Kuvia 2022

Syksyn 2021 aikanan neuloimme Neulekahvila Kirjakoukussa Iisalmen kirjastossa sytö-pipoja Kysiin LC IIsalmi Yläsavottarien pyynnöstä. Värikkäitä pipoja valmistukin parikymmentä.

Kuvia  2021

Iisalmen marttayhdistykset pitivät yhdessä joulumyyjäiset Iisalmen torilla torikojuissa. Myynnissä oli leivonnaisia ja arpoja. Kaikki tuoteet tekivät hyvin kauppansa. Kankaan martat leipoivat ja paistoivat joulumyyjäistuotteita Lippuniemen seurakuntakodilla.

Pikkujouluja vietimme ravintola Golden Domessa jouluruokailun merkeissä.

Marraskuun marttailtaa vietimme kankaanpainannan merkeissä. Kuvioimme leivinliinoja käyttäen eri painotekniikoita ja kirjontaa. Tosi hienoja ja erilaisia leivinliinoja valmistui. Kankaanpainantaa jatkoimme Kässäkahvillass tutustuen seulapainantaan

Savon marttojen piirikokous pidettiin Mikkelissä 13.11.2021. Kankaan martoista kokoukseen osallistuivat Marita Karppinen ja Marja Salmi. Marita Karppinen valittiin uudelleen Savon piirin hallitukseen kahdeksi vuodeksi. Tutustuimme myös 6-70 -lukujen vattenäyttelyyn ja kuulimme mielenkiintoisen esitelmän vaatteiden ekologisuudesta.

Iisalmen marttayhdistykset neuloivat syksyn aikan villasukkia Ohjaaamon asiakkaille joululahjaksi. Ohjaamon Tarja kiittää.

Teatteriretken teimme Kajaanin teatteriin katsomaan ”Zorro”-näytelmää.

Yhden kattilan kursilla valmistimme nopeita ruokia kattiloissa ja uunipannulla.

Iisalmen Omakotiyhdistykselle keitimme kokouskahvit  ja leivoimme marjaleivokset.

Iisalmen  taitoshop Alliinassa vierailimme tutustumassa kankaankudontaan ja kurssitarjontaan ja saimme uusia ideoita muunmuassa tuftauksesta.

Syyskuussa Iisalmeen perustettiin Marttojen Kässäkahvila.Olemme kokoontuneet syksyn aikan kolme kertaa kuukauden viimeinen maanatai klo 17-19. Koontumisten aiheina on ollut koukkuaminen ja kankaanpainanta. Ensi keväänä jatketaan uusilla aiheilla.

Kankaan martoilla syyskuu oli puurokuu. Keitimme pottupuuroa ja tarjoilimme sitä Iisalmen torilla. Pottupuuron syöjiä oli runsaasti ja se sai runsaasti kehuja. Tuoton lahjoitimme Marttaliiton kehitysapukohteisiin.

Sunnuntaina 5.9. vietettiin Marttojen kirkkopyhää Kansanlaulumessun muodossa Kustaa Aadolfin kirkossa. Vastuuryhmänä avustamassa olivat Nerohvirta-Kotikylän ja Kankaan martat.

Lauantaina 4.9. vietimme lasten ja perheiden sieniretkipäivää Sikokallion majalla. Iisalmen marttayhdistykset järjestivät tapahtuman yhdessä Iisalmen Ladun kanssa. Tapahtumassa tunnistettiin sieniä, maisteltiin paistettuja tatteja ja käytiin metsässä sieniretkillä.

Lauantaina 21.8. vietimme vaatteidenvaihtotapahtumaa Iisalmen koivukujalla ”Teemalla tuo ja vie”. Tapahtuman järjestivät Iisalmen marttayhdistykset ja Iisalmen nuorisopalvelu.

Elokuussa tutustuimme ranskalaisen keittiöpuutarhan, potagarin ja japanilaisen puutarhan saloihin.

Martanpäivänä 26.7. veimme kukan Aini Laguksen haudalle ja teimme hautausmaakävelyn Vanhalla hautausmaalla Marita-oppaan johdolla.

Kesäkuussa paistelimme juhannusletut Genelecillä.

Kevätkauden päätteeksi teimme retken Kainuunmäkeen. Herkuttelimme muurinpohjaletuilla, Heikki Remes maistatti meilla juustoja ja viinejä ja kodassa nautimme pannukahvit ja paistoimme makkarat.

Toukokuussa saimme tietoa Kotitarveviljelystä teemalla ”Kasvata ruokaa viljelylaatikossa”

Huhtikuussa vietimme Garderobi-iltaa teemalla ”Harkitse,huolla,kierrätä” ja tutustuimme myös Capslook- vaatteidenjärjestysmetodiin.

Maaliskuussa Iikka Kauppinen kertoi meille muistoja ja tapahtumia Iisalmen 130-vuotisen historian ajalta.

Helmikuussa osallistuimme Iisalmi 130 vuotta – lumiukkotempaukseen ”Pihalla kuin lumiukko”. Me Kankaan Martat veistelimme neljä Martta-teemaista lumiukkoa: ruokamartan, kässämartan, puutarhamartan ja maapallon (ilmastomartan). Samalla toimme esiin marttojen uutta brändiä ja lupausta ”Hyvästä arjesta parempi maailma”.

 Savon piirin Eevi-hanke toteutettiin yhdistyksessämme helmikuussa. Kolmella ruokakurssilla aiheina olivat kuidut, proteiinit ja superruoka. Neljännellä kurssilla teimme kaupunkikävelyn Iisalmen keskustan alueella ja vierailimme luontomuseossa.

Monimuotoinen kotipiha -illassa saimme tietoa ympäristöystävällisen kotipuutarhan perustamisesta.

Sitten oli vuorossa Martta-niksi  -ilta, jossa harjoittelimme parsimista, pullapitkon letitystä ja sukan kantapään neulomista.

Vuoden ensimmäisessä marttaillassa tutustuimme Well02 höyryhengityslaitteen toimintaan ja hyötyihin. 

Kuvia 2020

Joulukuussa järjestimme yhdessä Niemisten ja Nerohvirta-Kotikylän marttojen kanssa joulumyyjäiset. Myimme tuotteitamme ja arpoja Iisalmen torilla joulumökeissä. Tuotteet ja arvat tekivät hyvin kauppansa ja kaikki oli myyty jo puoleen päivään mennessä.

Joulukuun alussa vietimme pikkujouluja perinteisesti. Nautimme riispuurosta rusinasopan kera ja lauloimme joulujauluja. Illan ohjelmassa oli myös jouluaiheinen visailu.

Marraskuussa Maaria Eriksson kertoi meille kotivarasta ja esitteli Havukan pihkatuotteita.

Marraskuussa Savon Marttojen syyskokouksessa Kankaan martta Marita Karppinen valittiin Savon Marttojen hallitukseen.

Marraskuussa pidimme Suomalaista superruokaa- illan. Suppilovahverot olimme itse  käyneet poimimassa Jyrkän metsistä.

 

Lokakuussa saimme tietoa edunvalvonnasta ja perintöasioista.

Alkusyksystä olemmme harjoittaneet hyväntekeväisyyttä. Osallistuimme Iisalmen seurakunnan ja Iisalmen yrittäjänaisten  ”Kävele naiselle ammatti” -tapahtumaan. Tapahtumassa käveltiin ammatti 44 naiselle kehitysmaissa. Lokakuu oli tietenkin puurokuu ja valmistimme  pottupuuroa, ruispuolukkapuuroa ja omenakaneli-tuorepuuroa ja tarjoilimme niitä 1€/annos. Hyvin maistuivat puurot! Martatillan pidimme teemalla ”Martat Afrikassa 40 vuotta”

”Suomalaista superruokaa” -ketjukoulutus Iisalmessa 22.9. Voi, mitä ihania herkkuja!

Syksyn marttailutoiminta käynnistyi lettukestien ja syyskauden ohjelman suunnittelulla 9.9. 

Ihailimme myös Marttapukua 50-luvulta.

Savon piirin Marttojen valtakunnallinen sienineuvontapäivä pidettiin 29.8. Iisalmen torilla. Paikalla oli runsaasti sienistä kiinnostunutta väkeä.

Muurinpohjalettuja 16.6.

Paistoimme Genelecillä juhannuksen kunniaksi muurinpohjalettuja. Ja hyvin maistuivat.

Toukokuu 

Toukokuussa tutkailimme mahdollisia ulkoilureittejä syksyn marttailuiltoihin Soidinvaaaralla ja Väisälänmäellä

Savon Marttojen kevätkokous 18.4.

Kevätkokous Mikkelissä sujui hienosti zoomin kautta.

Pääsiäisviikko 15

Pääsiäisviikolla 15 muistimme jäseniämme  perinteisellä pääsiäisskorttitevehdyksellä.

Koronakaranteeni 13.3.

13.3. lähtien kevään koko toimintamme peruuntui koronaviruksen vuoksi.

Ilmastoruokailta 11.3.

Ilmastoruokaillassa valmistimme maistuvia ruokia teemalla ”Hyvä arki kuuluu kaikille”.

Kevätkokous 26.2.

Kevätkokouksessa hyväksyimme uudet säännöt ja siirryimme yhden kokouksen malliin.

Suuri Marttailta 13.2.

Vietimme Maailman suurinta marttailtaa Iisalmen työväentalolla yhdessä kaikkien iisalmelaisten yhdistysten kanssa. Paikalla meita meitä marttoja oli yli 100. Muistelimme menneitä ja nautimme kakkukahvit.

Kuvia 2019

Marttaliiton 120-vuotis juhlavuoden aloitimme tammikuun 31. päivä Maailman suurimman Marttaillan vietolla Koljonvirran kartanolla. Koljonvirran kartanolla sijaitsi Alli Nissisen kotitila, Virran tila. Alli Nissinen oli Marttaliiton perustaja jäsen ja Emäntä-lehden päätoimittaja. Suurta Marttailtaa oli viettämässä Ylä-Savon marttayhdistykset. Koljonvirran kartanon isäntä Jamppa Kääriäinen viihdytti musiikillaan juhlijoita. Ilalliseksi nautimme kolmen kalan keittoa ja ruisleipää.

Helmikuussa osallistumme Iisalmen seurakunnan järjestämään Naistenpäivään. Sinne valmistimme herkullisen keittoaterian.

Kevään aikana saimme tietoa hautojenhoidosta, maidosta ja jätteiden lajittelusta. Vietimme myös ”Marttailtaa vanhaan malliin” ja teimme teatteriretken Helsingin Kansallsiteatteriin katsomaan näytelmää”Kolme sisarta”. Samalla retkellä vierailimme Hietaniemen hautausmaalla, Vanhan Sataman käsityömessuilla ja Amos Andersonin taidemuseossa Magritten näyttelyssä.

Maaliskuussa osallistuin Hilkka-Liisan kanssa Mediamartta-koulutukseen Kuopiossa. Se oli hyvin tiivis neljän tunnin pikakoulutus, mutta jotain siitä mieleenkin jäi.

Maaliskuussa nautimme myös Marttaliiton syntymäpäiväkakkukahvit. Herkulliset kakut oli leiponut Eila-marttamme.

Huhtikuussa pidimme ”Munasta on moneksi” -illan ja valmistimme toinen toistaaan herkullisempia munaruokia.

Huhtikuussa osallistuimme Savon piirin kevätkokoukseen Lapinlahdella Portaanpään kansanopistolla. Samalla vietimme  Lapinlahden Marttojen 110-vuotisjuhlaa.

Toukokuussa teimme teatterimatkan Kajaanin kaupunginteatteriin katsomaan näytelmää ”Pässi”.

Toukokuun lopussa vietimme villiyrtti-iltaa Tuomirannassa. Salaattitarpeet ja horsman varret keräsimme suoraan luonnosta. Muurinpohjalettuja nokkosella höystettynä, nokkoskorppuja, maitohorsman varsia pekonikääreessä, vuohenputkipiirakkaa, luonnonyrttisalaattia. 

Kesäkuussa viettiin Iisalmen kirjastolla  ”Avoimien ovien”-päivää. Kankaan Martat paistoivat kuumat makkarat sadalle ensimmäiselle kirjastossa vierailleille.

Syyskauden 2019 aloitimme syksyn toiminnan suunnittelulla, kahvittelulla ja kesän kuulumisten vaihtamisella.

11.9. Heta Nykänen Savon piiristä Kuopiosta piti meille sieniruokakurssin ja kertoi ruokasienien käyttömahdollisuuksista ja esitteli myös muutamia myrkkysieniä. Lopuksi nautimme ruokakurssin tuotoksista, kanttarelleilla täytetyistä kesäkurpitsoista, tattirisotosta, rouskuriskoista, sienikupeista ja sienisalaatista.

13.9. Ylä-Savon Martat Sonkajärveltä ja Iisalmesta suuntasivat Helsinkiin Suurelle Marttatorille

. Aurinkoisella Marttatorilla saimme tietoa monenmoisista asioista kuten matonkuteiden leikkaamisesta, yrteistä, kierrätyksestä, hyönteishotelleista, ilmastonmuutoksesta. Meitä Kankaan Marttoja oli mukana 11. Mukaan tarttui tietenkin marttatuotteita, marttahuivi ja pipo.

20.9. Genelecin harjannostajaisiin keitimme hernekeittoa, joka sai paljon kehuja ruokailijoilta. Tarjosimme myös pullakahvit.

13.10. Nyt Leivotaan! -marttaillassa nautimme makoisista leivonnaisista ja saimme uusia ideoita leivontaan. 

Syksyn aikana vierailimme Keskusapteekissa, saimme hyviä neuvoja ensiapukoulutuksessa, pidimme Säästöpankki Opitalla oman syyskokouksemme ja edustimme myös Savon piirin syyskokouksessa.

30.11. Tarjoilimme Iisalmen Prismassa joulunavajaiskahvit.

4.12. Leivontaillassa leivoimme pipareita, piparkakkutalon osia ja viipalepikkuleipiä joulumyyjäisiä varten

jotka tekivät kauppansa Iisalmen marttayhdistysten joulumyyjäisissä Työväentalolla.

6.12. Itsenäisyyspäivänä vietimme pikkujoulua itsenäisyyspäiväruokailun merkeisssä Raatihuoneella. Kankaan marttoja oli runsaasti, noin 50, juhlimassa itsenäisyyttä ja nauttimasssa hyvästä ruuasta. Muistimme erovuoroisia hallituksen jäseniä ja puheenjohtajan nuija vaihtoi omistajaa.

Kuvia 2018

Alkuvuodesta 2018 valmistimme Arkiruokaa- ja Kas kas kasviksia -teemoilla maittavia aterioita

Kevään aikana valmistimme toinentoistaan kauniimpia patalappuja ” Suureen patalapputempaukseen”. Patalaput olivat toukokuussa esillä Iisalmen Prismassa ja Pohjolankadun Koivukujalla, josta jokainen halukas sai noutaa itselleen mieleisimmän patalapun.

Syyskuussa pidettiin Savon Marttojen kirkkopyhä Kustaa Aadolfin kirkossa. Saarnan piti Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

Loppusyksystä toteutimme yhdessä 90. toimintavuottaan juhlivan Novita-lankafirman ja Juhani Ahon koulun 8. luokkien tekstiilityöryhmien kanssa projektin teemalla ”Perinteisiä taitoja tulevaisuuden osaajille.” Novita lahjoitti oppilaiden käyttöön 5 kg Juhani-lankaa ja 40 sukkapuikot. Kankaan Martat kävivät kertomassa Martta-toiminnasta ja käsityöihin liittyvistä hyvänteväisyystempauksista mm. Suomi100- sukat vastasyntyneille 2017, patalapputempauksesta 2108 ja Sukat äideille-tempauksesta 2019.

Syyskokouksessa nautimme smoothieita ja pikkusyötäviä.

Marraskuussa juhlimme Kankaan Marttojen 65-vuotissyntymäpäivää jouluaterian ja ansiomerkkien jaon merkeissä.