Karjasillan Marttojen syksyn ohjelma 2019!

Kokoonnumme joka toinen tiistai Oulun Palvelualan Opistolla (Teuvo Pakkalan katu 15) klo 18.00-20.00, ellei toisin ole ilmoitettu. Kokoontumispäivät näet tämän tekstin lopussa.  Martta-illassa kahvi/tee + kahvileipä 3€/hlö, ruokailtana 5€/hlö. 

Klikkaamalla alta kutakin päivämäärää, saat lisätietoa martta-illasta/tapahtumasta. Kuvagalleriassa on martta-illoissa tehtyjen tapahtumien kuvia.

Kevään 2020 aloitus on tiistaina 14.1.2020 klo 18 Oulun Palvelualan Opistolla Teuvo Pakkalan katu 15

Marttojen kesäkuulumiset. Syksyn ohjelman suunnittelua ja toimintakalenterin päivitys.

Ilmoittautumiset yhdistyksenä viimeistään 30.4. mennessä Taina Pirkolalle. Tarkemmat tiedot matkasta löytyvät 10.4.2019 sähköpostitse lähetetystä esitteestä..

Paikan päällä on ohjelma vapaa osallistujille, jokainen saa suunnitella päivänsä kiinnostuksen mukaan. Mukana muutamia ohjelmaedotuksia , jotka ovat Marttaliiton neuvottelemia.
Katso marttasivut: https://www.martat.fi/martat/tutustu-toimintaamme/marttatori/marttatorin-ohjelma/
Ei kun mukaan juhlimaan ja aistimaan marttaenergiaa ja yhdessäoloa joukolla !

Korvaa tuorekelmu kestökääreellä. Kestokääreen tekoa mehiläisvahaa apuna käyttäen. Katso malli sivuiltamme Ajankohtaista. Anitta tuo mehiläisvahalevyt ja leivinpaperia. Irene tuo 100% puuvillakangasta. Jos joku haluaa tuoda oman kankaan, ota se mukaan. Silitysrauta ja lauta varmistetaan koululta (Anitta). Lattia pitää suojata, sillä vahaa saattaa tippua silittäessä (sanomalehdet riittävät). Huomio! Illan aikana voit virkata pesulappuja puuvillalangasta. Ota puuvillalankaa ja virkkuukoukku mukaan.

Karjasillan seurakunnasta kirkkoherra Lavanko on pyytänyt Karjasillan Marttoja lauantaina 22.9. klo 12 alkavaan Piispan messuun mukaan juhlalounas- ja kahvitilaisuusjärjestelyihin. Vieraita arviolta 300 henkilöä. Tarjoilu tapahtuu sisätiloissa sekä teltta ulkona. Asia jo hoidossa ja Riitta tiedottanut vapaaehtoisia käytännön asioista 17.9. martta-illassa.

Kirkkoherra Juhani Lavanko välitti lämpimät kiitokset Karjasillan Martoille sähköpostitse. Martat on Rock!

Vieraita oli ollut arvoitua enemmän, 450 henkilöä. Yhdistyksen puolesta suuret kiitokset meidän martoille !

Munasta moneksi - kanamuna kuuluu Marttojen historiaan. Voidaan tehdä ruokia kanamunista esimerkkinä; Talonpojan munakas, Nizzan salaatti, Sokerikakku jälkkäriksi vaniljakastikkeen kera.
Lisäksi sämpylöitä ja Kevyt munavoita kaveriksi.
Ohjeita löytyy Marttojen yllätysmuna-vihkosesta.
Irene ja Riitta tuovat tarvikkeet ja reseptit.
Tervetuloa!

Vierailu Valiolla, tiistaina 15.10. kello 13.30. Kesto noin kaksi tuntia. Valiokierroksen vetäjä Kaisu Rousu.
Osoite: Kangaskontiontie 2
Kahvitarjoilu, tietoa Valion tuotteista.
Pääportista sisään, kulmalta löytyy henkilöportti 2.
Soile on pääportilla vastassa, martat tulkaa hyvissä ajoin paikalle.

Oulun Maikkulan meijerissä valmistetaan tuoremaitotuotteita yli 35 vuoden kokemuksella. Siellä raakamaidosta jalostuu maito- ja hapanmaitotuotteita. Lisäksi Oulussa valmistetaan jäätelöä. Valio jäätelöfabriikki on myös pieni jäätelöpaja isomman Oulun meijerin sisällä.

Yhdessäoloa ja rentoilua. Keitellään porinan ohessa puuroa. Ota käsityö mukaan tai jokin teema, josta voidaan yhdessä keskustella.
Helena tuo Tattaripuuroainekset, maidot ja mustikkakeitot.

Kauneudenhoitoilta, vieraana Joutsen Apteekin kauneushoitolasta, kosmetologi Sanna Lähtevänoja.
Illan ohjelma: Seniori-ikäisen martan ja nuoren martan ihonhoidon opastusta. Myös meikinopastusta illan aikana.
Tervetuloa mukaan!
Meillä oli mukava ilta ja mukana 20 iloista marttaa. Kiitos Sannalle hyvistä kauneudenhoitovinkeistä!

Teatteriesitys Sara Wacklin, Oulu palaa.
Oulun Teatteri isolla näyttämöllä, lauantaina 16.11.2019 klo 13.00. Soile tekee alustavat lippuvaraukset 30 kpl lippuja.
Ilmoittautumiset Soilelle. Liput maksetaan Soilen ilmoittamalle tilille. Soile ilmoittaa maksupäivän.

Osallistumme Karjasillan joulumyyjäisiin sunnuntaina 1.12.2019 klo 14-16 Uumajan puistossa, Hiekkakuja 5, Karjasilta. Leivontaillan aikana leivomme Kukkolan pipareita, kuivakakkuja ja tehdään joulusinappia. Myymme tuotteet Karjasillan Marttayhdistyksen hyväksi joulumyyjäisissä.
Tarvitsemme marttojen apua piparien leipomiseen, paistamiseen ja pussittamiseen. Sinapin purkittamiseen ja etikettien laittamiseen. Sirpa tuo sinappiainekset ja purkit mukanaan iltaan. Helena hankkii piparitaikinan aineet ja tekee taikinan kotona valmiiksi. Irene tuo kuivakakku-ainekset. Tehdään Vappu Pimiän reseptillä Hedelmä-kakkuja sekä Banaanikakkuja, molempia 2 kpl. Kakut leivotaan illan aikana koulun keittiössä. Pirkko leipoo kotona tavallisia Taatelikakkuja 2kpl ja tuo koululle.
Tuula tekee kotona 2 kpl gluteenittomia ja laktoosittomia Taatelikakkuja ja tuo ne leivontailtaan.
Muistakaa laittaa kaikkiin tuotteisiin tuoteselostukset (resepti), mitä aineksia se pitää sisällään.

Tervetuloa mukaan leipomaan!

Myytävänä Karjasillan Marttojen kojulla Kukkolan pipareita, kuivakakkuja ja joulusinappia.

Myyntikojut ja pöydät tulevat järjestäjiltä, Karjasillan asukasyhdistykseltä. Soile kysyy Marttalasta Martat esitteitä pöydälle sekä marttaliinan kojun pöydälle. Irene tekee myyntikojuun yhdistyksen kyltin.

Myyjiksi ovat lupautuneet martat Riitta ja Liisa. MUISTAKAA VAIHTOKASSA! Vain käteinen maksu.
Varatkaa pieniä muovipusseja kojulle asiakkaita varten.

Jos haluat tulla vauhdittamaan joulumyyntiä -tervetuloa myyntikojulle ja ostoksille!

Joulujuhla on tunnelmallisessa Kauppatorin Kahvilamakasiinissa, Aittatori, Aitta 1. Valitsimme yhtenäisen menun.
MENU 2:
Alkuruoat: salaattimix, leipä, voi ja porotuorejuusto. Pääruoat: Panereoitu broilerirengas, porsaan savupaprika ribs, ylikypsä naudanrinta, chorizomakkara, lohkoperuna, dippikastike, ruokajuomana maito, vesi. Jälkiruoat: omena-luumujälkkäri, kahvi, tee. Ravintola on varustettu anniskeluoikeuksin, jokainen voi tilata muut juomat omakustannushintaan.
Menun hinta 35 €, yhdistys kompensoi jäsenille 10 €/hlö.
Tervetuloa joulujuhlaan!

OPAO

K2K –toiminnan esittely ja esittelijänä OPAO Marjo Väisänen.

Huomio: Marttajuhla on Oulun Palvelualan Opistolla, torstaina poikkeuksellisesti.
Meitä marttoja oli runsaasti mukana - yhteensä 107 marttaa oli juhlassa. Karjasillan martoista oli 16 marttaa.
Saimme videon välityksellä tervehdykset onnittelujen kera Marttaliiton väeltä mm. Marianne Heikkilältä, Sirpa Pietikäiseltä, Lea Sairaselta jne. Kiitos kaikille!

Marttailta Lankamaailmassa, Saaristonkadulla.
Saat ohjeen ja opastuksen sukan kolmeen erilaiseen kantapäähän ja pientä tuote-esittelyä sukkapuikkoihin liittyen. Neulotaan täällä valmiiksi mallit erilaisista kantapäistä esille. Ohjeita voi alustavasti käydä tutkimassa Lankamaailman nettisivuilta, neuleohjeet –osiosta.
Jos haluaa harjoitella uudenlaisen kantapään, olisi hyvä, jos varsi olisi valmiiksi tehtynä, niin pääsemme suoraa kantapään kimppuun. Illan aikana osallistujat saavat -20% normaalihintaisista neulelangoistamme, sekä tarjoamme kahvia ja teetä.
Tervetuloa!

Kiitos martat! Meitä oli yhteensä 18 innokasta marttaa kuulemassa villasukkakantapään neulontaohjeita ja sukkapuikkovalintoja.

Käsitellään vuosikokousasioita.
Tervetuloa kaikki martat mukaan !
Marttailtana OPAO

Koululla on blendereitä.
Martta-illassa oli mukana 21 marttaa. Teimme Marja- ja vihersmoothieta sekä leivottiin Grigginssejä.

Anitta tuo meille leipäjuuren. Sirpa lupautui tekemään
siitä leipätaikinan ennakkoon kotona ja tuo sen meille marttailtaan, josta leivomme leipää.
Teemme leivän seuraksi Kurpitsapikkellsiä. Anitta tuo tarvikkeet.
https://www.kodinkuvalehti.fi/reseptit/suolainen-leivonta/leipajuuri 

Katso myös Martat-lehti 5/2018, s. 43-45, Hapanleipää hyssyttämässä.

Juustoilta Sokos Herkussa, VALKEAn, alakerrassa.
Osallistumismaksu 18 eur / henkilö, joka pitää sisällään 4 erilaista juustoa, leivät, hedelmät sekä tietysti opastuksen.
Tervetuloa mukaan martat, puolisot ja ystävät!

Leivotaan Marttojen ohjeen mukaan Mämmikääretorttua.
Tarvikkeet:
5 munaa
1½ dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoa
0,75 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
300(-400) g mämmiä
1 dl kerma
250 g rahkaa
1 dl appelsiinimarmeladia

Valmistusohje:
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Siivilöi keskenään sekoitetut kuivat aineet joukkoon ja sekoita varovaisesti. Levitä taikina uunipelle ja paista 225 asteessa 7-10 minuuttia. Kumoa kääretorttulevy sokeroidulle leivin- tai voipaperille, anna jäähtyä vähän.
Levitä päälle mämmiä. Vatkaa kerma, sekoita kermavaahto, rahka ja appelsiinimarmeladi ja levitä seos mämmin päälle. Kääri torttu rullalle ja anna makujen tasaantua mielellään seuraavaan päivään.
Mämmi maistuu tässä ihan selvästi, eli sitä voi laittaa vähemmänkin kuin tuo 400 g, etenkin jos ei ole suuren suuri mämmin ystävä. Ja kannattaa ostaa sellaista mämmiä minkä mausta pitää. Hyvä pääsiäisajan leivonnainen.

Helppo, gluteeniton Sitruunakakku
- kakku on äärettömän helppo ja nopea valmistaa
- kakun rakenne on pehmeä, pumpulimainen, mutta koossa pysyvä
- kakku on gluteeniton ja laktoositon
- maku on herkullinen ja pirteän sitruunainen
Yksi iso kahvikakku ns."7-minuutin kakku" 1,8 litran vetoiseen kakkuvuokaan
Tarvikkeet:
2,5 dl sokeria
200 g laktoositonta voita (pehmeää)
2 dl perunajauhoja
1,5 gluteenitonta jauhoa esim. Semper Grov mix jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 suurta kananmunaa (huoneen lämpösiä)
1 sitruunan raastettu kuori
Valmistus:
1. Voitele 1,8 litran vetoinen kakkuvuoka pehmeällä voilla ja korppujauhota gluteenittomalla korppujauholla (esim. Risetillä)
2. Laita kaikki raaka-aineet (paitsi sitruunaraaste) vatkauskulhoon ja vatkaa 7 minuuttia keskinopealla teholla. Lisää sitruunaraaste lopuksi.
3. Täytä vuoka kakkumassalla ja tasoita pinta.
4. Paista 170 asteessa 50 min. uunin alatasossa.
Herkullista - ja kauan säilyvää kakkua!

Kiitos martoille - mukana illassa oli 14 innokasta marttaa.

Tehdään kansainvälistä ruokaa - Aasian ja Lähi-idän ruuista. Koulun opiskelijat kertovat meille Aasian ja Lähi-Idän ruokakulttuurista ja valmistamme salaatteja ja leipää, lämpimiä ruokia naudasta ja broilerista sekä jälkiruokaa.
Hinta on 20€/henkilö. Ennakkotiedustelujen perusteella 15 marttaa on halukas osallistumaan ruokailtaan.

Tervetuloa mukaan kokkailemaan!

Kevätkauden päättäjäiset pidetään Ravintola De Gamlas Hem, Kirkkokatu 54, 90120 Oulu. Talon historian esittely ja ruokailu illan päätteeksi.

Yhdistys maksaa ateriasta 10 € / henkilö ja jäsenelle aterian hinta on 20 € + juomat. Ilmoittautumiset Riitalle 7.5.marttaillassa tai sähköpostitse. Meitä oli 20 marttaa mukana!

De Gamlas Hem on historiallinen, täysin remontoitu ja suojeltu 17 huoneen boutique-hotelli Oulun keskustan läheisyydessä. Talo on rakennettu v. 1906 herrassäädyn vanhustentaloksi.
Tervetuloa Karjasillan Martat kevään viimeiseen tapaamiseen!

Jaa sivu