Tälle sivulle on koottu marttojen ajankohtaista, johon myös Karjasillan Martat yhdistyksenä / jäsenenä voivat osallistua. Tekeminen on kaikille vapaaehtoista.

Tervetuloa mukaan!

 

Käsityöohjeet löydät marttasivuilta.
https://www.martat.fi/marttakoulu/kasityoohjeet/sukat-aidille/

Tuorekelmusta mehiläisvahakääreisiin. Ekologisessa keittiössä jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Voit korvata tuorekelmun pellavaliinalla tai puuvillaliinalla, jonka pintaan silität silitysraudalla mehiläisvahaa.

Mehiläisvaha pitää ruoan tuoreena. Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalla ja josta tulee täysin vesitiivis.

Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

Mehiläisvaha on bakteereja tappavaa ja siten liina auttaa pitämään ruoan tuoreena pidempään.

Liina puhdistetaan haalealla vedellä, jossa on hiukan astianpesuainetta. On tärkeää, ettei käytä liian kuumaa vettä, ettei mehiläisvaha sula. Liinaa ei voi laittaa tiskikoneeseen. Sitä voi käyttää yhä uudelleen monia vuosia.

Mehiläisvahan avulla liinan voi kääriä tiukaksi paketiksi ruoan ympärille. Siihen voi kääriä eväsleivän tai liinalla voi peittää salaattikulhon. Kääre ei sovellu raa'an lihan säilytykseen. Ohjeet mehiläisvahaliinan valmistukseen kuvaa klikkaamalla.

Heitä muovikassit pois käytöstä ja ompele kauppaostoksia varten kangaskassi vaikkapa käytetystä mutta kestävästä puuvillaisesta pöytäliinakankaasta. Hedelmäostoksia varten voit tehdä valoverhokankaasta pestäviä kestopusseja. Martta-lehdestä nro 2/2018 löydät teko-ohjeen. Tehdään yhdessä hyviä ympäristötekoja!

Jaa sivu