Lukupiirillä ei toistaiseksi ole kokoontumisia, mutta lukumartta Maija Grönholm on antanut seuraavat lukuvinkit.

1. Eveliina Talvitie: Vanha nainen tanssii

Vanhenemisen ”asiantuntijoina ” mm. Anu Sinisalo, Katariina Souri, Laila Snellman, Pirkko Lahti, Pirkko Arstila, Seela Sella…

2. Ritva Hellsten: Raija

Finlandia-ehdokas v. 2020. Raija on romaani R. H:n edesmenneestä sisaresta Raija Siekkisestä, joka on erityisesti novelleistaan tunnettu.

Joel Haahtelan Katoamispiste (Finlandia-ehdokkuus 2010) liittyy Raija Siekkisen elämään faktan ja fiktion keinoin. Siekkinen on ollut Haahtelan esikuva sanomisen taidossa. Nykyisin Haahtelan teoksissa usein uskonnollinen etsintä on keskeistä. Uusin Hengittämisen taito ilmestyi viime vuonna.

3. Alex Schulman: Polta nämä kirjeet

Polta nämä kirjeet on hyvin surullinen rakkaustarina. Kolmiodraama herätti Ruotsissa valtavasti huomiota ; ovathan kirjan henkilöt julkisuudesta tunnettuja kulttuuripersoonia. Kirjasta on tekeillä elokuva.

4. Vigdis Hjort: Perintötekijät

Tarina alkaa neljän sisaruksen perinnönjaosta. Riita repii hajallle koko perheen. Hjort on norjalainen kirjailija, joka herätti Norjassa huomiota romaanista totuudenkerrontavälineenä. Saanut arvostetun Kritikerprisetin.

5. Sayaka Murata: Lähikaupan nainen

Romaani on hyvä kuvaus nyky-Japanista ja sen työkulttuurista. Siinä on varsin omalaatuinen päähenkilö; pidin häntä jopa jollain tapaa autistisena. Kirjailija tuntee aiheensa hyvin, on työskennellyt vuosia vastaavanlaisessa lähikaupassa.

6. Marisha Rasi-Koskinen: Rec

Runeberg-palkinto tänä vuonna. V. 2019 nuoriso-Finlandian voittaja romaanilla Auringon pimeä puoli. – Jos selviää Recin alun vaativista ” huoneista” eikä kaihda raakuutta ja väkivaltaakaan, kirjan lukeminen on kuin arvoituksen ratkaisu. Se sisältää monta sisäistä tarinaa, jotka yhdistyvät lopussa. Ei kaikkein helpointa luettavaa. – Areenasta löytyvässä Luomiskertomuksessa kirjailija avaa romaanin syntyä ja maailmaa.

7. Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa

Sekä Areenan Luomiskertomus että Anne Flinkkilän 30.1. (Flinkkilä & Kellomäki) taustoittavat hyvin romaanin syntyä ja tapahtumia.

8. Anna Soudakova: Mitä mitä männyt näkevät

Tätä odotan kirjastosta. – Soudakova on muuttanut Suomeen 8-vuotiaana Leningradista ja kirjoittaa isoisänsä vanhempien salaperäisestä katoamisesta Stalinin vainoissa. Tähänkin teokseen löytyy lisävaloa Areenan Luomiskertomuksesta.