ME  KESKI-LAHDEN  MARTAT

Yhdistyksemme on Lahden alueen vanhin, perustettu 18.12.1913 ja se kuuluu 122 vuotiaaseen  Marttaliittoon, joka perustettiin Helsingissä v. 1899. Toimimme Itä-Hämeen Martat ry:n alaisena.

Perustamisen alkuaikoina pienessä Lahdessa elettiin omavaraistalouden aikaa, jolloin asukkailla – myös ”herrasväellä” – oli omat kasvimaansa ja mahdollisuuksien mukaan myös karjaa. Perheenäitien tuli olla varsin monitaitoisia ja tähän tarpeeseen oli perustettu koko maata käsittävä Marttaliitto.

Lahden valistuneet naiset perustivat v. 1913 Edla Kojosen johdolla Lahden Kansanopistolla Marttayhdistyksen. Perustavan kokouksen pöytäkirjasta käy ilmi, kuinka tärkeänä kokous piti yhdistyksen perustamista.

Monenlaista on sen jälkeen ehtinyt tapahtunut. Sotien aikana Marttojen käsissä ovat valmistuneet sadat paketit rintamalle ja kotijoukkojen avuksi. Jokainen kantoi kortensa kekoon puutteen ja ahdingon torjumiseksi.

Ajat ovat muuttuneet.. Aineellista hätää ei enää ole – henkistä sitäkin enemmän. Elämme pakettielämää – kaikki on valmiiksi paloiteltu ja paketoitu. Ruoan valmistusta toivoisi harrastettavan enemmän kotona, meillä kun on niin erinomaiset raaka-aineet ulottuvillamme. Omavaraisuus on jälleen tärkeää. Kiertotalous, vaatteiden korjaus sekä kertakulutuksen välttäminen säästävät paitsi rahaa, myös luontoa. Lisäksi ne auttavat osaltaan luovuuden kehitystä.