Kuvia 2020

Muurinpohjalettuja 16.6.

Paistoimme Genelecillä juhannuksen kunniaksi muurinpohjalettuja. Ja hyvin maistuivat.

Toukokuu 

Toukokuussa tutkailimme mahdollisia ulkoilureittejä syksyn marttailuiltoihin Soidinvaaaralla ja Väisälänmäellä

Savon Marttojen kevätkokous 18.4.

Kevätkokous Mikkelissä sujui hienosti zoomin kautta.

Pääsiäisviikko 15

Pääsiäisviikolla 15 muistimme jäseniämme  perinteisellä pääsiäisskorttitevehdyksellä.

Koronakaranteeni 13.3.

13.3. lähtien kevään koko toimintamme peruuntui koronaviruksen vuoksi.

Ilmastoruokailta 11.3.

Ilmastoruokaillassa valmistimme maistuvia ruokia teemalla ”Hyvä arki kuuluu kaikille”.

Kevätkokous 26.2.

Kevätkokouksessa hyväksyimme uudet säännöt ja siirryimme yhden kokouksen malliin.

Suuri Marttailta 13.2.

Vietimme Maailman suurinta marttailtaa Iisalmen työväentalolla yhdessä kaikkien iisalmelaisten yhdistysten kanssa. Paikalla meita meitä marttoja oli yli 100. Muistelimme menneitä ja nautimme kakkukahvit.

Kuvia 2019

Marttaliiton 120-vuotis juhlavuoden aloitimme tammikuun 31. päivä Maailman suurimman Marttaillan vietolla Koljonvirran kartanolla. Koljonvirran kartanolla sijaitsi Alli Nissisen kotitila, Virran tila. Alli Nissinen oli Marttaliiton perustaja jäsen ja Emäntä-lehden päätoimittaja. Suurta Marttailtaa oli viettämässä Ylä-Savon marttayhdistykset. Koljonvirran kartanon isäntä Jamppa Kääriäinen viihdytti musiikillaan juhlijoita. Ilalliseksi nautimme kolmen kalan keittoa ja ruisleipää.

Helmikuussa osallistumme Iisalmen seurakunnan järjestämään Naistenpäivään. Sinne valmistimme herkullisen keittoaterian.

Kevään aikana saimme tietoa hautojenhoidosta, maidosta ja jätteiden lajittelusta. Vietimme myös ”Marttailtaa vanhaan malliin” ja teimme teatteriretken Helsingin Kansallsiteatteriin katsomaan näytelmää”Kolme sisarta”. Samalla retkellä vierailimme Hietaniemen hautausmaalla, Vanhan Sataman käsityömessuilla ja Amos Andersonin taidemuseossa Magritten näyttelyssä.

Maaliskuussa osallistuin Hilkka-Liisan kanssa Mediamartta-koulutukseen Kuopiossa. Se oli hyvin tiivis neljän tunnin pikakoulutus, mutta jotain siitä mieleenkin jäi.

Maaliskuussa nautimme myös Marttaliiton syntymäpäiväkakkukahvit. Herkulliset kakut oli leiponut Eila-marttamme.

Huhtikuussa pidimme ”Munasta on moneksi” -illan ja valmistimme toinen toistaaan herkullisempia munaruokia.

Huhtikuussa osallistuimme Savon piirin kevätkokoukseen Lapinlahdella Portaanpään kansanopistolla. Samalla vietimme  Lapinlahden Marttojen 110-vuotisjuhlaa.

Toukokuussa teimme teatterimatkan Kajaanin kaupunginteatteriin katsomaan näytelmää ”Pässi”.

Toukokuun lopussa vietimme villiyrtti-iltaa Tuomirannassa. Salaattitarpeet ja horsman varret keräsimme suoraan luonnosta. Muurinpohjalettuja nokkosella höystettynä, nokkoskorppuja, maitohorsman varsia pekonikääreessä, vuohenputkipiirakkaa, luonnonyrttisalaattia. 

Kesäkuussa viettiin Iisalmen kirjastolla  ”Avoimien ovien”-päivää. Kankaan Martat paistoivat kuumat makkarat sadalle ensimmäiselle kirjastossa vierailleille.

Syyskauden 2019 aloitimme syksyn toiminnan suunnittelulla, kahvittelulla ja kesän kuulumisten vaihtamisella.

11.9. Heta Nykänen Savon piiristä Kuopiosta piti meille sieniruokakurssin ja kertoi ruokasienien käyttömahdollisuuksista ja esitteli myös muutamia myrkkysieniä. Lopuksi nautimme ruokakurssin tuotoksista, kanttarelleilla täytetyistä kesäkurpitsoista, tattirisotosta, rouskuriskoista, sienikupeista ja sienisalaatista.

13.9. Ylä-Savon Martat Sonkajärveltä ja Iisalmesta suuntasivat Helsinkiin Suurelle Marttatorille

. Aurinkoisella Marttatorilla saimme tietoa monenmoisista asioista kuten matonkuteiden leikkaamisesta, yrteistä, kierrätyksestä, hyönteishotelleista, ilmastonmuutoksesta. Meitä Kankaan Marttoja oli mukana 11. Mukaan tarttui tietenkin marttatuotteita, marttahuivi ja pipo.

20.9. Genelecin harjannostajaisiin keitimme hernekeittoa, joka sai paljon kehuja ruokailijoilta. Tarjosimme myös pullakahvit.

13.10. Nyt Leivotaan! -marttaillassa nautimme makoisista leivonnaisista ja saimme uusia ideoita leivontaan. 

Syksyn aikana vierailimme Keskusapteekissa, saimme hyviä neuvoja ensiapukoulutuksessa, pidimme Säästöpankki Opitalla oman syyskokouksemme ja edustimme myös Savon piirin syyskokouksessa.

30.11. Tarjoilimme Iisalmen Prismassa joulunavajaiskahvit.

4.12. Leivontaillassa leivoimme pipareita, piparkakkutalon osia ja viipalepikkuleipiä joulumyyjäisiä varten

jotka tekivät kauppansa Iisalmen marttayhdistysten joulumyyjäisissä Työväentalolla.

6.12. Itsenäisyyspäivänä vietimme pikkujoulua itsenäisyyspäiväruokailun merkeisssä Raatihuoneella. Kankaan marttoja oli runsaasti, noin 50, juhlimassa itsenäisyyttä ja nauttimasssa hyvästä ruuasta. Muistimme erovuoroisia hallituksen jäseniä ja puheenjohtajan nuija vaihtoi omistajaa.

Kuvia 2018

Alkuvuodesta 2018 valmistimme Arkiruokaa- ja Kas kas kasviksia -teemoilla maittavia aterioita

Kevään aikana valmistimme toinentoistaan kauniimpia patalappuja ” Suureen patalapputempaukseen”. Patalaput olivat toukokuussa esillä Iisalmen Prismassa ja Pohjolankadun Koivukujalla, josta jokainen halukas sai noutaa itselleen mieleisimmän patalapun.

Syyskuussa pidettiin Savon Marttojen kirkkopyhä Kustaa Aadolfin kirkossa. Saarnan piti Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

Loppusyksystä toteutimme yhdessä 90. toimintavuottaan juhlivan Novita-lankafirman ja Juhani Ahon koulun 8. luokkien tekstiilityöryhmien kanssa projektin teemalla ”Perinteisiä taitoja tulevaisuuden osaajille.” Novita lahjoitti oppilaiden käyttöön 5 kg Juhani-lankaa ja 40 sukkapuikot. Kankaan Martat kävivät kertomassa Martta-toiminnasta ja käsityöihin liittyvistä hyvänteväisyystempauksista mm. Suomi100- sukat vastasyntyneille 2017, patalapputempauksesta 2108 ja Sukat äideille-tempauksesta 2019.

Syyskokouksessa nautimme smoothieita ja pikkusyötäviä.

Marraskuussa juhlimme Kankaan Marttojen 65-vuotissyntymäpäivää jouluaterian ja ansiomerkkien jaon merkeissä.