä ihmeestä oli ehkä vähän liioiteltu.Syödä olisi saanut vaikka kuinka paljon, mutta harva taisi jaksaa kolmatta lautasellista.

Paluumatkalla poikettiin Mäntyharjulla kahvilla ja pidettiin bussissa arpajaiset, jossa kaikki voittivat.Pohjan Matkat hoiti homman hyvin ja kaikki olivat tyytyväisiä. LS

Marttojen saunailta Sulkavankoskella 7.8.2014

Oli siis meidän vuoromme järjestää alueen marttaperinteisiin kuuluva saunailta.

Alustavassa kokouksessa päätimme ottaa teemaksemme ajankohtaisen alueen: Syksyn kasvikset, joihin perustaisimme myös tarjoilun. Valmistaisimme kasvispohjaisia suolaisia piirakoita, ruisleipää ja makeita kakkuja .Hupiohjelmaa ei oikein syntynyt, joten Siskon ehdotus luennoitsija Terttu Sihvosta otettiin kiitollisuudella vastaan.

Vapaa seurustelu, kahvit, luento, arpajaiset, sauna ja makkarat ja olivat siis illan ohjelmanumerot.Koko heinäkuu oli hellettä ja se jatkui vielä. Lieneekö se syynä, että osanotto oli tavallista vähäisempää. Mukana n.35 marttaa, joista omia 9 kpl.

Kaikki meni mukavasti: luento oli yllättävän hyvä ja vihreät vihannekset, varsinkin kesäkurpitsa nousivat arvoon arvaamattomaan. Piirakat onnistuivat(leivottiin seurakuntatalolla) ja

Kaikki meni mukavasti: luento oli yllättävän hyvä ja vihreät vihannekset, varsinkin kesäkurpitsa nousivat arvoon arvaamattomaan. Piirakat onnistuivat(leivottiin seurakuntatalolla) ja kesäkurpitsakakku, punajuurikakku ja mustaherukkainen hyytelökakku olivat taivaallisia ja ahkerien marttojen kotona tekemiä, samoin ihana ruisleipä . Kuten arvata saattaa kaikkia jäi runsaasti yli, koska kaikkea varattiin n.50 hengelle.

Sauna , nuotio ja kylän K-kauppiaan lahjoittamat makkarat lopettivat tapahtuman illan hämärtyessä LS

Jaa sivu