FAQ Juurimartoilta usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle on koottu vastauksia kysymyksiin, joita meiltä on kysytty. Jos haluat tietää vielä jotain muuta Juurimartoista, lähetä kysymys osoitteeseen juurimartat@gmail.com. Vastaamme mielellämme.

Mikä on Juurimartat?

Juurimartat on itsenäinen, vuonna 2014 rekisteröity marttayhdistys, jolla on oma hallinto ja talous. Olemme ns. kotipaikaton marttayhdistys, toiminta-alueemme on koko pääkaupunkiseutu. Kuulumme Uudenmaan marttapiiriin ja toimimme Marttaliiton toimintaperiaatteiden ja liittokokouksessa määriteltyjen linjausten mukaan. Marttojen arvot (rohkeasti oma itsensä, valintoja kestävään arkeen, avoimuus, onnistumisen ja oppimisen iloa, tehdään yhdessä) ovat myös meidän arvojamme. Missiomme on edistää ruokakulttuuria, jossa korostuvat aidot maut, itse tekeminen ja yhdessä syöminen. Jäseniä meillä on noin 20.

Mistä nimi Juurimartat tulee?

  • Nimemme muistuttaa meitä Marttajärjestön juurista. Marttojen tehtävänä oli alunperin ja on vielä tänäkin päivänä kestävän ruokakulttuurin, kotitalousneuvonnan ja sivistyksen edistäminen. Tätä missiota toteuttaa myös Juurimartat.
  • Juuri liittyy hapanjuurileivontaan, joka on sydäntämme lähellä. Tiedätkö miltä maistuu vasta leivottu hapanjuurileipä, jonka päälle sulaa voi? Jos et, niin pyydä meidät paikalle. Lue lisää hapanjuurikoulutuksistamme täältä.
  • Juuri tarkoittaa paluuta ikiaikaisten viininvalmistusmenetelmien juurille. Meitä innostaa luonnolliset viinit, ns. alkuviinit, jotka valmistetaan luonnollisin menetelmin ilman synteettisiä kemikaaleja. Alkuviineissä maistuu viinin luonnollinen maku, rypäleen alkuperä ja kasvuympäristö.
  • Ruoan valmistaminen ja leipominen on ikiaikainen taito. Yhdessä syöminen ja ruokajuhlat vievät meidät ihmisyyden ja yhteiselon juurille.

Milloin kokoonnutte?

Kokoonnumme kerran kuussa, viikonpäivä on usein keskiviikko. Marttaillan kesto on noin 2-3 tuntia. Pidemmälle suuntautuvat retket ajoitamme viikonloppuihin. Kurkista toimintakalenteriimme tästä linkistä.

Missä kokoonnutte?

Toiminta-alueemme on pääkaupunkiseutu ja kokoontumispaikkamme vaihtelevat. Meillä on muutamia tiloja Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, joita käytämme. Toisinaan kokoonnumme jäsenemme kotona. Jäsenillä ei ole velvollisuutta järjestää marttailtaa kotonaan, ellei hän nimenomaan näin halua. Meillä ei ole kiertäviä emännöinti-/isännöintivuoroja, vaan jaamme valmistelutehtävät halukkaille. Silloin tällöin marttaillan korvaa retki ravintolaan, markkinoille, messuille tai vaikkapa lähituottajan tilalle. Järjestämme kimppakyydit, ellei kohde ole julkisen reittiliikenteen varrella. Teemme vuosittain myös ruokamatkan kauemmaksi. Esimerkiksi syyskuussa 2018 matkustimme Sisiliaan, jossa tutustuimme paikalliseen ruokakulttuuriin ja vierailimme oliiviöljy- ja viinitiloilla.

Kokoonnutteko arkisin päiväaikaan?

Emme.

Jäsenenne asuvat eri puolilla pääkaupunkiseutua. Mikä teitä yhdistää?

Meitä yhdistää sama ruoanlaittofilosofia. Teemme ruokaa rakkaudella, omin käsin ja nautimme sen yhdessä. Etsimme autenttisia reseptejä ja perehdymme ruoan ja viinien alkuperään, raaka-aineisiin ja valmistustapoihin. Arvostamme aitoja ja luonnonmukaisia makuja. Sydäntämme lähellä on italialainen keittiö ja suhtautumisemme ruokaan italialaisen intohimoinen. Esimerkiksi täydellinen pastailta syntyy, kun oikeanmuotoinen, itsetehty pasta yhdistyy kastikkeeseen ja nautitaan tietyn viinialueen tai tietystä rypäleestä valmistetun viinin kanssa. Yhdessä syöminen on suuri ilo ja keskustelun aiheet löytyvät usein ruoan, viinin ja makujen parista.

Oletteko ruokahienostelijoita?

Emme. Mutta tavoittelemme hienoja makuelämyksiä ja arvostamme hyviä tapoja niin ruokapöydän äärellä kuin muuallakin.

Onko teillä joku agenda, jota haluatte edistää?

Marttojen vuoden 2019 teema on ”Hyvä arki kuuluu kaikille”. Hyvä arki tarkoittaa meille aktiivista toimintaa sellaisen ruokakulttuurin puolesta, joka korostaa aitoja makuja, itse tekemistä ja yhdessä syömistä. Parhaat makuelämykset syntyvät yksinkertaisia, sesongin mukaisista, edullisista aineksista. Erityisesti haluamme edistää hapanjuurileivonnan osaamista. Lue lisää hapanjuurikoulutuksistamme.

Tarvitseeko teihin liittyäkseen olla gourmetkokki?

Ei tarvitse. Aika monen taustalta löytyy harrastuneisuutta ja kouluttautuneisuutta ruokaan, viineihin, hapanjuurileivontaan, juustoihin tai oliiviöljyihin. Meihin liittyäkseen kuitenkin riittää, että on kiinnostunut laittamaan kädet taikinaan, on utelias uudelle ja arvostaa ruoan ja viinin liittoa.

Miten kuvailisitte toimintatapaanne?

Teemme asioita hyvällä hengellä, yhteistyössä ja iloisesti. Olemme tekeviä ja meneviä marttoja.

Minkä ikäisiä olette?

Olemme eri-ikäisiä, pääosin työiässä olevia.

Onko teillä miesjäseniä?

Kyllä.

Keräättekö kiinteää kahvirahaa marttaillassa?

Keräämme kahvirahan todellisten kulujen mukaan, joten kahvirahan suuruus vaihtelee muutamasta eurosta (pienet kokkailut) muutamaan kymppiin (pitkän kaavan kokkausilta tai retki lähialueelle). Toisinaan yhdistys tarjoaa marttaillan osittain tai kokonaan. Olemme tarkan taloudenhallinnan marttoja, joten kahvirahalle saa erinomaisen vastineen.

Tekeekö Juurimartat varainhankintaa? Mihin kerätyt varat käytetään?

Keräämme yhdistykselle varoja järjestämällä maksullisia hapanjuurikoulutuksia ryhmille. Kouluttajina toimivat kolme jäsentämme, joilla on pitkä kokemus ja osaaminen hapanjuurileivonnasta. Lisäksi osallistumme muutamaan varainhankintatapahtumaan vuosittain. Nämä ovat tapahtumien kahvituksia tai myyntipöytiä messuilla. Varainkeruuseen ja talkootyöhön osallistuminen on jäsenille vapaaehtoista, mutta suotavaa. Kerätyt varat käytämme yhdistyksen toiminnan rahoittamiseen ja hyväntekeväisyystyöhön.

Millaisia marttaillan aiheita Juurimartoilla on?

Marttailtojemme aiheet liittyvät yleensä ruokaan. Kyseessä voi olla kokkausilta, tasting tai vaikkapa retki lähituottajan luo. Tavallinen marttailta kestää 2-3 tuntia. Aika käytetään kokkaamiseen, yhdessä syömiseen ja jälkien siivoamiseen. Valmistamme paitsi perinnereseptejä, myös trendiruokia ja makuja maailmalta. Olemme esimerkiksi valmistaneet kimchiä, makkaraa, blinejä. Olemme pitäneet hapanjuuri-iltoja, maistelleet oransseja viinejä, oluita, juustoja. Ihan muutamia mainitaksemme. Lisäksi järjestämme kerran-pari vuodessa ”suuren luokan kokkausillan”, jolloin valmistamme usean ruokalajin menun, jonka nautimme kiireettä yhdessä. Esimerkiksi vuonna 2017 valmistimme virallisen Suomi 100 -menun ja vuonna 2018 sisilialaisen illallisen. Tutustu toimintakalenteriimme täällä. Menneistä tapahtumistamme voit lukea blogistamme.

Teettekö käsitöitä?

Emme juurikaan. Toki moni meistä harrastaa käsitöitä omalla ajallaan. Silloin tällöin askartelemme. Juurimarttojen toiminnan painopiste on kuitenkin ruoka. Kannustamme käsitöistä kiinnostuneita jäseniämme Kässämarttatoiminnan pariin.

Onko teillä joskus muita aiheita kuin ruoka?

Kyllä. Poimimme Marttaliiton tarjonnasta aiheita, joihin perehdymme. Olemme esimerkiksi järjestäneet kotivara-aiheisen marttaillan. Vastikään järjestimme Kuka minä olen -illan, jossa tutkimme näkökulmia identiteettiin. Silloin tällöin on myös yhdistystoimintaan liittyviä kokouksia, jolloin kokkailut jäävät vähemmälle.

Miten teihin saa yhteyden?

Lähetä viesti osoitteeseen juurimartat@gmail.com

Saako teihin tulla tutustumaan?

Kyllä, tervetuloa!

Jaa sivu