Tässä vuoden 2018 teemoja vapaaehtoisten toimintakalenterista.

Kevään yhteinen patalapputempaus

Martat toteuttavat keväällä tempauksen, jonka tavoitteena on yllättää, ilahduttaa ja kannustaa tekemään itse. Kutsumme martat tekemään erilaisia patalappuja. Kässämartat voivat samalla opetella eri tekniikoita niin neuloen, virkaten, ommellen kuin vaikkapa huovuttaenkin. Martat-lehdestä 1/2018 löydät kolmella eri tekniikalla tehdyn patalapun ohjeen, lisää tietoa kampanjasta sekä patalappujen mukaan liitettävästä viestistä.

Patalaput viedään torstaina 3.5.2018 eri paikkakunnilla puistoihin ja muihin julkisiin paikkoihin. Löytäjä saa ottaa patalapun mukaansa. Patalappuja myös annettaan kädestä käteen ja sen voi antaa vaikkapa yhteistyökumppanille.

Puutarhamartat syventyvät hyötyviljelyyn 

Puutarhamarttojen vuosi 2018 painottuu hyötyviljelyyn parvekkeella ja puutarhassa. Kevään aiheina ovat yrttiruukun istutus ja vuoden vihanneksen, papujen kasvatus. Puutarhamarttojen aiheena on sadonkorjuu ja kasvimaan sadon säilytys, jota voi havainnollistaa värikkäällä tutuista ja tutustumisen arvoisista kasviksista kootulla näyttelyllä. Puutarhamarttojen koulutuksesta löydät tietoa oman piirisi tapahtumasivulta. Vuoden 2018 aineistot toiminnan tueksi julkaistaan puutarhamarttojen verkkosivuilla tammikuussa.

Kansainvälisten marttojen vuosi 2018

Vuosi 2018 maistuu etiopialaiselta keittiöltä. Kaikissa piireissä on saatavilla uusi Etiopian kynnyksellä -reseptivihko, jonka avulla pääset maistelemaan tulisia makuja, leipomaan injera-lettuja ja perehtymään vammaisten naisten asemaan Etiopiassa. Ota aineisto käyttöön ja tarjoa etiopialaista marttailtaa yhdistyksille. Näin viesti hankkeistamme menee eteenpäin. Kun innostus leviää, myös rahoitusta karttuu hankkeisiimme.

Vastuullinen kuluttaminen on martan sydäntä lähellä. Vuonna 2018 kannustamme myös kuntia vastuullisiin julkisiin hankintoihin: Ei osteta lapsityövoimalla tehtyjä tuotteita kuntiin. 15 järjestön yhteistyökampanja tarjoaa käytännön vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Ruokamarttojen vuosi 2018

Kotitalousneuvonnan teemana vuonna 2018 on Kestävä arki. Martat edistävät kestävää kehitystä keittiön kautta. Toteutamme kestävää arkea Arkiruoka on järkiruokaa –teemalla  ja  Merkkitekoja-kampanjalla. Piirit järjestävät ketjukoulutuksen näistä teemoista.

Vuoden nimikkokasvit ovat vadelma, kangashapero, nokkonen ja pavut, joista tehdään aineistoa verkkosivulle ruokamarttojen käyttöön. Marttailuviikkoa vietetään viikolla 37, jolloin on tapahtumia kaikissa piireissä teemoilla Arkiruoka on järkiruokaa ja Kupit ja kapustat kiertoon.

Pystyn – haastekampanjaan etsitään marttoja, jotka voivat opettaa nuorelle taitoja, esimerkiksi lihapullien valmistuksen, karjalanpiirakoiden tai pullan leipomisen.

Jaa sivu