Keski-Lahden Martat

Itä-Häme I Lahti I Keski-Lahden Martat ry keskilahden.martat@gmail.com

Perustettu v. 1913

Marttaperinnettä vaalien – nykyajassa toimien

90 martan voimin

Kahvituspyynnöt

Kahvituspyyntöihin vastaamme ainoastaan sähköpostimme välityksellä.

Ystävälliset yhteydenotot

keskilahden.martat@gmail.com  

 

 

Tietoa Keski-Lahden Marttojen toiminnasta

Tule ja löydä monipuolisesta toiminnastamme itsellesi jotain uutta ja innostavaa. Teemme yhdessä ruokaa ja retkiä, opiskelemme kädentaitoja. Kasvatamme, keräämme ja säilömme luonnonantimia. Pidämme huolta ympäristöstämme ja omasta hyvinvoinnistamme.

 

Tutustu toimintakalenteriimme. Tervetuloa mukaan!

 

Puheenjohtaja Ulla Kaikkonen p. 044 0403744

Toimintakalenteri 2023

Värikäs ruokailta

MA 30.1.2023 klo 17.30-19.30 Edullista ja värikästä arkiruokaa porkkanasta ja tomaatista. Ruuanvalmistusilta. Paikka Marttala, Laaksokatu 1. Hinta 10 euroa/ hlö Teemme maukkaita ruokia ja leivonnaisia Leila Kekkosen johdolla. Tapahtumassa juhlitaan myös 110 vuotiasta Martta-lehteä. Paikalle voi tuoda vanhoja Emäntä- tai Martta-lehtiä. Ilmoittautuminen ke 25.1. mennessä Leila Kekkoselle kekkonenleila@gmail.com tai p. 050 321 0464 .

Kädentaidot

Käsityöt ovat tärkeä osa yhdistyksemme toimintaa. Tehdään itselle ja toisille sekä opitaan uusia taitoja. Samalla opitaan arvostamaan omaa osaamista ja luovuutta. Martoissa voi palauttaa mieleen unohtuneita taitoja. Vaalimme myös käsitöiden kulttuuriperintöä. Vaatteiden ja esineiden korjaaminen, askartelu ja kaikenlainen käsillä tekeminen ovat tärkeä osa toimntaamme. Lankojen kasvivärjäys kuuluu myös osana joka vuotiseen alkukesäämme.

Ruoka ja valmistus

Olemme innokkaita ruokamarttoja. Kokeilemme uutta ja vaalimme perinneruokia. Syksyinen puuroilta erilaisine puuroineen on suosittu marttailta. Sienet, puutarhan antimet, yrtit ja villiyrtit. Tule mukaan marttailemaan kanssamme erilaisten - myös monikulttuurillisten - ruokien ja leivonnaisten parissa. Haluamme eroon vallitsevsta ruokahävikistä ja siihen meillä on keinot.

Puutarha ja kotiviljely

Oletko kiinnostunut kasvien ja puutarhan hoidosta. Kenties perinnekasveista. Haluatko oppia uutta, jakaa tietoa ja taitoja yhdessä toisten puutarhanhoidosta innostuneiden harrastajien kanssa. Säilöminen ja puutarhan antimista nauttiminen, voimien mukaan myös vieraslajien torjuminen omasta lähiympäristöstä kuuluvat puutarhamarttailuun.

Elämämme ympäristöt

Ympäristöasiat ovat meille tärkeitä. Luontoympäristö, asuinympäristö, rakennettu ympäristö... Edistämme ympäristötoimintaa, kiertotaloutta ja kestävää kehitystä. Vaikutamme sen puolesta, että yksi maapallo riittää ja säilyy elinkelpoisena. Itämeripäivänä (25.8.2022) Martat pitävät kestäviä elämäntapoja esillä Itämeren näkökulmasta. Jokainen voi omassa arjessaan vaikuttaa Itämeren puhtauteen, myös sisämaassa. Meidän "Itämeremme" on oma Vesijärvemme.

Kestävä kulutus

Toimimme kestävän ja harkitsevan kulutuksen puolesta. Martalla on kestävän kulutuksen mukainen garderobi. Uusiokäyttö ja kierrätys ovat toimintame kantavia periaatteita. Ekotehokas Martta ostaa mahdollisimman vähän ja valitsee kestäviä, laadukaita, korjattavia ja pitkäikäisia tuotteita. Ostamme vain mitä todella tarvitsemme, kierrätämme tarpeettomat ja hävitämme käyttökelvottomaksi käyneet tavarat asianmukaisesti.

Lukupiiri

YmpäristöMartan Lukupiiri :PLANEETAN KOKOINEN ARKI— Askelia kestävämpään politiikkaan Tekijät: Laakso, Senja ja Aro, Riikka Planeetan kokoinen arki kertoo, miten moninaisilla tavoilla jokapäiväinen elämä, sitä määrittävä politiikka ja taustalla vaikuttavat ajattelutavat kytkeytyvät ympäristökriiseihin. Monitieteisessä teoksessa käsitellään esimerkiksi asumista, syömistä ja liikkumista sekä pohditaan keinoja lievittää niiden ympäristövaikutuksia - ja samalla parantaa niin ihmisten kuin luonnonkin hyvinvointia. .

Yhteystiedot

keskilahden.martat@gmail.com - puheenjohtaja 044 0403744 varapuheenjohtaja 0400 452052