Linkki järjestön reseptihakuun.

Tutustu omaan keittokirjaamme Porkkalan Marttojen Keittiöstä vuodelta 2009!

Julkaisemme tässä reseptejä, joilla emännät ovat valmistaneet tarjottavaa marttailtoihimme.

1 l appelsiinimehua
100g hiivaa
3dl tummaa siirappia
3dl kaljamaltaita
3dl kauraleseitä
3dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
12dl vehnäjauhoja

Sekoita appelsiinimehu ja hiiva isossa kulhossa
Lisää muut aineet joukkoon
Tee taikinasta niin löysää. että voit sekoittaa sitä puuhaarukalla
Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota 40-60 minuuttia
voitele leipävuoat (3kpl) ja täytä ne puolilleen taikinalla
Peitä vuoat liinalla ja anna kohota 0,5-1h
Paista 240 asteessa 10 min ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen,
jossa leivät saavat paistua 1h50 min
Anna kypsien leipien levätä hetken vuoissa ennen niiden irrottamista
Jäähdytä leivät ilman liinaa. Mallasleipä säilyy pitkään ja sopii hyvin myös pakastettavaksi

3 dl vettä
1 pkt taateleita
200 g voita
2 munaa
1,5 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Muffinssien paistolämpötila 200, noin 20 minuuttia, kokeile tikulla.
Kakku 170, noin 1 tunti.

Pohja:

250g marg. tai voita, sulatetaan
8dl vehnäjauhoja
4dl sokeria
2tl leivinjauhetta
2tl soodaa
2tl vaniliinisokeria

Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää siihen sulatettu rasva

Lisää noin puoleen edellä mainitusta taikinasta:

2dl piimää
2 munaa

Rahkatäyte:
1-2 sitruunaa: raastettua kuorta ja noin 1dl sitruunamehua
2 prk (a´250g) maitorahkaa
2dl sokeria
2 munaa
2tl vaniliinisokeria

Voit tehdä täytteen ensin. Sitten pohjan. Jaa pohja kahteen osaan. Olen
jättänyt toiseen puoleen vähän enemmän ja siihen lisännyt piimän ja munat.
Olen sekoittanut sen vatkaimella. Taikina jää hiukan kokkareiseksi, mutta se
ei haittaa. Levitä tämä leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Laita
sitten rahkatäyte ja sen päälle loput murutaikinasta (= johon ei ole lisätty
piimää ja munia).

Paista 200 asteessa 25 min. Voi hyvin pakastaa.

POHJA:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl vettä
1 tl leivinjauhetta
150 gr margariinia tai voita

TÄYTE:
150gr palvikinkkua
150gr aurajuustoa tai muuta juustoa
purjoa, valkopippuria, ananasta
2 munaa
1 dl kermaa
1 dl maitoa
(juustoraastetta)

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vesi ja sulatettu margariini
Levitä taikina vuokaan (on melko löysää, voit levittää lusikalla)
Päälle muut aineet sekoitettuna.
Lopuksi päälle muna-maito-kermaseos
Ripottele juustoraastetta päälle, jos haluat

Täytteen voi sekoittaa myös muista aineista, mitä kaapista löytyy:
savulohta, kasviksia, parsaa, tilliä ym. Mielikuvitusta vaan kehiin!

Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 min., ehkä enemmänkin
Jos haluat tehdä UUNIPELLILLISEN, niin tee ohja KAKSINKERTAISENA

750 gr lanttua
5-8 valkosipulin kynttä
4 rkl öljyä tai voita
1 tl suolaa
2-4 rkl hunajaa
1 dl vettä

1. Kuori lanttu ja leikkaa tukevalla veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet.

2. Kuullota lanttusiivut ja valkosipuli kolmessa erässä pannulla. Siirrä viipaleet korkealaitaiseen uunivuokaan tai pataan ja lisää suola, hunaja ja vesi.

3. Tasoita pinta ja kypsennä aluksi ilman kantta 1,5 tuntia 200 asteisessa uunissa.

Tarjoile kinkun lisäkkeenä.

5 – 6 dl perunasosetta
1 tl suolaa
2 munaa
4 – 5 dl ohra-, vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Lisää jäähtyneeseen perunasoseeseen muut aineet hyvin sekoittaen. Levitä seoksesta 5 – 6 ohutta rieskaa leivinpaperilla peitetylle pellille. Pistele haarukalla. Paista 275 asteen lämmössä keskitasolla kauniin ruskeiksi, noin 15 min.

2 isoa keitettyä porkkanaa
100 g cashewpähkinöitä
1 rkl sitruunanmehua
1 tl raastettua inkivääriä
½ tl suolaa
Jauha ainekset tahnaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella.

2 dl maissijauhoa
¾ dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
½ dl kurpitsansiemeniä
2½ dl kiehuvaa vettä
½ dl öljyä
sormisuolaa
1 Lämmitä uuni 150 asteeseen (kiertoilma jos on).
2 Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa (ei sormisuola)
3 Kaada kiehuva vesi ja öljy kulhoon, sekoita.
4 Kaada massa pellille leivinpaperin päälle.
5 Laita käsi muovipussiin ja tasoita mahdollisimman ohueksi levyksi.
6 Sirottele sormisuolaa päälle.
7 Leikkaa taikina annospaloiksi.
8 Paista uunissa kullankeltaiseksi, noin tunti.
9 Anna näkkileivän jäähtyä.

2 – 3 matjessillifilettä
smetanaa tai creme fraichea
1 sipuli
n 10 cm:n pala purjoa
tillisilppua
Huuhtele silli ja silppua se saksilla pieniksi paloiksi. Leikkaa kastikkeeseen sipuli hyvin pieniksi palasiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja pane jääkaappiin maustumaan seuraavaan päivään.

5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 tl soodaa
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 tl kanelia
2 dl rusinoita
3 dl karkeahkoksi raastettua porkkanaa
2 munaa
1,5 dl jugurttia
2 dl sulatettua voita, margariinia tai öljyä
Voitele ja jauhota 2,5 l kakkuvuoka. Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet ja porkkanaraaste. Lisää munat, jugurtti ja rasva, sekoita hyvin. Paista 175 asteessa, kunnes kakku alkaa irrota vuoan reunoista (noin tunti), kumoa hieman jäähtyneenä ritilälle. Kakku säilyy useita viikkoja jääkaapissa hyvin suojattuna.

1 bataatti
3 – 4 perunaa
1 pieni sipuli
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
hiven valkopippuria
2 dl kermaa
Kuori kasvikset ja paloittele ne kattilaan. Lisää vesi ja liemikuutio, keitä pehmeiksi. Soseuta keitto, lisää kerma ja pippuri. Tarkista maku.

Jaa sivu