Iin martat viettävät 90-vuotista taivaltaan vuonna 2019

 

Iin Martat ry on perustettu 11.11.1929. Täytämme tänä vuonna 90 -vuotta. Marttayhdistyksemme nimi oli Iin kk:n Marttayhdistys ry, kunnes vuonna 2007 päivitimme nimen uuteen muotoon. Toimintamme perusta on perinteinen marttailu marttailtoineen, kahvituksineen, kasvokkain kohtaamisineen. Elämme tässä ajassa, yhdessä tekemällä ja uutta oppimalla. Viemme perustehtäviämme eteenpäin kodin ja perheen hyvinvointiin ja arjen hallintaan. Yhdistyksemme jäsenmäärä on noin 30 henkilöä.

Yhdistyksen arkisto toiminnan alkuvuosilta on tuhoutunut tulipalossa, joten tiedot siltä ajalta ovat muistinvaraisia. Tuhoisa tulipalo on tapahtunut neljäkymmentäluvun puolivälissä. Yhdistyksen perustamiskokouksen pöytäkirjaote on kuitenkin säilynyt PRH:n arkistossa. Pöytäkirjan ovat allekirjoittaneet Edla Veijola, Sandra Kinnunen, Helena Niemi, Alina Kaikkonen ja Hanna Kokko. Yhdistyksemme pitkäaikaisen puheenjohtajan, Tyyne Säävälän, muistitietojen mukaan perustamiskokouksessa olivat läsnä myös Jenni Kukko-Liedes, Helmi Virkkula, Jenni Luukkonen, Helena Koivisto, Hilma Anttila, Hanna Häivä sekä Aune Jakkila. Kuka onkaan ollut ensimmäinen puheenjohtaja, siitä ei ole tietoa.

Yhdistyksen alkuvuosina jäsenmäärä oli verraten pieni. Se koostui henkilöistä, jotka näkivät tarpeelliseksi antaa ihmisille tietoja ja taitoja jokapäiväisestä elämästä selviämiseksi. Pidettiin puutarhakursseja, ruoanvalmistus-, leivonta- ja käsityökursseja.

Martoilla oli jo 1940-luvulla, todennäköisesti jo aikaisemminkin, astioiden ja työvälineiden lainausvarasto. 1940-luvulla lainausvarastoa täydennettiin mehupuristimella ja pyykinpesukoneella. Pesukone oli tynnyrimäinen, veivi päässä. Kun veivistä väänsi, sisällä liikkui jonkinlainen siipi, joka muokkasi lian irti vaatteista. Pesukonetta vuokrattiin aina vuoteen 1954 saakka. Astiasto sisälsi kahvikupit asetteineen ja lusikkoineen sekä juomalasit. Astiaston lainaus hiipui 2000-luvun alkupuolella, joten ne myytiin pois.

Vuosikymmenten saatossa on järjestetty mitä erilaisimpia myyjäisiä, talkoita ja arpajaisia. On myyty käsitöitä sekä leivonnaisia, Vappuna simaa ja munkkeja ja Laskiaisena hernekeittoa.

Talkoita on tehty erilaisten muonitus- ja kahvitustilaisuuksien muodossa. On järjestetty ruoka- ja kahvitarjoilu ruotsalaisille kummikuntavieraille ja itsenäisyyden 60-vuotisjuhlaan, veteraanien kirkkopyhän ruokailu sekä häätilaisuuksia. Erilaisissa avajaisissa on järjestetty ruokailu tai kahvitus, kuten viimeisimpinä Karhunsillan avajaiset ja Jäteaseman avajaiset. Monivuotinen yhteistyömme kahvituksen järjestämisestä paikallisen liikeyrityksen kanssa on ollut mieluinen talkoo jäsenillemme.

Kurssit ovat aina kuuluneet toimintamme perustaan. On ollut monenlaisia hyödyllisiä kursseja vuosien saatossa. Kurssit ovat liittyneet perheisiin, käsitöihin, ruokaan, askarteluun, koristeisiin ja moneen muuhun. Olemme tutustuneet uusiin ruoka-aineisiin ja eri maiden ruokiin. Olemme myös ahkerasti tehneet mitä erilaisimpia käsitöitä, torkkupeittoja, hypistelymuffeja, vauvansukkia, Unicef-nukkeja ja paljon muuta. Käsitöitä olemme lahjoittaneet niitä tarvitseville.

Martat ovat myös ahkerasti retkeilleen lähiympäristöön ja kauemmaksikin aina ulkomaille asti. On käyty Savonlinnan oopperajuhlilla, Kaustisen Kansanmusiikkifestivaaleilla, Kuopio tanssii ja soi, Ilmajoella oopperassa, Joensuun laulujuhlilla ja mitä erilaisimmissa teattereissa ympäri suomenmaata. Kauimmaiset retket ovat ulottuneet Kilpisjärvelle, Skibotteniin, Tukholmaan, Kööpenhaminaan, Ahvenanmaalle sekä Gotlantiin. Retkillä on tutustuttu puutarhoihin, museoihin ja muihin mielenkiintoisiin kohteisiin matkan varrella. Lähialueella käymme myös tutustumassa uusiin yrityksiin tai kutsumme yrittäjän kertomaan toiminnastaan marttailtamme ja näin tiedämme mitä palveluja ja toimintoja lähellämme on.

Marttailtoihin on kokoonnuttu vuorotellen koteihin aina vuoteen 1977 saakka, jolloin kokoontumispaikaksi saimme pankin kerhotilan. Vuodesta 1993 olemme kokoontuneet Haminan koululla, jossa edelleenkin saamme viettää marttailtamme. Tästä iso kiitos Haminan koululle ja Iin kunnalle.

90-vuotisen toimintamme aikana maailma on muuttunut valtavasti. On koettu sodat ja jälleenrakentaminen. On siirrytty tietokoneisiin ja älypuhelimiin. Kehitys on tuonut netin jokapäiväiseksi kumppaniksemme. Elämme yhä pitempään. Jokainen martta omana aikanaan ja paikallaan on suorittanut oman arvokkaan tehtävänsä yhdistyksen hyväksi ja kotien parhaaksi.