Ilomantsin Marttayhdistys ry

Tietoa toiminnasta

Yhdistyksemme on Suomen vanhin maaseutuyhdistys. Martta-liikkeen syntysanat lausuttiin Helsingissä 29.3.1899  Jo samana keväänä Ilomantsiin perustettiin oma osasto. Kesällä 1899 Sivistystä Kodeille yhdistyksen palkkaamana lähettinä Ilomantsissa kiersi Sohvi Reijonen.

 

Marttatyön aloitus syrjäisellä Itärajan kulmalla on ollut arvokas teko aikalaisilta, apteekkarin, pappien ja Möhkön ruukin rouvien ja paikallisten opettajien taholta.

 

Ilomantsin Marttayhdistys on toiminut aluksi koko Ilomantsin alueella jatkuen myöhemmin kirkonkylällä. Jäsenmäärä on vaihdellut alkuvuosikymmenten 20 – 50 jäsenestä 1920- luvulle tultaessa yli 200:aan. Tällöin alkoi muodostua kylien yhteyteen omia yhdistyksiä, enimmillään yhdistyksiä on ollut n.32, lisäksi lukuisa määrä kerhoja. Yhdistys 50 – vuotta juhlajulkaisussa on 1948 vielä 212 jäsentä. Luku on ollut suurin v. 1924 – 316 jäsentä.

 

Yhdistyksellämme on perinteikäs historia, joka osittain on kirjaimellisesti jäänyt historian hämärään. Sota ja tulipalo Maatalousoppilaitoksella -64 hävittivät arkistoamme. Perinteitä on arvostettu ja uusia innostavia toimintamuotoja Marttaliiton teemavuosista otettu esille vuosikymmenten aikana ’ajan hengessä’.

 

Yhdistyksellämme on v. 2018 119. toimintavuosi. Jäseniä oli 2017 toimintakaudella 90.

 

Vuosittaiseen toimintaan kuuluvat

  • ruoka- ja askartelukurssit
  • yhdistyksen teemaillat esim. elokuva, Martan päivä – hupailut, teatteri, joulupuuro / vuoden kiitosjuhla
  • työapu juhliin ja tapahtumiin
  • osallistuminen seurakuntien, kunnan ja järjestöjen järjestämiin tapahtumiin, esim. Praasniekat, Karhu  festarit, Vihmerät viikot
  • monipuolinen yhteistyö Ilomantsin Marttayhdistysten kanssa, esim. Keväinen puutarhapäivä pop up ruokailun, vaihto perenoiden ja arpajaisten merkeissä, syksyinen kurssirysäys työpajoineen
  • osallistuminen P-K Martat tapahtumiin

 

Yhdistyksessämme on  nuoriso- , seniori-, opiskelija- ja perheenjäseniä sekä varsinaisia jäseniä. Yhdistyksemme KUNNIAJÄSEN Klaudia Rahikainen saavutti 13.2.2018 mainittavan arvoisen 105 vuoden iän.

Jaa sivu