Puheenjohtajan katsaus vuoteen 2018

Vuosi 2018 oli Juurimarttojen viides toimintavuosi ja vahvan kasvun vuosi. Lisäsimme toiminnan määrää reippaasti. Tämä toi meille uusia jäseniä ja yhteistyökumppaneita. Pian viisi vuotta täyttävä Juurimartat onkin vakiinnuttanut paikkansa modernina pääkaupunkiseudun marttayhdistyksenä, jonka toiminnan ydin on ruoka ja siihen liittyvät kestävän arjen valinnat. Toimintavuoden päättyessä on mukava muistella kulunutta vuotta. Tässä muutamia hienoja hetkiä vuodelta 2018.

Erityisen lämmöllä muistelen huhtikuista Sisilian maut -iltaa, jonka toteutimme ruokakurssityyliin. Tavoite oli perehtyä sisilialaiseen keittiöön ja näin todella teimme: muutamassa tunnissa valmistimme kolme alkuruokaa, välipastan, pääruoan ja kaksi jälkiruokaa. Kiitos Lena Björklundille ja Marja-Liisa Niemeläiselle menun suunnittelusta, autenttisista resepteistä, järjestelyistä sekä Lenalle vielä erikseen sisilialaisten viinien valinnasta. Iso hatunnosto myös Juurimartoille, jotka mutkattomasti vetivät essut päälle ja kokkasivat hurjan määrän haastavia ruokalajeja paineaikataululla. Mitkä ruokakestit meillä olikaan!

Vuoden 2018 päätapahtuma oli matka Sisiliaan syyskuussa. Vierailimme mm. oliiviöljypuristamolla, viinitilalla, jauhokaupassa ja suklaapuodissa. Koimme maaseudun viiniköynnöspeltoineen ja vuoristoineen sekä Syracusan kaupungin. Matka onnistui erinomaisesti. Erityisesti jäi mieleen sisilialaisten mutkaton cucina povera -asenne ruokaan ja ruoanlaittoon: siitä tehdään, mitä on saatavilla. Arkiruoka on järkiruokaa, myös Sisiliassa. Saimme loistavia ruokavinkkejä paikallisilta, jopa autonkuljettajamme osoittautuivat varsinaisiksi tietolaareiksi. Ilahduimme, että myös Sisiliassa leivotaan juureen. Iso kiitos Lena Björklundille ja Marja-Liisa Niemeläiselle, jotka pyyteettömästi suunnittelivat ja valmistelivat matkan sekä varmistivat myös matkan aikana, että kaikki sujuu niin kuin pitää.

Kesäkuussa osallistuimme Ommel-festivaalin marttakahvilaan. Ommel-festivaali on uudenlainen kangas- ja ompelualan tapahtuma, joka järjestettiin kolmipäiväisenä tapahtumana Opinmäessä Espoossa. Järjestimme festivaalille marttakahvilan yhdessä neljän muun marttayhdistyksen kanssa. Huisketta riitti, sillä kävijöitä oli kolmen päivän aikana 3000. Opinmäen opetuskeittiöissä martat leipoivat taukoamatta lämpimäisiä ja myyntipöydillä oli tarjolla herkkuja sen seitsemän sorttia. Kahvila oli iso voimainponnistus yhdistykseltämme ja vaati huomattavan määrän suunnittelua, järjestelyä sekä paljon iloista yhteistyötä lähialueen marttayhdistysten kanssa. Kiitos Suurpellon Martat, Matinkylän Martat, Olarin Martat, Uuden Tuulen Martat sekä tietysti meidän omat Juurimartat. Olitte kultaisia ja todella ahkeria.

Juurimartoista löytyy hapanjuurileipomisen osaamista. Syksyn aikana kolme kokenutta ja innostunutta juurileipuriamme pitivät hapanjuuriaiheisia koulutusiltoja. Illat sisälsivät juurileipätietoutta ja maistiaisia erilaisista hapanjuurileivistä. Kotiin viemisiksi osallistujat saivat vehnä- ja ruishapanjuurta sekä tuhdit info- ja reseptivihot. Koulutusiltoihin osallistui 54 marttaa neljästä marttayhdistyksestä. Toivomme, että koulutusillat toivat innostusta aloittaa maukas elämä hapanjuurileivonnan parissa. Lämmin kiitos Marja-Liisa Niemeläiselle, Lena Björklundille ja Katriina Vakkilalle koulutusiltojen suunnittelusta, valmisteluista sekä koulutusiltojen pitämisestä. Olette huippuja!

Kiitän hallitusta: Marja-Liisa Niemeläinen, Minna Kirvesmäki, Pia Lindahl ja Kirsi Sulasma ihanasta yhteistyöstä sekä ihan jokaikistä, joka on järjestellyt, organisoinut ja auttanut tapahtumissamme. Erityinen kiitos rahastonhoitajallemme Pirkko Mäkäräiselle, joka on hoitanut tehtävänsä prikulleen. Lopuksi vielä kiitos ihanille jäsenillemme. Ilman teitä ei ole meitä.

Tulevan vuoden 2019 ensimmäinen tapahtuma on Juurimarttojen 5-vuotissynttärit ja Maailman suurin marttailta 31.1.2019. Lisätietoa tapahtumasta on tulossa tammikuun alussa.

Rauhaisaa joulun aikaa sekä paljon uusia iloja vuodelle 2019! Joululahjamme on rahalahjoitus kansainväliseen hätäapuun.

Ira Ensio
Puheenjohtaja

Tässä kuvassa juon aamukahvia Baglio Occhipintin pihalla Sisiliassa. Ihana aamuhetki!

 

Jaa sivu