Keski-Lahden Martat

Itä-Häme I Lahti I Keski-Lahden Martat ry keskilahden.martat@gmail.com

Perustettu v. 1913

Marttaperinnettä vaalien – nykyajassa toimien

100 martan voimin

Uusitut kotisivumme

Uusituille kotisivuillemme pääset alla olevasta linkistä

keskilahdenmartat.yhdistysavain.fi

Tietoa Keski-Lahden Marttojen toiminnasta

Tule ja löydä monipuolisesta toiminnastamme itsellesi jotain uutta ja innostavaa. Teemme yhdessä ruokaa ja retkiä, opiskelemme kädentaitoja. Kasvatamme, keräämme ja säilömme luonnonantimia. Pidämme huolta ympäristöstämme ja omasta hyvinvoinnistamme.

 

Tutustu toimintakalenteriimme. Tervetuloa mukaan!

 

Puheenjohtaja Ulla Kaikkonen p. 044 0403744

Toimintakalenteri 2023

Ajankohtaista

MA 8.5.2023 klo 17.30-19.30 Uusia ideoita vaatteista ja tekstiileistä. Käsityö- ja kierrätysilta. Paikka: Lahden Palvelutori, Lava-tila. Kauppakeskus Trio, 2. krs. Kässämartta Alli Rinne kertoo, miten käytettyjä tekstiileitä ja vaatteita voi tuunata. Tapahtumaan voi tuoda omista nurkista kierrätettäväksi käsityötarvikkeita, lankoja, kankaita ym. sekä vaatteita ja muita tavaroita.

Kädentaidot

Käsityöt ovat tärkeä osa yhdistyksemme toimintaa. Tehdään itselle ja toisille sekä opitaan uusia taitoja. Samalla opitaan arvostamaan omaa osaamista ja luovuutta. Martoissa voi palauttaa mieleen unohtuneita taitoja. Vaalimme myös käsitöiden kulttuuriperintöä. Vaatteiden ja esineiden korjaaminen, askartelu ja kaikenlainen käsillä tekeminen ovat tärkeä osa toimntaamme. Lankojen kasvivärjäys kuuluu myös osana joka vuotiseen alkukesäämme.

Ruoka ja valmistus

Olemme innokkaita ruokamarttoja. Kokeilemme uutta ja vaalimme perinneruokia. Syksyinen puuroilta erilaisine puuroineen on suosittu marttailta. Sienet, puutarhan antimet, yrtit ja villiyrtit. Tule mukaan marttailemaan kanssamme erilaisten - myös monikulttuurillisten - ruokien ja leivonnaisten parissa. Haluamme eroon vallitsevsta ruokahävikistä ja siihen meillä on keinot.

Puutarha ja kotiviljely

Oletko kiinnostunut kasvien ja puutarhan hoidosta. Kenties perinnekasveista. Haluatko oppia uutta, jakaa tietoa ja taitoja yhdessä toisten puutarhanhoidosta innostuneiden harrastajien kanssa. Säilöminen ja puutarhan antimista nauttiminen, voimien mukaan myös vieraslajien torjuminen omasta lähiympäristöstä kuuluvat puutarhamarttailuun.

Elämämme ympäristöt

Ympäristöasiat ovat meille tärkeitä. Luontoympäristö, asuinympäristö, rakennettu ympäristö... Edistämme ympäristötoimintaa, kiertotaloutta ja kestävää kehitystä. Vaikutamme sen puolesta, että yksi maapallo riittää ja säilyy elinkelpoisena. Itämeripäivänä (25.8.2022) Martat pitävät kestäviä elämäntapoja esillä Itämeren näkökulmasta. Jokainen voi omassa arjessaan vaikuttaa Itämeren puhtauteen, myös sisämaassa. Meidän "Itämeremme" on oma Vesijärvemme.

Kestävä kulutus

Toimimme kestävän ja harkitsevan kulutuksen puolesta. Martalla on kestävän kulutuksen mukainen garderobi. Uusiokäyttö ja kierrätys ovat toimintame kantavia periaatteita. Ekotehokas Martta ostaa mahdollisimman vähän ja valitsee kestäviä, laadukaita, korjattavia ja pitkäikäisia tuotteita. Ostamme vain mitä todella tarvitsemme, kierrätämme tarpeettomat ja hävitämme käyttökelvottomaksi käyneet tavarat asianmukaisesti.

Lukupiiri

YmpäristöMartan Lukupiiri : KASVIEN TASAVALTA - Maailman merkittävin, suurin ja voimakkain yhteisö on puhunut - kasvien tasavalta. Tekijät: Stefano Mancuso Ihmiskunta ei suinkaan ole maailman valtias, vaikka niin käyttäydymmekin. Todellisuudessa olemme elollisten olentojen yhteishallintoalueen epämiellyttäviä ja haitallisia asukkeja. Ilmaannuimme kuvioihin vasta noin 300 000 vuotta sitten. Tänä suhteellisen lyhyenä aikana olemme muokanneet, hyödyntäneet ja riistäneet elinympäristöämme niin voimakkaasti ja surutta, että maapallosta on tullut vaarallinen elinpaikka jopa meille itsellemme. .

Yhteystiedot

keskilahden.martat@gmail.com - puheenjohtaja 044 0403744 varapuheenjohtaja 050 321 0464