Kokoonnuimme suunnittelemaan syksyn toimintaa strategiamme "Yhdessä uutta oppien" teemalla. Mukana oli 19 innokasta marttaa. Mukava puheensorina kuului ympäri pöytää, kun vaihdoimme kuulumisia. Toimintakalenteri sovittiin syksylle. Lisäksi Soile alkoi organisoimaan teatteri-iltaa, josta kuulemme seuraavassa martta-illassa, löytyykö meille sopivaa ajankohtaa Billy Elliot esitykseen. Joimme hyvät Helenan keittämät kahvit ja teet maukkaan Anittan leipoman kesäkurpitsakakun kera. Tästä se syksyn toiminta vierähti käyntiin. Tervetuloa mukaan seuraavaan sadonkorjuu teeman iltaan 20.9.2022 OPAOlle.

Kokoonnuimme syksyn sadon merkeissä. Kasvatuslavamme tuotti kesäkurpitsaa, mutta punajuuret ja porkkanat olisivat vaatineet syvemmän kasvatusalustan. Syksyn satoa käytetiin illan raaka-aineina. Valmistimme punajuurikeittoa, siemennäkkäriä ja porkkanalevitettä. Ruokaillan päätteeksi nautimme kahvit maukkaan omenapaistoksen ja jäätelön kera.

PUNAJUURIKEITTO:
Aluksi vihannekset kiehumaan
1 kg punajuuria,
2 perunaa,
1 sipuli,
12 dl vettä ja
2 kasvisliemikuutiota
Kuori ja paloittele kasvikset ja keitä kypsiksi kasvisliemessä, johon on lisätty mausteeksi myös
1 rkl sitruunamehua ja
1/2 tl pippurisekoitusta.
Lisää 1/2 pkt koskenlaskija juustoa ja 2 dl ruokakermaa. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Soseuta sauvasekoittimella. Juustona voi käyttää myös aurajuustoa.

SIEMENNÄKKÄRI:
5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl salaattisiemen sekoitusta
2 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl öljyä
sormisuolaa
Hiutaleet ja siemenet sekoitetaan aluksi keskenään ja sitten lisätään kiehuva vesi ja öljy. Taikinan annetaan turvota n 10 min. Sillä välin ehdit öljytä leivinpaperin, jonka päälle taikina levitetään ohueksi kerrokseksi. Pinnalle voi levittää sormisuolaa.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla n 40-60 min. Anna jäähtyä ennen paloittelua.

PORKKANALEVITE:
250 g porkkanoita - pese paloittele ja keitä kypsiksi - jäähdytä.
Lisää joukkoon 100 g auringonkukan siemeniä. Soseuta tahnaksi.
Lisää tahnaan rypsiöljyä 2 rkl ja mausteeksi 1 murskattu valkosipulin kynsi, 1 rkl sitruunamehua, 1/2 tl juustokuminaa ja 1/2 tl suolaa.

OMENAPAISTOS:
n 1 kg kotimaisia omenoita
kanelia
2-2,5 dl vehnäjauhoja (osa voi olla kaurahiutaleita)
1 dl sokeria
100 g pehmeää voita
Pese ja pilko omenat ja laita palat, kanelin kera voideltuun uunivuokaan. Ripottele kanelia omenalohkojen väliin ja päälle. Sekoita rasva, sokeri ja jauhot haarukalla tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina omenoiden päälle. Pistele taikinakuori haarukalla.
Paista uunin ylätasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia. Nauti jäätelön kera.

Teimme kransseja. Pohjana käytettiin koivunrisuja, puuvanteita, ja rautalankaa. Koivun oksat muotoituivat luoviksi kranssipohjiksi ja niihin taiteiltiin erilaisia syksyisiä koristeita: puolukan- ja mustikanvarvuista, kielon marjoista, kanervista ja värikkäistä lehdistä. Katso kuvat kuvagalleriasta.

Tarjolla oli tattaripuuroa ja Inkoon puuroa. Ohje Inkoon puuroon löytyy toimintakalenterin linkistä. Heli Similä oli paikalla kertomassa Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnasta. Keskustelimme ja kävimme läpi ideoita yhdessä myös tulevaisuuden marttatoiminnasta, yhteistyöstä yhdistyksissä ja tulevan vuoden teemaa.

-

Karjasillan martat ry

Karjasillan Martat ry vuosikokous pidetään 21.9.2021 klo 18.00.
Kokouspaikka on Oulun Palvelualan Opisto Teuvo Pakkalan katu 15 90130 Oulu.
Kokouksessa käsitellään sääntöjen 8§:n määräämät asiat. Esityslista jaetaan kokouksessa.

OPAO:lla, maistellaan erilaisia haudutettuja teelaatuja, leivotaan skonsseja ja tehdään kolmioleipiä. Illan järjestelyistä vastaavat Anitta ja Helena S.

Alla ohjeet illan leivonnaisiin:

MAKEAT SKONSSIT (8 kpl)

4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1½ leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
100 g kylmää voita tai margariinia
2 dl piimää

Voiteluun munaa.

Yhdistä jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suola kulhossa. Kuutioi kylmä voi ja
nypi se murumaiseksi kuiva-aineisiin. Voit sekoittaa ainekset myös koneella.
Lisää piimä ja sekoita nopeasti, älä vaivaa taikinaa.
Taputa löysähkö taikina jauhoitetulle pöydällä 2-3 cm:n paksuiseksi, 5 cm
leveäksi suorakaiteeksi tai pyöreäksi levyksi.
Leikkaa levy kahdeksaan kolmionmuotoiseen palaan.
Nosta palat leivinpaperin päälle pellille ja voitele munalla.
Kypsennä uunin keskiosassa 225 C:ssa 12-15 min.

SKONSSIT (GLUTEENITON )

4 dl gluteenitonta jauhoseosta.
1 tl leivinjauhetta.
1 tl ruokasoodaa.
1 tl psylliumia.
1 tl suolaa.
1 tl sokeria.
50 g voita.
2 dl maitorahkaa.

TONNIKALATÄYTE KOLMIOLEIVILLE

1 prk maustamatonta tuorejuustoa
1 prk veteen säilöttyä tonnikalaa
½ rkl sinappia
1 tl sitruunapippuria
1 tl paprikajauhetta
½ dl hienonnettua tilliä tai ruohosipulia

OPAO:lla, jutellaan martta -yhdistystoiminnasta ja vietetään lokakuun puurokuu iltaa.
https://www.martat.fi/martat/yhdistyskanava/toiminta/puurokuu/
Kahvin kanssa nautitaan puolukkapiirakkaa. Ota mukaan oma keskeneräinen käsityö, jota voit illan aikana jatkaa - kudin, virkkaus tms.
HUOM: illan aikana voit ilmoittautua hapanleipäkurssille, jonne mahtuu max 12 ensimmäistä ilmoittautunutta.

Tarjolla Marttalassa hapanjuurileipä -kurssi. Kurssille osalistujalistaa keräämme 12.10.2021 marttaillassa. Kurssille mahtuu max 12 osallistujaa ja omakustannus hinta määrätyy osallistujien määrän mukaan ollen n. 17-20 €.
https://www.martat.fi/martat/yhdistyskanava/toiminta/juurisinulle/

Tutustumme Lotta toimintaan. Illan teeman mukaan juodaan korviketta ja syödään korppuja.

Opetellaan makramesolmuja, punotaan amppeleita. Illan järjestelyistä vastaa Liisa.

OPAO:lla, tavataan nyyttikestien merkeissä. Tuo jotain naposteltavaa. Ilta varattu vapaalle yhdessäololle.

OPAO:lla leivotaan Ukkolan pipareita, leipää ja taatelikakkua. Tehdään Zinappia Tertun ja Jussin ohjeen mukaan.

Vietetään pikkujoulu OPAOlla, tarjolla torttukahvit.

Karjasillan martat ry. Seuraamme kokoontumisrajoituksiin liittyvää ohjeistusta. Kokoontumisia ei toistaiseksi ole sovittu. Tiedotamme jäseniä martta-illoista sähköpostilla ja nettisivuilla.

Tiistai 15.9.2020 klo 17.00 retki Loppulan luonnonpuistoon, Sanginjoki

Tiistai 13.10.2020 klo 18.00 OPAO aiheena syksyn toiminta

Sunnuntai 01.11.2020 klo 13.00 Vierailu Oulun Taidemuseoon
Huomio päivä!
Vierailu sunnuntaina 01.11.2020 klo 13.00 Oulun Taidemuseoon, Kasarmintie 9, 90100 Oulu, esillä mm. naivistinen näyttely, Rento meininki, museo avoinna klo 10-17.
• liput; eläkeläiset 7€/hlö, 10 hengen ryhmänä 7€/hlö, peruslippu 10€
• museossa Kahvila Kaari, jossa kahvit omakustanteisesti
• sitovat ilmoittautumiset Soile Ensiolle su 25.10.2020 mennessä, s-postitse soile.ensio@gmail.com
Ota kasvomaski mukaan.

Tiistai 24.11.2020 klo 18.00 Martta-ilta OPAO
- keskustellaan tiistain 15.12. jouluateriasta
- jutellaan kevään 2021 toiminnasta
- nautitaan kahvit tai teet
- tehdään pieni iltakävely jos sää ja keli sallii.

Jos et pääse ensi tiistaina martta –iltaan ja olet alustavasti ilmoittautunut jouluaterialle, lähetän sinulle tarkemmat tiedot osallistumisesta sähköpostilla marraskuun loppuun mennessä.
Jouluaterialla on tilaa kahdelle martalle sillä osallistujamäärä on rajattu covid-19 vuoksi. Laita vastausviestillä tietoa jos olet kiinnostunut osallistumaan ja et ole vielä ennakkoilmoittautunut.Ulkoilua lähipuistossa säävarauksella tai rupatteluilta OPAO:n koululla.
Noudatamme koulun hygieniaohjeita sekä pidämme turvavälit, erityisesti koulun opiskelijoihin ja henkilökuntaan. 
Tapaamisiin!

Tiistai 15.12.2020 klo 18.00 Joululounas PERUTTU
Koska koronavirusepidemian vuoksi Oulussa ollaan leviämisvaiheessa ja suosituksena on, ettei yli 10 hengen kokoontumisia järjestetä, Karjasillan marttojen jouluateria ravintola Voimalassa 15.12.2020 on peruttu.