Tässä vuoden 2018 teemoja vapaaehtoisten toimintakalenterista.

Vilppu -hanke

Marttaliitto on lähtenyt 3- vuotiseen valtakunnalliseen Vilppu- hankkeeseen. Rahoitus hankkeeseen on STEA:lta. Uusimaa on mukana syksyllä 2018 pilotoimassa hanketta yhdessä 3 muun piirin kanssa. Uudenmaan piiri on mukana hankkeessa lapsiperheiden sekä vauvanperheiden osalta.
Hankkeen tavoitteena on valtakunnallisen vapaaehtoismallin rakentaminen Marttajärjestölle, sekä lapsiperheiden arjen tukeminen ja voimauttaminen.
Piirien kotitalousasiantuntijat tukevat ja johtavat alueensa vapaaehtoistoimintaa, ja vapaaehtoiset toimivat pareittain tai pienissä ryhmissä.

Syksyllä 2018 hanketta kokeillaan neljässä marttapiirissä, joiden työntekijöitä on jo osallistunut vapaaehtoistoiminnan johtamisen koulutukseen. Keväällä 2019 mukana on yhteensä 12 piiriä.
Tällä hetkellä etsitään mukaan alueittain/ yhdistyksittäin vapaaehtoisia marttoja, joilla on kiinnostusta toimia lapsiperheiden tukena ja apuna lapsiperhekursseilla.
Kurssit pidetään päiväsaikaan 1 krt/vko yhteensä 4 kertaa. Kurssikerran kesto n. 3h/kurssikerta.

LAPSIPERHEIDEN RYHMÄÄ ohjaa 4–6 vapaaehtoista. Aikuisille ja lapsille on omat ohjaajat, lapsille aina vähintään kolme ohjaajaa. Ryhmissä keskitytään iloiseen, voimaa-antavaan yhdessä tekemiseen. Jokaisessa tapaamisessa on oma teemansa, ja joka kerta valmistetaan terveellistä ruokaa tai välipalaa. Ohjaajat saavat käyttöönsä uudet lapsiperheiden ryhmän ohjaajien oppaat.
VAUVANRUOKAVAPAAEHTOISET toimivat pareittain. He pitävät vauvanruoka-aiheisia luentoja esimerkiksi avoimessa päiväkodissa, leikkipuistoissa tai asukaspuistoissa. Toiminnan tukena heillä on vauvanruokaan liittyvä koulutusosio ja -materiaali.

Mitä tarjoamme vapaaehtoiselle:
– Vapaaehtoisten koulutus la 20.10.2018 klo 9-16, paikka Marttaliitto, (Lapinlahdenkatu 3, 00180 Hki), sisältäen aamukahvin, lounaan ja päiväkahvin.
– Lapsiperhekoulutus 7.11.2018 klo 10-14, (valmistamme välipalaa kurssin mukaisesti.)
– Vauvanruokalähettiläskoulutus 24.10.2018.klo 10-14, (valmistamme vauvaperheille sopivia ruokia.)
– Vapaaehtoistoimijan todistuksen mukana olosta. (hyödyllinen monissa työ- ja opiskelupaikan haussa)
– Piirin sekä liiton tuen.
– Vapaaehtoiselle maksetaan kaikki kulut (mukaan lukien matka- ja ruokakulut jne.)
– Mahdollisuuden päästä vaikuttamaan ja tekemään hyvää.

Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä Uudenmaan piirin yhteyshenkilöön Aino Postiin, kysy lisää tai ilmoittaudu heti mukaan, viimeinen ilmoittautumispäivä 1.10.2018: aino.posti@martat.fi, p. 044 731 2087.
Kaikilta osallistujilta tulee olla tiedossa koko nimi, sähköposti, yhdistys sekä mahdolliset ruoka-aineallergiat /erityisruokavaliot. Laittakaa myös tieto mihin toimintaan haette mukaan, lapsiperhetoimintaan vai vauvanruokalähettiläs -koulutukseen.
Jokaiseen vapaaehtoiseen otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä.
Uudenmaan piiristä lähetetään vapaaehtoisten haastattelu- ja osallistumislomakkeet sekä tunnukset moodleen, jossa tehdään yksin tai ryhmässä ennakkotehtävä koulutuspäivään.
Vilppu -hankkeesta saa myös lisätietoja somessa, uutiskirjeissä sekä martat.fi -sivuilla.

https://www.martat.fi/martat/marttajarjesto/kotitalousneuvonta/kohdennettuneuvonta/vilppu/

Kevään yhteinen patalapputempaus

Martat toteuttavat keväällä tempauksen, jonka tavoitteena on yllättää, ilahduttaa ja kannustaa tekemään itse. Kutsumme martat tekemään erilaisia patalappuja. Kässämartat voivat samalla opetella eri tekniikoita niin neuloen, virkaten, ommellen kuin vaikkapa huovuttaenkin. Martat-lehdestä 1/2018 löydät kolmella eri tekniikalla tehdyn patalapun ohjeen, lisää tietoa kampanjasta sekä patalappujen mukaan liitettävästä viestistä.

Patalaput viedään torstaina 3.5.2018 eri paikkakunnilla puistoihin ja muihin julkisiin paikkoihin. Löytäjä saa ottaa patalapun mukaansa. Patalappuja myös annettaan kädestä käteen ja sen voi antaa vaikkapa yhteistyökumppanille.

Puutarhamartat syventyvät hyötyviljelyyn 

Puutarhamarttojen vuosi 2018 painottuu hyötyviljelyyn parvekkeella ja puutarhassa. Kevään aiheina ovat yrttiruukun istutus ja vuoden vihanneksen, papujen kasvatus. Puutarhamarttojen aiheena on sadonkorjuu ja kasvimaan sadon säilytys, jota voi havainnollistaa värikkäällä tutuista ja tutustumisen arvoisista kasviksista kootulla näyttelyllä. Puutarhamarttojen koulutuksesta löydät tietoa oman piirisi tapahtumasivulta. Vuoden 2018 aineistot toiminnan tueksi julkaistaan puutarhamarttojen verkkosivuilla tammikuussa.

Kansainvälisten marttojen vuosi 2018

Vuosi 2018 maistuu etiopialaiselta keittiöltä. Kaikissa piireissä on saatavilla uusi Etiopian kynnyksellä -reseptivihko, jonka avulla pääset maistelemaan tulisia makuja, leipomaan injera-lettuja ja perehtymään vammaisten naisten asemaan Etiopiassa. Ota aineisto käyttöön ja tarjoa etiopialaista marttailtaa yhdistyksille. Näin viesti hankkeistamme menee eteenpäin. Kun innostus leviää, myös rahoitusta karttuu hankkeisiimme.

Vastuullinen kuluttaminen on martan sydäntä lähellä. Vuonna 2018 kannustamme myös kuntia vastuullisiin julkisiin hankintoihin: Ei osteta lapsityövoimalla tehtyjä tuotteita kuntiin. 15 järjestön yhteistyökampanja tarjoaa käytännön vaikuttamisen mahdollisuuksia.

Ruokamarttojen vuosi 2018

Kotitalousneuvonnan teemana vuonna 2018 on Kestävä arki. Martat edistävät kestävää kehitystä keittiön kautta. Toteutamme kestävää arkea Arkiruoka on järkiruokaa –teemalla  ja  Merkkitekoja-kampanjalla. Piirit järjestävät ketjukoulutuksen näistä teemoista.

Vuoden nimikkokasvit ovat vadelma, kangashapero, nokkonen ja pavut, joista tehdään aineistoa verkkosivulle ruokamarttojen käyttöön. Marttailuviikkoa vietetään viikolla 37, jolloin on tapahtumia kaikissa piireissä teemoilla Arkiruoka on järkiruokaa ja Kupit ja kapustat kiertoon.

Pystyn – haastekampanjaan etsitään marttoja, jotka voivat opettaa nuorelle taitoja, esimerkiksi lihapullien valmistuksen, karjalanpiirakoiden tai pullan leipomisen.

Jaa sivu