KÄMMENNIEMEN MARTAT ry toimintasuunnitelma 2021

 

Hyvästä arjesta parempi maailma 

Martat on kotitalousneuvontajärjestö, jonka tehtävänä on edistää kotien ja perheiden toimivaa ja kestävää arkea. Strateginen lupauksemme on tehdä arjen tekoja huomista varten. Toiminnassamme korostuvat käytännölliset ja vaikuttavat ratkaisut. Jäsenemme eli martat toimivat yhdessä järjestön asiantuntijoiden kanssa kestävän kulutuksen käytännön ratkaisujen lähettiläinä ja neuvonnallamme saamme ihmiset muuttamaan arjen valintojaan kestävämpään suuntaan.

Vuosi 2021 on marttajärjestön strategiakauden toinen vuosi. Toiminnallemme tärkeitä periaatteita ovat yhdessä tekemisen ilo, kestävät valinnat ja avoimuus.

Vuoden 2021 teema on kohtuullisuus

Vuonna 2021 Marttojen teema on kohtuullisuus. Kestävä kehitys ja ympäristöystävälliset toimintatavat ovat aina olleet osa Marttojen neuvontaa. Tänään tarvitsemme entistäkin enemmän tekoja huomista varten. Huominen arki rakentuu tämän päivän teoista.

Marttatoiminnassa tuodaan konkreettisesti esille, millaisia muutoksia ja valintoja arjessa ja kulutuksessa tarvitaan, jotta luonnonvarojen kulutuksessa ja suomalaisten hiilijalanjäljessä päästään kestävälle tasolle sekä neuvomme, kuinka se tehdään.

Haluamme, että yksi maapallo riittää. Jos kaikki kuluttaisivat luonnonvaroja yhtä paljon kuin suomalaiset, tarvittaisiin lähes neljä maapalloa tuottamaan tarvittavat luonnonvarat. Vuoden 2021 teemamme, kohtuullinen kulutus, näkyy läpileikkaavana kaikessa vuoden toiminnassa.

Martoissa tahto osata itse muuttuu toiminnaksi. Muutamme maailmaa tekemällä pieniä asioita isosti. Tänä vuonna haastamme martat, marttayhdistykset ja kumppanimme, päätöksentekijät ja elinkeinoelämän tekemään tekoja, jotta yksi maapallo riittää.

Yhdistyksen toiminta on innostavaa ja kiinnostavaa

Martat on vahva yhteisö, jossa tehdään ja opitaan yhdessä. Järjestön voima on jäsenissä, yhdistyksissä ja toimintaryhmissä. Yhdistyksen toiminnan kehittämisen tavoitteena on innostava ja kiinnostava marttatoiminta, johon halutaan tulla ja jossa halutaan olla mukana. Marttailussa korostuukin yhdessä tekemisen ilo. Haluamme saada nykyistä suuremman joukon toimimaan marttojen tavoitteiden ja arvojen mukaisesti sekä ilmastokestävyyden ja kohtuullisuuden puolesta. Martat tekevät hyvää minulle, meille, lähiyhteisölleen ja maailmalle.

Tavoitteet

* Yhdistyksen jäsenyys koetaan kiinnostavaksi. Yhdistykseen liittyy enemmän uusia jäseniä, kuin mitä siitä eroaa.

* Marttailu mahdollistaa erilaisia, vaikuttavia ja sisältölähtöisiä kohtaamisia.

* Yhdistyksen toiminta on monipuolista ja toimintakalenterista löytyy innostavaa ja kiinnostavaa toimintaa kaikille jäsenille.

* Yhdistyksen toiminta on avointa ja uudet jäsenet ovat tervetulleita mukaan.

* Yhdistyksen toiminnassa opitaan yhdessä sekä siirretään osaamista ihmiseltä ja sukupolvelta toiselle.

* Yhdistyksen toiminta innostaa marttoja edistämään ilmastokestävää arkea ja ruokaa sekä kohtuullista kulutusta.

* Martat edistävät tekstiilien vastuullista ja kohtuullista kuluttamista ja kiertotaloutta. Yhdistys kannustaa harkitsemaan, korjaamaan ja kierrättämään.

* Yhdistys huomioi toiminnassaan marttajärjestön strategian ja uudistetun brändin sekä toimintavuoden yhteiset teemat ja tapahtumat.

Toimenpiteet

* Yhdistyksellä on marttailtoja, joiden teemoina ovat esimerkiksi:

► Kohtuullinen kulutus, esim. Yksi maapallo riittää

► Tekstiilien vastuullinen kuluttaminen esim. Garderobi: Harkitse, korjaa, kierrätä

► Ruoka, esim. Yhden padan taktiikka, Silkkaa hapatusta, Kattilamatka Afrikkaan, Suomalaista superruokaa, Nyt tehdään hyvää – kestävää ruokaa arkeen tai Ruokailoa ikävuosiin

► Energian käyttö ja säästäminen: Esim. Energiajärkeä joka kotiin

► Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät ja niistä saatava tieto

► Ekologinen kodinhoito, esim. Isoäidin siivousvinkit

► Käsityöt, esim. vanhasta uutta: Käsilaukun, ostoskassin ja viikonloppulaukun tekeminen tai vaatteiden korjaaminen ja tuunaus

► Puutarha, esim. Kotipihan suunnittelu ja turvalliset kasvivalinnat, hyötykasvit, monimuotoinen kotipiha, perinnehuonekasvit ja kylvökukat

► Lokakuu on Puurokuu tai muu kansainvälinen marttailta, jonka tuotto lahjoitetaan Marttojen kehitysyhteistyöhön.

► Varautuminen ja kolmen päivän kotivara

► Vierailu tai vierailija

► Kulttuuri

► Hyvinvointi ja liikunta

 

* Yhdistys osallistuu marttayhdistysten vuoden suurimpaan tapahtumaan Maailman suurin marttailta on vaatteidenvaihtopäivä viikolla 16 (19.-25.4.). Martat kokoontuvat samalla viikolla eri puolilla Suomea järjestäen vaatteidenvaihtotapahtumia ja vaikuttamaan tekstiilien kestävään käyttöön.

* Yhdistyksen syyskausi aloitetaan Itämeripäivän piknikillä 26.8. Luonnon helmassa nautitaan Itämeri- ja ilmastoystävällisiä tarjoiluja ja kerätään roskia lähiympäristöstä.

* Yhdistys innostaa suomalaisia liikkumaan ja retkeilemään luonnossa sekä hyödyntämään luonnonantimia järjestämällä Marttojen sienipäivänä 30.8. tai sieniviikoilla 30.8.-12.9. sieniretken yhteistyössä Suomen Ladun paikallisen yhdistyksen kanssa.

* Yhdistys järjestää Marttailuviikolla 25.-31.10. Yksi maapallo riittää -marttaillan tai -tapahtuman. Marttailuviikolla innostetaan muuttamaan omaa käyttäytymistä ja valintoja ilmaston kannalta kestävämmäksi konkreettisilla ja innostavilla esimerkeillä.

* Yhdistys osallistuu Lokakuu on Puurokuu -kampanjaan tyttöjen ja naisten puolesta keittämällä puuroja ja lahjoittamalla myyntituoton Marttojen hankkeille Etiopiaan ja Malawiin.

* Käsityötoiminnassa suunnitellaan ja toteutetaan vanhasta uutta sekä tehdään kierrätysmateriaaleista kasseja. Kun osaa itse tehdä, korjata tai tuunata, voi säästää rahaa ja luontoa. Tehdyistä laukuista järjestetään näyttely.

* Yhdistys on mukana Miksi pakkausmerkinnät? -kampanjassa ja järjestää pakkausmerkinnöistä neuvontatilaisuuden esimerkiksi kauppakeskuksessa tai jonkun tapahtuman yhteydessä.

* Yhdistys osallistuu tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävään paikalliseen tapahtumaan kuten rasisminvastaiseen tilaisuuteen tai Pride-viikon yleisötapahtumaan.

* Yhdistys kysyy jäseniltä heidän toiveitaan.

* Yhdistyksen hallituksen jäsenet osallistuvat piirin järjestämään koulutukseen, toiminnansuunnitteluiltaan tai yhdistystapaamiseen.

* Yhdistyksellä on Martat.fi-nettisivut. Yhdistys päivittää säännöllisesti kotisivujaan Martat.fi-sivuilla ja linkittää niille ja Martat.fi-sivuille sosiaalisen median päivityksissään.

* Yhdistys innostaa jäseniään yhdessä oppimiseen sekä Martta-akatemian kursseille, webinaareihin ja marttaopintoihin.

Talous mahdollistaa toiminnan

Yhdistyksen toimintaedellytykset turvataan pitämällä talous tasapainossa pitkäjänteisesti siten, että toimintakulut eivät ylitä tuottojen määrää.

Tavoitteet

* Yhdistyksen talous on tasapainossa.

Toimenpiteet

* Yhdistykselle laaditaan tasapainoinen talousarvio, jonka toteutuminen varmistetaan kurinalaisella talouden hoidolla.

* Kirjanpito on ajantasaista ja tilinpäätökset moitteettomia.

* Taloudesta raportoidaan sovitulla jaksotuksella.

Mittarit

Marttajärjestölle on määritelty vuoden 2021 ydinmittarit. Yhdistysten mittarit ovat:

* Jäsenmäärä ja sen muutos. Tavoitetaso: Jäsenmäärä kasvaa tai pysyy samana kuin 2020.

* Jäsenpito. Tavoitetaso: Yhdistykseen liittyy enemmän jäseniä kuin eroaa.

* Vapaaehtoistoiminnan tunnit. Tavoitetaso: Vapaaehtoistoiminnan tuntien määrä kasvaa 5 %.

 

TAPAHTUMAKALENTERI V. 2021

TAMMIKUU 26.1. klo 17 Vuoden vihannes – kurpitsa
Luennoitsija Maarit Enne

HELMIKUU marttailta teemalla Luonnon kaunis
myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana virtuaalisena

MAALISKUU
21.3. Marian ilmestymispäivä, Marttojen kirkkopyhä
30.3. klo 18 KEVÄTKOKOUS
Opastettu kaupunkikävely yhdessä Pirkanmaan Kansainvälisten Marttojen kanssa. 

HUHTIKUU
19.-25.4.Maailman suurin marttailta on vaatteidenvaihtopäivä
21.4. Piirin kevätkokous
23.4. Marttaliiton vuosikokousseminaari: Yksi maapallo riittää
24.4. Marttaliiton vuosikokous

TOUKOKUU astiavaraston kevätsiivous
5.5. Viekas -vieraslaji hankkeen koulutus

KESÄKUU vieraslajitalkoot
28.6.-4.7. Pride-viikko

HEINÄKUU
26.7. Martan päivä

ELOKUU
26.8. Itämeripäivän piknik
28.8. Valtakunnallinen sienipäivä ja Nuku yö ulkona – kaikki 3 aihetta yöretkellä Vähäsillassa

SYYSKUU Kässäkahvila aiheina makrame ja kestokassit
30.8.-12.9. Sieniviikko
30.8.-12.9. Marttojen ja Suomen Ladun sieniretket

LOKAKUU Lokakuu on puurokuu SYYSKOKOUS- puurotarjoilu
25.-31.10. Marttailuviikko: Yksi maapallo riittää

MARRASKUU KV-ilta aiheina Etiopia ja seurakuntien hankkeen kuulumiset

JOULUKUU marttailta joulun hengessä

TOIVOTAMME MUKAVIA YHTEISIÄ MARTTAILUHETKIÄ