Yhdistyksen etusivulle

TOIMINTASUUNNITELMA JA TOTEUTUNUT TOIMINTA 2023

Tälle sivulle tarkentuvat vuodelle suunnitellut tapahtumat ja päivittyvät toteutuneet tapahtumat.

Vuoden mittaan tulevia uusia ja ajankohtaisia tapahtumia sekä tarkennuksia suunnitelluista löydät AJANKOHTAISTA osiosta. Suunnittelu on tulevalle vuodelle varovaista edelleen vallitsevan pandemian vuoksi.
Yhdistyksemme kokoontumisiin, tapahtumiin olet tervetullut. Ota ystävä mukaan tutustumaan toimintaamme. Alkaneelle vuodelle on toimintoja eläkeläisten, lukiolaisten ja yläkoululaisten kanssa, keväinen ekosiivous – tule paikalle. Marttaillaan!

Tammikuu
Hallinnollisia tehtäviä vastuuhenkilöillä.
4.1. Tositetarkastelu v. 2022
10.1. Yhdistyspalaveri 1 / -23 Piirolassa, käsiteltiin yhdistysten ja piirin kuulumisia.
24.1. Erasmus – vatruskanteko – ohjaus päivän suunnittelua
Helmikuu
3.2. Yhdistyksemme yhdessä teatteriin – LEMPI – Kalevala saliin, 15 lippua varattiin ja tarjottiin kahvit mukana olleille.                    9.2. Hallitus 1/23 Piirolassa. Tilien allekirjoitus ja vuosikokoussuunnittelu.
16.2. Virkeesti Karjalassa ruokakurssi sydänyhdistykselle, hankerahoitus kurssi. 16 + 2 marttaa apukäsinä.
23.2. Virkeesti karjalassa ruokakurssi Eläkeliitolle, hankerahoitus kurssi. 16 + 2 marttaa apukäsinä.
Teemana molemmissa ’Ruokailoa ikävuosiin maukkaasti ja edullisesti’
21.2. Työttömien/vähävaraisten ruokailu, 42 ruokailijaa, 4 marttaa lihakeittoa ja pannaria valmistamassa, tarjoilemassa laskiaistiistaina.
13.2. Erasmus vaihto-oppilaat Irlannista – tyttökoulusta, vatruskan leivonnan opastusta Pahkavaaran marttojen kanssa. Nuorisoa Irlannista 22 + 4 aikuista. Marttoja oli Pahkavaaran My 2 ja Ilomantsin My 8. Kahdessa ryhmässä leipoivat ja kullakin martalla oli 3 oppilasta, kovasti erilainen ja kokemusrikas päivä niin oppilaille kuin ohjaajille. Kirsi Takalalle kiitos organisoinnista. Ilomantsin oppilaiden ja opettajien kanssa porukkaa oli yht. n. 70 henkilöä.
Maaliskuu
4.3. Pogostan hiihto, yhdistykset yhdessä talkoisiin keittiölle. Perjantai iltana 2 marttaa eväsvalmisteluissa maastoon lauantaiksi. La 10 marttaa Airi Tuupaselle apuna sali työskentelyssä, tiskeissä ja siivouksessa. Päivän kulku leppoisan rauhallista, ruokailijoita n. 300 + aamupalaporukat n. 40. Hiihtäjien määrä on kovasti kutistunut, n. 600 sivakoijaa. 7 talkoolaista Ilom. My, 5 talkoolaista Pahkavaara My + Maukkula My.
12.3. Yhdistyksen vuosikokous Rantakahvila Ilonpisarassa. Vuosikokous sujui Tarjan kasvispiirakan ja kahvien siivittämänä mukavan ripeästi ja rennosti. Uusi yhdistyksemme puheenjohtaja on Irja Ikonen. Hänelle ja vuoden päivät sihteerinä toimineelle Ritva Purhoselle toivomme jäsenten tukea toimissa ja uusia nuorekkaita tuulia toimintaamme.
17.3. Järjestäytymiskokous hallituksella Piirolassa. Monenlaista ajantasaistamista järjestelyissä, ajan ratas pyörii ja uusia tuulia tulee Marttaliiton taholta esim. teams koulutuksella. Yhdistyksemme uudet keskeiset henkilöt ( puheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ) ovat nykytekniikan hallitsevia taitavia tekijöitä. Heille kiitos! RJ kirjoitti.                                                                                21.3. Yhdistyspalaveri 2 / -23 Piirolassa, Vertaismarttamme Kristiina Ikonen ilahdutti porukkaa täytekakulla kiitoksena moninaisista vapaaehtoistehtävistä ajan saatossa. Ajankohtaisia asioita tarkasteltiin. Pogostan hiihdon palaute, yhteinen marttailta – ekosiivousvinkkejä, elokuvaesitys 8 ja 9 luokkalaisille sekä lukiolle to 20.3.23 klo 11.30. Yhdistysten yhteisten rahavarojen jako sovittiin ja pohdittiin ’Vihmerän viikon’ toimintoja.
22.3. Yhdistyksen ruokakurssi, makuja Manhattanilta antoi tuulahduksen Amerikan mantereelta. Kaikki ruoka oli herkullista, juustokakku ja lämpöiset baagelit huippuja.                                                                                                                                             Huhtikuu
8 la – 9 su.4. Ort. seurakunnan pääsiäisyöpalveluksen yöpala Eliassa. Valmistelut:To – kattaukset, La päivällä – salattien valmistus ja yöllä ruokien tarjoilu. Talkooporukka eri vaiheissa toimi kiitettävästi, lammaspaisti, höyryävät tilliperunat ja runsas salaatti maistui, huippuna pashatarjoilu. 2009 vuodesta yhdistyksemme on järjestänyt yöpalan seurakunnalle kaksi koronavuotta poislukien. nyt ruokailijoita oli 63 ihmistä. Seurakunnan pappi Isä Ioannis siirtyy 17.4. alkaen Turun seurakuntaan. Martat Kiitää yhteistyöstä.                                                                                                                                                                                                            15.4. ’Suunnitelmissa’ Mutalahden miesten kanssa ’tsuppojen’, tsupukoitten valmistus ja videointi > suunnitelma toteutui yli odotusten. Edellisenä päivänä perjantaina paistouunin esilämmitys ja salin kattaus ruokailua varten. Kylätoimikunnan Jussi, Ari, Kari, Teuvo ja Hannu kertoi tsupukoista, perinneleivonnaisista ja paistoi niitä riehtilällä uunin hiilloksella. Irja ja Ritva suoritti tallennusta haastatellen ja kuvaten. Puolisot ja muutama kyläläinen oli mukana ruokailussa  (18 ), jossa jokainen kääri omat tsupukkansa, lorautti voisulaa päälle ja kylläpä paistokset maistui. Jälkiruokana oli kiesakiisseliä hillon kera sekä kahvit hannatädin pikkuleipien kostukkena. Syksyllä ’tavoitteena’ on yhteinen kyläilta marttojen ja kylätoimikunnan kanssa. Tallenne julkistettaisiin ja tarjottavana tietenkin tsupukat.                                                                                                                                                                                  18.4. ’Ekosiivous’- puhdasta kestävästi Katri Vala Kulttuurikeskuksessa, yhdistysten yhteishanke. Piiristä Tiina Anola – Pukkila piti laaja-alaisen kerronnan isoäidin siivousvinkeistä ja esitteli tämän päivän tehtävää helpottavia siivousvälineitä. Valmistimme wc – pommeja ja pyykietikkaa. Mukana oli 27 osallistujaa, yhdistysten jäseniä sekä marttavinkeistä kiinnostuneita. Alkuun nautimme Tuula Hiltusen maukkaista sämpylöistä ja kakkukahvista. Ilta oli hyvin onnistunut.
20.4. Elokuvailtapäivä lukiolaisille ja 8 – 9 luokkalaisille Kino Mantsissa, yhdistysten yhteishanke, Punttikomedia. Oli virkistävää tavata runsaslukuinen ( n. 95 koululaista ) Kino Mantsissa. Marika Hurskainen ja Tuula Kammonen valaisivt marttatoimintaa ’väitteiden’ muodossa.  Totta vai tarua – käsi ylös tai ei. Teatteri menua – suklaapatukka ja pillimehu – jaettiin saliin saapuville         26.4. Ilmasto välipala ohjausta kahdelle luokkaryhmälle 4 – H tiloissa. Tapahtuma oli onnistunut piiristä saatujen tarvikepakettien ja 4-H neuvoja Tarjan topakalla ohjjauksella talon tiloissa. Koululaisia oli molemmissa ryhmissä 15. Kasvisten dippailu ja keskustelua lopuksi yhteenvedoten kokemusta erilaisesta ’kotitalous’tunnista. Marttojen leivontakirja arvottiin molempien ryhmäläisten kesken.                                                                                                                                                                                                           Toukokuu                                                                                                                                                                                               5.6. Kunniajäsen Pekka Jeskanen 80 v. – kaksi marttaa seuranaan Parppeinpirtillä lounaalla.
6.5. P-K Marttojen vuosikokous Jns. Yhdistyksemme edustajana Ulla-Maija Jeskanen.                                                                      11.5. Hallitus 3 / -23, Piirola. Pohdittiin toiminnan rakenteita ja tapahtumia pitkälle kesään karhufestareihin saakka. Vilkkaan alkuvuoden jälkeen kerätään voimia kesän praasniekka ja festari tapahtumiin.                                                                                          25.5. Yhdistyspalaveri 3 / -23 klo 17.00 Piirola, mm. vihmerä viikko, yhdistysten toripäivä 9.8. ja Karhufestarit käsittelyssä.          Kesäkuu                                                                                                                                                                                               12.6. Virkee kurssilaisten ’apukäsien’ tapaaminen Eliassa Loviisa Salinin kanssa. Pientä iltapalapurtavaa valmistettiin ja juteltiin kuulumisia.
15 – 17.6. Pohjoismaiset marttapäivät Kuopiossa, järjestäjänä Savon Martat ry, yhdistyksestämme ei osallistujia.
22.6. Piirakkapaja päivä Joensuussa. Uusi piirakkapaja yhdistyksemme osalta korkattiin. 5 Marttaa ja 550 piirakkaa viisessä tunnissa. Oli kuulema kesän ennätysmäärä. Aurinkoa ja lämpöä riitti.                                                                                                                29.6. Kalevalaisten 50- vuosijuhla. Yhdistyksemme muisti heitä lahjakortilla.

Heinäkuu
8.7. Möhkön teatteri – ’Ainoo auttamassa’. Teatterivierailulla porukkaamme oli 30. Kesä sade siivitti ensimmäisen näytösjakson lopetellen väliaika kahvitteluun ja loppuaika oli aurinkoista. Ilomantsin teattrilaisten omaa tuotantoa käsikirjoitus. Lapsinäyttelijät suloisia, osaavia.

13.7. Möhkön arboretumissa Maija – Liisa Jeskasen muistopuun esittely ja laatan esiintuonti. Porukan kahvittelu Möhkön Mantalla.

21.7. Iljan päivän juhlaruoka
26.7. Martanpäivän Vaellus Vekaruksella Tuupovaarassa
Elokuu
9.8. Järjestöjen toripäivä
10 – 12.8. Karhufestarien kahvio päivät, yhdistyksellämme 10.8 torstaina.
11 – 12.8. Puutarha ja kulttuuriretki Kotkaan ( ilmoittautuminen viikkojen 11 – 12 tapahtumakalenterissa )
Syyskuu
6.9. Maukkulan yhdistyksen avoin ruokakurssi ’Vaalea leipäjuuri’
?? Vapaaideainen ruokakurssi ( makkaran teko ?? )
Lokakuu
??? Virkee ruokakurssi
Marraskuu
17 – 18.11 Käsityö ja teatterretki Tampereelle ( imoittautuminen viikoilla 11 – 12 tapahtumakalenterissa )
??? Marttatapaaminen – muistojen käsityö
Joulukuu
??? joulupuuro / pikkujoulu