KÄMMENNIEMEN MARTAT
TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2016

YLEISTÄ
”Martoissa on arjen mahdollisuus” – teemakausi 2014-2016
Vuonna 1932 perustettu yhdistyksemme on toiminut 84 vuotta, näistä 40 ensimmäistä vuotta marttakerhona.
Pyrimme tekemään, kokemaan ja oppimaan yhdessä erilaisia asioita, että voisimme paremmin vastata tämän päivän haasteisiin. Marttailu on mahdollisuus uuden oppimiseen, yhdessä tekemiseen, vaikuttamiseen ja elämyksiin.

JÄSENET
Yhdistyksen jäsenmäärä on pysynyt samana eli meitä on 53 marttaa.
Edesmennyttä kunniajäsentämme Tellervo Hoikkalaa muistimme vuoden alkajaisiksi muistokirjoituksella Martat-lehden Elämänmeno palstalla.
Jäsenistön mielipidettä yhdistyksen toiminnasta kartoitettiin jäsenkyselyllä tämän vuoden toimintasuunnitelmaa laadittaessa. Jokaisella vastaajalla oli mahdollisuus tuoda omia toiveitaan esille ja vaikuttaa tapahtumakalenterin suunnitteluun.

TOIMINTA
Vuoden toimintasuunnitelma oli tehty martan mielihyvä -teemalla ja haluttiin keskittyä hyvinvointia edistäviin tapahtumiin. Toiminta oli vilkasta ja monipuolista. Ohjelmassa oli opiskelua, juhlia, kulttuuria, retkiä, tapahtumia, talkoita ja vapaaehtoistunteja kertyi yli 200, vaikka edelleen niiden raportointia tulisi kehittää. Kuukausittain kannattaa ilmoittaa kertyneet tunnit sihteerille.
Järjestötoiminta oli aktiivista: sääntömääräisten kevät- ja syyskokouksen lisäksi hallitus kokoontui 3 kertaa. Sähköpostia käytettiin paljon hallitustyöskentelyssä, monet asiat keskusteltiin kirjeenvaihdon avulla ja syntyneet päätökset kirjattiin seuraavan kokouksen muistioon.
Pirkanmaan Marttojen neuvontapiiritapaamiseen osallistuivat varapuheenjohtaja, taloudenhoitaja ja sihteeri.
Piirin 90 toimintavuotta juhlittiin näyttävästi. Ensin keväällä Neuvonnan vuosikymmenet -näyttelyllä toimitiloissa Tampellan Esplanadilla, johon kutsuttiin yhteistyökumppaneita ja syksyllä jäsenten kesken hienolla juhlalla Tampereen vanhan kirjastotalon musiikkisalissa, missä juhlapuhujana oli Marttalliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä. Omasta yhdistyksestä Tuija Suokonautio esitti kitarallaan säestäen omat laulunsa Marttasiskot ja Prinsessa, joka kertoo siitä, kuinka joka naisen sisällä asuu pieni prinsessa – hän sai ansaitusti huikeat ablodit marttayleisöltä!
Yhteistyötä Viitapohjan Marttojen kanssa viriteltiin, kun saimme ensin kutsun heidän 70v juhlaansa ja myöhemmin yhteiseen marttailtaan Viitapohjan vanhalle koululle, jossa aikaisemminkin olemme heidän luonaan vierailleet. Yhteinen marttailtamme synnytti ajatuksen teiskolaismarttojen yhteisestä retkestä Marttaliittoon. Retki toteutuu keväällä 2017.
Vuoden aluksi puheenjohtajan kokoama arkistotyöryhmä kokoontui NS-tuvalla. Mukana oli yhdistyksen entisiä puheenjohtajia ja sihteereitä. Iso urakka oli käydä läpi yhdistyksen arkistot 80 vuoden ajalta. Siistitty ja muokattu materiaali luovutettiin keväällä loppusäilytykseen Tampereen kaupungin arkistoon. Siellä aineistomme otettiin ilolla vastaan, koska olimme kuulemma ensimmäinen marttayhdistys Tampereella, joka on halunnut luovuttaa heille arkistonsa -mm. tutkijoiden ja historioitsijoiden käyttöön.
Kotitalousneuvonnan osuutta on jatkuvasti pyritty lisäämään toimintasuunnitelmaan: Taas tutustuttiin aluksi vuoden vihanneksiin ja syksyllä tekstiilien hoitoon Sirpa Aulamon esitellessä taitoavain opintoihin kuuluvaa syventävää oppimistehtäväänsä.
Äideille, joilla on perheessään alle vuoden ikäinen lapsi järjestettiin maksuton kurssi, jolla tutustuttiin vauvan ensimmäisen elinvuoden ravitsemukseen – milloin imetyksen ja pulloruokinnan lisäksi aloitetaan D-vitamiisilisä? Milloin maisteluannoksia ja sormiruokia? Kurssin vetäjänä toimi piirin toiminnanjohtaja Marja Kuuteri ja marttamme huolehtivat pienokaisista vauvaparkissa, jotta äidit pääsivät kokeilemaan soseruokien tekoa. Yhdistyksemme huolehti tilavarauksen ja mainonnan, kurssi rahoitettiin Raha-automaattiyhdistyksen Emma & Eljas hankkeesta.
Martan päivää vietettiin Garderobi teemalla Väärinmajassa. Marttojen Garderobissa keskustellaan vastuullisesta kuluttamisesta ja tekstiilijätteen vähentämisestä, josta Marttaliitto on tehnyt Ympäristöministeriön Kestävän kehityksen yhteiskuntasopimuksen – Suomi 2050 ohjelmassa. Harkitse- korjaa -kierrätä oli päivän teema, vanhoista tuunattiin uutta ja moni löysi kierrätettävien joukosta itselleen mieluisia asuja.
Ympäristö-asiat ovat olleet keskeisiä toiminnassamme ja syksyn ohjelmassa oli Teiskon marttojen kanssa yhteinen tutustuminen uuteen hyötyjätevoimalaan Tarastejärvellä. Myös Pirkanmaan Martat järjestivät siellä infotilaisuuden, joka käynnisti uuden hankkeen Pirkanmaan Jätehuolto yhtiön kanssa. Yhtiö haluaa käyttää hyväkseen marttaorganisaatiota jakaakseen tietoa alueen asukkaille uudesta hyötyjätekeskuksesta, jätteiden lajittelusta ja kierrätyksestä. Marttayhdistykset saivat käyttöönsä power-point esitykset ja niiden avulla tulisi järjestää 15 minuutin tietoiskuja 3 kappaletta vuoden 2017 aikana, jäsenillemme, yhteistyökumppaneille ja alueen asukkaille.
Kansainvälistä toimintaa yhdistyksemme raportoi poikkeuksellisen paljon, kun Lipstikka III opintokerhon aiheena oli Kulttuurikeitokset. Pääsimme tutustumaan libanonilaiseen, italialaiseen, meksikolaiseen ruokakulttuuriin ja ghanalaiseen keittiöön saimme afrikkalaisia vieraita. Taitoavain opiskelijat järjestivät myös kansainvälisen martta-illan Hämeenpuistossa Marttalassa, jossa ryhmä kielikurssilaisia maahanmuuttajia oli kokkailemassa suomalaista arkiruokaa.
Martta-iltojemme aiheita olivat perinteinen saunailta B&B Nostalgiassa, naisten ilta Liiviliike Pitsissä ja Martan mielihyvä-ilta kosmetologiopistolla. Jouluisiin tunnelmiin virittäydyttiin Minun Jouluni-konsertissa Messukylän kirkossa, jonka jälkeen puheenjohtaja kutsui meidät glögille uuteen kotiinsa.
Osallistuimme Marttojen kirkkopyhään Marian ilmestymispäivänä ja Teisko-seuran järjestämälle retkelle Louhisaaren kartanoon Askaisiin ja Rytsälän kotipuutarhaan Nousiaisissa. Myös Teiskon avoimiin mestaruuskisoihin Kurlinkissa osallistui marttajoukkueemme entiseen tapaan.
Talkootoiminnassa oltiin taas ahkerasti mukana. Puutarhakarkulaisia kuritettiin ja astiavarastolla inventoitiin ja kevätsiivottiin. Kanta-Teisko NS:n Nummisuutarit kesäteatterin väliaikakahvitukset toivat mukavan lisäyksen yhdistyksen budjettiin.
Yhteenvetona toiminta lukuina:
vuoden 2016 aikana järjestetiin 51 tapahtumaa, joissa 316 osallistujaa, eli 6 henkeä/tapahtuma vapaaehtoistoimijoita kirjattiin 97 ja heidän yhteinen tuntimääränsä oli 225.

KOULUTUSta oli vuoden aikana tarjolla runsaasti. Vietimme Itämeri-iltaa kevätkokouksen jälkeen, kun opintokerholaiset kertoivat ympäristöongelmista, jotka uhkaavat ainutlaatuisen meremme hyvinvointia. Tuija Suokonautio lauloi meille hienon sanoittamansa Itämeri-laulun! ”…Martat tahtoo vaikuttaa ja muuttaa maailmaa…”
Piirin hallitusten uusien jäsenten 2-päiväiseen koulutukseen Marttaliitossa Helsingissä osallistui sihteeri.
Marttapiirin järjestämiin puutarhamarttojen koulutuspäivään osallistui opintokerholaisia ja luottamusmarttakoulutukseen varapuheenjohtaja ja sihteeri. Piirin kurssitarjottimella oli Vesi jättää jäljen- teema, kotitalousneuvontaa, puutarha- ja ympäristö sekä järjestö-ja yhdistystoimintaan liittyviä hyviä luentoja ja ketjukoulutuksia tarjolla runsaasti – näitä kannattaisi jokaisen martan hyödyntää enemmän.

KALUSTO
Vuokrattavaa astiastoamme on huollettu ja uudistettu säännöllisesti. Arctica kahvikuppeja hankittiin lisää. Kalustovuokrauksen mainontaa tehostettiin ja varaston ovi onkin käynyt tiuhaan. Astiastoa vuokrattiin vuoden aikana 15 kertaa.
Kangaspuut ovat Arolassa Ulla-Maija Lanteella.

HALLINTO JA TOIMIHENKILÖT
Puheenjohtaja Salme Vähä-Eskelin johdolla aktiivinen marttahallitus toimi varapuheenjohtajana Saija Eerola, sihteerinä Reija Setälä ja taloudenhoitajana Sirpa Aulamo.
Hallituksen muut jäsenet olivat Pirkko Hakala, Tarja Huotari ja Tuija Suokonautio.
Kalustonhoitajina toimi Sirpa Aulamo, varalla Tuija Suokonautio, puutarhamarttoina Saija Eerola ja Ulla-Maija Lanne, nettimarttana Leena Tulivirta.
Yhdistyksemme edustajina Pirkanmaan Marttojen kevätkokouksessa oli Salme Vähä-Eskeli. Syyskokouksessa edustaja oli puheenjohtaja ja III taitoavaimen saaneet Sirpa Aulamo, Tuija Suokonautio ja Reija Setälä, joka on yhdistyksen edustaja piirin hallituksessa.

TIEDOTUS
Yhdistyksemme tapahtumista tiedoitettiin Teisko-Aitolahtilehden muistilistalla ja Aamulehden menoinfossa.
Sähköpostilla informoitiin jäseniä ja kuukausittain lähetettiin muistutuksia yhdistyksen tapahtumista.
Facebook ryhmässä kerrottiin toiminnasta vuoden aikana säännöllisesti. Ryhmämme kokoa tulisikin kasvattaa ja hyödyntää tämä keskustelufoorumi paremmin.
Uskollinen yhteistyökumppanimme paikallislehti Teisko-Aitolahti raportoi koulun opetuskeittiöltä ”Martat kokkasivat ystävänpäiväksi kaalista” ja ”Marttojen vauvanruokakurssilla opeteltiin soseruokien tekoa”. Myös Aamulehden Moroliitteen meidän kekkerit palstalla kerrottiin kuinka ”Äidit tekivät vauvanruokia Kämmenniemessä” ja vielä Martat lehtikin mainitsi kurssimme ja lapsiparkin artikkelissa, joka kertoi Iisalmessa pidetystä kurssista. Mukana oli ihana kuva puheenjohtajastamme vauva sylissään!
Kesän lehdessä kerrottiin, kuinka ”Kämmenniemeen saatiin muovinkeräyspiste”. Sen hankinnassa puheenjohtajamme oli aloitteellinen ja marttojen avulla saatiin kylän ekopisteelle uudet astiat muovin kierrättämiseksi.
Martan päivän vietosta Väärinmajassa kertoi artikkeli ”Martat harkitsivat, korjasivat ja kierrättivät”

MUISTAMISET JA HUOMIONOSOITUKSET
Merkkipäivää viettäviä jäseniä muistettiin onnitteluilla Martat-lehden Elämänmeno palstalla ja yhdistyksen omasta mallistosta kirjoneuleisilla marttasukkilla, joita on annettu lahjaksi ja kiitokseksi mm luennoitsijoille.

Syyskokouksen alussa ojennettiin puheenjohtajallemme Salme Vähä-Eskelille Marttaliiton uusi vapaaehtoistoimijamerkki kiitokseksi hänen innostavasta työstään yhdistyksemme hyväksi. Merkin ojensi hänelle v. 2017 alusta aloittava uusi puheenjohtaja Saija Eerola. Perusteluissa todettiin Salmen huikea vapaaehtoistuntien määrä monissa luottamustoimissa, vieraslajitalkoissa ja erilaisissa kahvituksissa. Hän on myös koordinoinut yhdistyksemme yhteistyötä seurakunnan ja vanhushuollon kanssa.

ARVIO TULEVASTA TOIMINNASTA
ELÄMÄ ON PARASTA ITSE TEHTYNÄ 2017–2019
Uusi strategiakausi vuosille 2017-2019 on käynnistymässä. Elämä on parasta itse tehtynä -tunnuslauseemme innostaa tekemään, osallistumaan ja vaikuttamaan.
Martat ottavat digiloikan ja se tuo tullessaan paljon uudistuksia. Marttojen verkkosivut uudistuvat. Kyseessä ei ole pelkkä päivitys, vaan samalla luomme uutta toimintakulttuuria, mm. marttachat on aloittanut toimintansa. Liiton sähköisiä palveluja kehitetään. Jäsenrekisteri on jo uudistettu ja muutoksia on tulossa myös tapahtumaraportointiin ja toimintakalenterimme v.2017 on jo laadittu uudelle järjestelmiin sopivalle pohjalle.
V 2017 toimintasuunnitelmassa näkyy Suomi 100 juhlavuosi ja ympäristöasiat.
Pirkanmaan Jäteyhtiön kanssa käynnistetty hanke velvoittaa meitä tulevan vuoden aikana selvittelemään taloudellista jätehuoltoa ja kierrättämistä. Kestävä kehitys istuu hyvin martan arvomaailmaan -nyt opimme itse ja opetamme muita!
Marttaliiton Hetki on käsillä -teemalla martat osallistuvat Suomi100 juhlavuoteen ja tarkoitus on jatkaa myös ensi vuonna, kun Martat täyttävät 120 vuotta. Kampanjan aikana korostamme käsillä tekemistä, käsityötaitojen ylläpitämistä ja liiton historiaa. Esim. napin ompelu tulisi kuulua jokaisen kansalaistaitoihin. Yli sadan vuoden aikana ovat martat olleet samalla asialla, kotien ja perheiden hyvinvoinnin ja arjen sujumisen asiantuntijoina. Liiton verkkosivuilta löytyy kattava aineisto, jota voimme käyttää suunnitellessa tapahtumia kirjastoihin, kouluihin ja toreille, ihmisten joukkoon- Hetki on käsillä on Marttojen lahja 100v Suomelle.
Hetki on käsillä – Työpajassa, uudessa ompeluseurassa, eri-ikäiset ihmiset opettelevat yhdessä tekstiilien korjaustaitoja. Samalla he saavat elämyksiä ja tietoa suomalaisten vaikuttajanaisten merkityksestä, kun nämä kouluttivat koteja ja innostivat naisia äänestämään sata vuotta sitten. Työpajat liittyvät kiinteästi Marttaliiton kohtuullisen ja vastuullisen kuluttamisen teemaan, jossa tekstiilijätteen vähentämisellä on tärkeä rooli.

Marttahallitus kiittää yhdistyksen jäseniä aktiivisesta osallistumisesta ja luottamustehtävissä toimivia arvokkaasta työpanoksesta marttojemme hyväksi.

Kämmenniemen Martat hallituksen puolesta sihteeri Reija Setälä