Kannuksen Marttojen vuosi 2020

Kannuksen Martat perustettiin vuonna 1930 ja sen toiminta on jatkunut keskeytymättä siitä asti. Olemme nyt 90 -vuotisia! Ihan tällaista juhlavuotta emme osanneet odottaa.

Viimeinen normaali marttailta pidettiin maanantaina 2.3. Pappilassa. Silloin kahvituksen yhteydessä keskusteltiin käsienpesusta ja tutkittiin THL:n hygeniaohjeita THL:n www-sivuilta. Kiersipä kahvipöydässä myös Marttojen kolmen päivän kotivaraesite (Kolmen päivän kotivara- www-sivut).Illan varsinaisena aiheena oli neulekehikon käytön opastus.

Kannuksen Marttojen marttaillasta

Kun suunniteltu marttatoiminta keskeytyi

Seuraava 16.3. pidettäväksi suunniteltu marttailta peruttiin, samoin jouduimme perumaan huhtikuulle suunniteltu käsityönäyttely Justus Galleriaan.  Pitkälle suunniteltu myyntitapahtuma IhaNaiset huhtikuun lopulle peruttiin eikä meillä ole ollut enää enää kahvituksiakaan. Äitien aamiaisen valmisteluja toukokuun alkuun ei koskaan aloitettu.

Ja kun marttatoiminta jatkui eri muodossa

Yhdistyksemme jäsenrekisterin mukaan yhdistyksemme jäsenistä puolet on jo täyttänyt yli 70 vuotta. Jos ja kun toimintaa jatketaan, miten yli 70 vuotta täyttäneiden marttojen osallistuminen hoidetaan. Ensimmäisellä koronarajoitusviikolla ilahdutimme heitä kotiin viedyllä lounaalla, kiitos tästä lounasravintolaa pyörittävälle yhdistyksemme jäsenelle. Pääsiäisen alla keskipohjalainen trulli vei heidän postilaatikoihin yllätysmunakirjan ja suklaamunia sekä villalangasta tehdyn pääsiäistipun.

Hetken päästä keksimme kutsua koolle hallituksen etäyhteydellä ja porukkaa laajennettiin sitä mukaa, kun saimme martoilta sähköpostiosoitteita.

Ensimmäinen oikea tapaaminen pidettiin Kannuksen hautuumaalla, kun yksi martta oli saanut kuulla, että siellä tarvitaan vapaaehtoisia haravoijia. Siellä haravoinnin lomassa päätettiin ostaa kaikille jäsenille ruusut kotiin toimitettuna.

Ruusut

Etäkokouksia jatkettiin ja etämarttailuun osallistuneet martat pyöräilivät tai kävelivät Lestijoen rannan puistoon treffeille.

Siellä todettiin, että ensimmäinen kaikille martoillemme suunnattu tapaaminen pidetään Mäkiraonmäen Sofian lavalla ja näin tehtiinkin. Martoille lähetettiin viesti osallistua oman harkinnan mukaan kesäkuun ensimmäisenä päivänä tapaamiseen.

Kesätapaamiset

  • Tapaaminen Mäkiraonmäellä Sofian lavalla ma 1.6. klo 18. Juotiin termospullokahvit piirakan kera. Paikalla 14 marttaa
  • Ulkoiluretki Lehtorantaan omin kyydein ja omin eväin ma 8.6. klo 18.  Tutustuttiin puustoon ja villiyrtteihin sekä nautittiin omia eväitä. Paikalla 8 marttaa.
  • Tutustumisretki pesäpallokentän uuteen katsomoon ma 15.6. klo 18 Kokoonnuttiin Kitinvaparin kahvioon juomaan kahvit jäätelön kera. Tutustumassa 7 marttaa.

  • Martan nimipäiväkahvit Kälviällä su 26.7. Marttakodilla. Kälviän Martat kutsuivat nimipäiväkahville Kannuksen, Kokkolan, Toholammin ja Sievin marttoja. Kahvinmyynnistä vastasi 4H-yhdistys. Päivään osallistui kolmisenkymmentä marttaa ja martan ystävää. Ennen kahvitusta oli ohjelmaa ja yhteislaulua. Kannuksesta 7 marttaa.

  • Tapaaminen kahvibaarissa ma 24.8.2020 klo 18, kahvibaarin uudet yrittäjät kertoivat kahvibaarin historiasta ja martat muistelivat omia kokemuksia rakennuksesta ja baarista.

Syksyn toiminta käynnistyi tapahtumakalenterin mukaisesti

ma 7.9. oltiin ulkoilemassa metsäkirkolla ja ma 22.9. kokoonnuttiin Pappilaan marttailtaan. Toiminta tuntui käynnistyvän syksyn osalta normaalisti. Syyskuun lauantaina 26.9. Martat osallistuivat Mäkiraonmäen markkinatapahtumaan ja myimme siellä ruispuolukkapuuroa. Päivä oli oikein onnistunut!

Kannuksen maalaismarkkinoilla

Lokakuun ensimmäisessä marttaillassa ma 5.10. laskettiin minkä verran esikoululaisten villasukkia on jo ja sovittiin minkä verran niitä tarvitaan lisää. Maanantaina 19.10. marttaillassa maisteltiin kahdenlaista puuroa, mustikkagrahampuuroa ja ruiskarpalopuuroa.

Tilanne muuttui lokakuun lopulla sellaiseksi, että päätimme, että marraskuussa ei marttailtoja pidetä. Esikoululaisten villasukkien jaon esikoululaisille hoiti marttamme Leena Löytynoja ja Raili Lounasto oman työnsä ohessa.

Etämarttailua

Nyt ollaan marttailtu taas somessa. Hallituksen kokous pidettiin etänä. Siinä käsiteltiin ensi vuoden toimintaa ja muita loppuvuoden asioita.

Joulukuun alussa WhatsApin etämarttailuryhmässä on vaihdeltu askarteluideoita, kyselty gluteenittoman joulutorttutaikinan ohjetta ja jaettu pikeerin teko-ohjetta piparien koristeluun.